• Hem
  • Test: Bästa Brooks Löparskor ([year])

Test: Bästa Brooks Löparskor ([year])

Skriven av Robert Klasson och Maria Gröhn │ Publicerad 09/08/2023

Välkommen till vår genomgång av popära Brooks löparskor! I denna artikel kommer vi dyka djupt ner i de mest aktuella modellerna och utforska vad som gör dem så framstående. Löparskor från Brooks erbjuder inte bara komfort på högsta nivå, utan de löser också vanliga problem som blåsor och knäsmärtor, vilket gör dem till det självklara valet för löpare på alla nivåer. Med många år av löpning och privat användning av Brooks skor, kan jag försäkra er om att denna recension kommer att ge er ett komplett och ärligt perspektiv. Vi ska nu dyka in i världen av Brooks löparskor - det bästa valet för dina fötter.

Brooks Löparskor - Bästa Alternativen

1.

Brooks Glycerin 20

Bäst i Test Brooks Löparskor

Brooks Glycerin 20

Till Recension

2.

Brooks Caldera 6

Näst Bäst i Test Brooks Löparskor

Brooks Caldera 6

Till Recension

3.

Bästa Slitstarka Trailskor Från Brooks

Brooks Cascadia 16

Till Recension

4.

Brooks Beast 20

Bästa Bekväma Brooks Löparskor

Brooks Beast 20

Till Recension

5.

Brooks Ghost 15

Bästa Brroks Löparskor För Tempolöpning

Brooks Glycerin 20

Till Recension

1. Brooks Glycerin 20
Bäst i Test Brooks Löparskor

Brooks Glycerin 20

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

301 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Gott om dämpning för längre distanser
- Bekväm och mjuk känsla
- Stabil och slitsäker design
- Bra grepp på olika underlag

Nackdelar

- Tunga
- Utseendemässigt är de inte våra favo


När jag testade Brooks löparskor, specifikt modellen Brooks Glycerin 20, märkte jag direkt dess exceptionella egenskaper. Dessa skor lämpar sig definivt för alla neutrala löpare och verkar vara utmärkta för långdistanssträckor, särskilt när det inte är nödvändigt att öka tempot. Emellertid kan de kännas aningen tunga för dig som är lätt i kroppen eller om skorna ska användas i situationer där stöd är nödvändigt.

Brooks Glycerin har ansetts som en kvalitetssynonym för över två decennier. Dessa särskilt dämpade träningsskor konstruerades för att hjälpa löpare med långdistanssträckor under maratonträning. Kollektionen har ständigt varit något av en "arbetshäst" och har inte ändrat på det ryktet genom åren. Glycerin introducerar dock några nya tekniker, inklusive den kväveinfunderade DNA-mellansulan som erbjuder en aning mer fjädring i varje steg.

När jag först tog emot skorna var jag något besviken över deras visuella uttryck, men denna känsla ändrades snabbt när jag provade dem. De kändes fantastiska från första stunden, vilket understryker vikten av att prova ämnen innan man omsätter sitt slutgiltiga omdöme.

Överdelen på Glycerin är ganska alldaglig och kommer inte att få händerna att vända, men det gör definitivt jobbet. Den tillverkas med ett konstruerat luftnät för att hålla skon andningsbar, samtidigt som det möjliggör en flexibel och skön passning. Brooks har en 3D-utskriven "sadel" att tacka för extra stöd och hjälp att fixera mellanfoten utan att skapa tryck på foten. Inuti överdelen använder Brooks en OrthoLite-strumpfoder som säkerställer en mjuk passform, oavsett kalibern på dina strumpor.

