• Hem
  • Test: Bästa Löparskor För Asfalt ([year])

Test: Bästa Löparskor För Asfalt ([year])

Skriven av Robert Klasson och Maria Gröhn │ Publicerad 09/08/2023

Välkommen till vår omfattande genomgång av de bästa löparskorna för asfalt. I den här artikeln kommer vi att djupdyka i en värld av skor designade speciellt för att klara påfrestningarna från tuffa asfaltslöpningar.

Löparskor för asfalt kan vara en riktig livräddare för de som ofta springer på denna typ av underlag. Normala löparskor är oftast inte utformade för att stå emot den ständiga inverkan med en hård yta, vilket kan leda till skador på både skor och löpare. Genom att investera i ett par högkvalitativa asfaltsskor kan du minimera risken för skador och förbättra din löpning avsevärt.

Dessutom ger dessa skor en utmärkt grepp på asfaltytor, vilket gör dina löparrundor både säkrare och mer kontrollerade. I min egen löparkarriär har jag sett dramatiska förbättringar i både komfort och prestanda sedan jag gjorde bytet till dessa skor. Men det viktiga är att hitta rätt par för just dig, och det är här vi kommer in. Med listan nedan, hjälper vi dig att jämföra och välja rätt löparskor för asfalt för dina behov. Låt oss ta dig ett steg närmare ditt perfekta löparpar!

Löparskor För Asfalt - Bästa Alternativen

1.

Hoka Bondi 8

Bäst i Test Löparskor För Asfalt

Hoka Bondi 8

Till Recension

2.

Asics Gel Kayano 29

Näst Bäst i Test Löparskor För Asfalt

Asics Gel Kayano 29

Till Recension

3.

New Balance FuelCell Propel V4

Bra Allround Löparskor För Asfalt

New Balance FuelCell Propel V4

Till Recension

4.

Brooks Glycerin 20

Bästa Bekväma Löparskor För Asfalt

Brooks Glycerin 20

Till Recension

5.

Nike Winflo 10

Bästa Billiga Löparskor För Asfalt

Hoka Bondi 8

Till Recension

1. Hoka Bondi 8
Bäst i Test Löparskor För Asfalt

Hoka Bondi 8

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

306 g

Dropp:

4 mm

Fördelar

- Väldigt bekväma att springa i
- Bra naturlig stabilitet
- Mycket hållbara och slittåliga

Nackdelar

- Tyngre löparskor
- Har en relativt snäv passform


När jag först testade Hoka One One Hoka Bondi 8 löparskor, blev jag förvånad över hur lätta de kändes trots sin storlek och vikt. På asfalten rullade skorna smidigt och det fanns ingen kamp att ladda genom skons generösa mellansula. Detta bidrar till att göra dem perfekta som dagliga löparskor för asfalt och andra hårda underlag.

Men det är inte bara komforten som gör Bondi 8 till en utmärkt sko för asfalt. I denna version har skon en breddad bas, samtidigt som övre delens bredd och volym har minskat något. Denna justering kan kännas trång i början, men med tiden anpassade skorna sig till mina fötter och blev bara bekvämare.

Hoka Bondi 8 håller fast vid det kompressionsgjutna EVA-materialet som användes i Bondi 7 för sin sula. Även om det kanske inte var så mjukt och fjädrande som jag hade hoppats, erbjöd det ändå tillräckligt med beskydd, särskilt på ett normalt gångtempo. Detta gjorde skon idealisk för långsamma, långa löprundor på asfalt.

En viktig förändring i Hoka Bondi 8 design är skons bredare plattform jämfört med föregående versioner. Detta, i kombination med skons klassiska "rocker" geometri, gör övergången till denna sko otroligt smidig, oberoende av löparens fotstrejk. Tillsammans med skons enastående grepp, gör det här Bondi 8 till ett starkt val för både asfalt och milda stigar.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

10.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

10.0

Vårt Betyg:

9.2

2. Asics Gel Kayano 29
Näst Bäst i Test Löparskor För Asfalt

Asics Gel Kayano 29

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

298 g

Dropp:

12 mm

Fördelar

- Mycket prisvärda för dess funktionalitet och kvalitet
- Bekväma att springa längre sträckor i
- Bra slitstyrka och hållbarhet