Sulan är min favoritaspekt av denna sko. Det är inte omedelbart iögonfallande vid första anblick, men det känns definitivt säkert under varje steg. Mellansulan bearbetar ett nytt kväveinfuserat DNA-skum som ger mycket dämpning och studs. Denna helhet sträcker sig genom hela sulans längd, vilket ger en mycket bekväm löpupp
Brooks Glycerin har funnits på marknaden i över 20 år, och nu förstår jag varför. När jag jämförde dessa skor med andra, som New Balance 1080 eller Saucony Triumph, var Glycerins mindre anmärkningsvärda men komforten och löpningen är utmärkt. Om du söker efter en robust sko med god komfort för dina långa löpningar, tycker jag det är värt att ta en extra titt på Brooks Glycerin 20.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.8

2. Brooks Caldera 6
Näst Bäst i Test Brooks Löparskor

Brooks Caldera 6

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

301 g

Dropp:

4 mm

Fördelar

- Mycket dämpning för en hög grad av bekvämlighet
- Bra grepp och skydd
- Mångsidig design för olika terrängtyper
- Slitstarka

Nackdelar

- Passformen är lite annorlunda, liten tåbox
- Tar tid att bli torra


När jag testade Brooks Löparskor modellen Caldera 6 hamnade jag fort i en ny värld av komfort. Dessa löparskor erbjuder exceptionell dämpning, mycket tack vare DNA Loft v3 mellansulan. Man skulle kunna befara att den mjuka mellansulan skulle vara för mjuk för traillöpning, men under mitt test fann jag att detta inte var fallet alls. Den ger ett skönt "squish" och respons, vilket gör att den klarar allt från långsamma vandringar till snabba löpturer.

Ett udda men effektiv feature hos mellansulan är att den presterar bäst när den är varm. Så innan du ger er ut på den tidiga morgonträningen, se till att dina Brooks löparskor är värmda i hemmet och inte kalla från garaget eller balkongen.

En annan stark punkt med Caldera 6 är yttersulan, som jag upplevde överträffade alla mina förväntningar. Det spelade ingen roll vilket underlag som fanns under mina fötter, skon behöll alltid sitt starka grepp. Lera, torr jord, lösa stenar eller stigar fyllda med tallbarr blev aldrig ett problem.

Stabilitet är en annan stark punkt hos Caldera 6. Trots en tjock mellansula lyckas denna löparsko hålla instabiliteten borta. din fot är omsluten av mellansulans skum, vilket gör det omöjligt att rulla av den. Kombinationen av detta, plus strukturen på ovandelen och det faktum att mellansulan breddas ned mot marken, gör denna sko otroligt säker på ojämn terräng.

Caldera 6 har flera tillägg som borde glädja de flesta löpare. Skumtungan är mycket bekväm och gaiterklämmorna både fram och bak är mycket praktiska. Även snörningssystemet imponerade på mig, det låter dig verkligen anpassa mellanfotsstödet precis som du vill ha det.

Avslutningsvis måste jag varna om att Caldera 6 har lite svårt med storlekar, och jag rekommenderar att gå ner en halv storlek från din vanliga Brooks storlek. Andra än så är detta en fantastic Brooks Löparsko som presterar otroligt bra på alla punkter. Oavsett om du springer eller vandrar kommer din kropp att tacka dig efter varje runda på stigarna.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.8

3. Brooks Cascadia 16
Bästa Slitstarka Trailskor Från Brooks

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

315 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Mycket slittåliga
- Bra greppförmåga på varierad terräng
- Bred tåbox

Nackdelar

- Ganska tunga
- Väldigt stela


Med ett starkt fokus på slitstyrka och stötdämpning har Brooks Cascadia 16 etablerat sig som en ledande aktör inom trailskor. Under mitt test av skorna blev jag positivt överraskad av deras förmåga att tackla diverse underlag - från slät asfalt till kullerstensgränder och skogstigar.

Men våga inte missförstå - Brooks Cascadia 16 är mer än bara en slitstark träningskamrat. Deras extra DNA Loft-dämpning samt den starka stenplattan skapar en obeskrivlig komfort som hjälper att avleda trycket från fötterna och sprida det över hela skon. Trots denna inbyggda styrka, lyckas skorna bibehålla en lätt känsla och är överraskande mjuka i kontakt med marken.

Under de tester jag utförde stod Cascadia 16 upp till förväntningarna med råge. De presterade utmärkt på alla ytor och i alla förhållanden jag utsatte dem för. Oavsett om det var mjuka, gräsbevuxna sluttningar eller hårda steniga stigar, visade dessa Brooks löparskor sitt värde. Skornas slitstyrka gick inte heller att förneka: även efter tiotals kilometer av användning, uppvisade de minimal slitage.

Slutligen, i ett försök att pröva skorns lyhördhet och hastighet, fann jag att Cascadia 16 stod stark även här. Trots sin robusta konstruktion och stötdämpning, möjliggör dessa löparskor för effektiva och snabba rörelser. Oavsett terräng, kommer du att hitta något att älska i Brooks Cascadia 16, speciellt om du värdesätter hållbarhet och bekvämlighet över minimalism eller hastighet.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

7.0

Slitstyrka:

10.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.6

4. Brooks Beast 20
Bästa Bekväma Brooks Löparskor

Brooks Beast 20

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

332 g

Dropp:

12 mm

Fördelar

- Mycket slittåliga
- Bra greppförmåga på varierad terräng
- Bred tåbox

Nackdelar

- Tunga för löpning
- Sulan har en tendens att plocka upp skräp


När jag först såg Brooks Löparskor, Beast 20, möttes jag av en robust, tung sko. Men när jag först lyfte upp dem kände jag direkt ett sollitt grepp och en komfort som även en löpare med den mest trötta foten skulle uppskatta. Trots att skorna var något klumpiga, visade de sig under mitt test återspegla en uppdaterad och stilig design, påminnande om dess moderna karaktär.

Redan vid första löprundan i mina nya Brooks Löparskor märkte jag hur mjuka och bekväma de kändes. Skon varken skavde eller tryckte, eftersom materialet använde sig av Brooks unika BioMoGo-teknik. Det var som att foten fick studsa på en kudde, varje steg kändes lättare och jag märkte hur mindre trött jag blev i benen.

Designen av Beast 20 tar hänsyn till faktorer som kan påverka din prestanda när du löper. Yttersulan, till exempel, gav mig ett stadigt grepp på leriga backar och halt underlag. Det fanns dock en liten nackdel - småsten och kvistar tenderade att fastna i sulans mönster. Med andra skor jag har provat, har detta inte varit fallet.

Avslutningsvis är Brooks Beast 20, trots sin klumpighet och vikt, exceptionellt bekväma att springa i. De erbjuder en bra passform och dämpning, vilket gör dem idealet för både återhämtningsdagar och långa distans löpningar. Om du inte har sprungit i Brooks Löparskor tidigare, så kan jag starkt rekommendera dig att prova Brooks Beast 20. De kommer säkerligen överraska dig positivt, precis som de gjorde med mig under mitt test.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

7.0

Vårt Betyg:

8.4

5. Brooks Ghost 15
Bästa Brroks Löparskor För Tempolöpning

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

278 g

Dropp:

12 mm

Fördelar

- Mycket slittåliga
- Bra greppförmåga på varierad terräng
- Bred tåbox

Nackdelar

- Tunga för löpning
- Sulan har en tendens att plocka upp skräp


När jag testade Brooks Ghost 15 under en 22 km löprunda, fann jag att deras mjuka ovandel var exceptionell. Brooks löparskor har alltid haft rykte om sig att vara bekväma, men Ghost 15 tar detta till en ny nivå. Den kramade mina fötter med en kuddliknande mjukhet som var behaglig från första steget till det sista.

Ghost 15 skiljer sig från många moderna löparskor med sin traditionella design - men denna till synes enkla sko bjuder på några överraskningar. Dess höga häl-till-tå-förskjutning på 12mm gör den lättillgänglig för nya löpare, men tillräckligt skonsam för att inte påverka akilleshälen.

En av de mest uppskattade aspekterna av dessa Brooks löparskor var dess inre hälkappa och nya mjuka, tunna yttre hälkappa. De ger en utmärkt fotankring som höjer komforten under långa sträckor. Kombinationen av en solid ovandel och komfort gör Ghost 15 till ett starkt alternativ bland löparskor.

Slutligen impresserar Ghost 15 genom sin hållbarhet. Yttersulan, gjord av hög förmåga gummi mot nötning, och den solida ovandelen gör att dessa skor kan tåla åtskilliga mil på vägen. Med en uppskattning av minst 500-800km beroende på löpstil och underlag, är Brooks Ghost 15 en investering värd sitt pris för varje entusiastisk löpare.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

7.0

Vårt Betyg:

7.8