Nackdelar

- Lite tyngre än andra konkurrerande modeller


Under mitt test av Asics Gel Kayano 29 förstod jag raskt varför detta är ett eftertraktat val bland löparskor för asfalt. Det tog tid att känna den ultimata styrkan hos dessa skor, med en något längre inbrottsperiod än genomsnittet. Men när de var invanda, visste jag att varje löpsteg skulle bli en njutning. Skons överdel uppvisar konstruerad meshteknologi, förbättrad för att erbjuda än mer andningsförmåga, och dess hälkoppling ger stabilitet genom att hålla foten säkert på plats.

Sulan sticker verkligen ut, försedd med ASICS High Abrasion Rubber, ett material känt för sin förlängda hållbarhet. Mellansulen har uppgraderats från tidigare versioner och omfattar nu Flytefoam Blast Plus, ett lätt skum som levererar utmärkt energiåtergivning för varje löpsteg du tar. Dessutom hjälper ASICS Gel-dämpningen i hälen till att bistå vid varje steg, även om denna funktion kanske inte känns lika banbrytande som den en gång var.

När jag testade dessa löparskor jämfört med andra varumärken som Brooks Glycerin, Hoka Gaviota och Mizuno Wave Horizon, märkte jag att Kayano inte bara håller jämna steg med konkurrensen, utan även överträffar den på flera områden, särskilt stabilitet och dämpning. Det betyder inte att Asics Gel Kayano 29 är den snabbaste skon där ute, men för dem som prioriterar stabilitet och standhaftighet i sin löparsko är detta ett självklart val.

För att summera, efter noggranna tester av Asics Gel Kayano 29, är jag övertygad om att denna sko står stadigt inom det högre seglet av löparskor för asfalt. Den perfekta kollisionen av en 3D-rums-konstruktion i mellansulan och inkluderingen av Flytefoam Blast Plus resulterar i en stabil, bekväm och hållbar löpupplevelse. Så länge du är beredd på en något längre inbrottstid är jag säker på att dessa skor kommer att bli en regelbunden kompanjon under dina löprundor på asfalt.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

9.0

3. New Balance FuelCell Propel V4
Bra Allround Löparskor För Asfalt

New Balance FuelCell Propel V4

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

262 g

Dropp:

6 mm

Fördelar

- Prisvärt alternativ
- Bra mångsidighet med en stabil känsla
- Bekväm överdel

Nackdelar

- Tenderar att bli lite varma under sommaren


När jag först tog på mig New Balance FuelCell Propel v4, en populär asfaltlöparsko, kände jag genast dess behagliga passform och flexibilitet. Propel v4 är perfekt för dig som söker en dynamisk vardagssko eller en väldämpad långdistanssko. Med en FuelCell-mellansula ger den en energigivande gång, medan den flexibla plattan ger snabba övergångar när takten ökas. Men för den som vill ha en hård, traditionell känsla kan Propel v4 vara en överraskning. Den erbjuder en modern löpupplevelse med betydande dämpning.

Vid testning av Propel v4 blev jag omedelbart imponerad av skons dynamik. Under min lugna löprunda på 9 km märkte jag smidiga övergångar, snabb respons från framfoten och mjuka landningar. Den nya TPU-plattan i mellansulan gav en mer stabil och snabbare känsla än tidigare versioner. Däremot behövde jag använda en löparknut för att uppnå optimal hälfixation och ovandelen hade en tendens att värma upp.

För att recensera ovandelen mer detaljerat, skon är mjuk och välpolstrad, vilket gör den behaglig på långa löpturer. Den borde passa de flesta fotformer, med gott om utrymme framåt och i tåboxen. Det finns dock vissa problem, som tungan som kan glida runt under löpningen på grund av brist på kil, samt ovandelens bristande andningsförmåga.

Sulaenheten är där Propel v4 verkligen skapar skillnad. Under lugna steg ger skon stabilitet och dämpning, medan den vid snabbare takter känns dynamisk och responsiv. TPU-plattan ger mer "pop" än genomsnittliga träningsskor och den nya formulan av FuelCell ger tillräcklig dämpning för maratondistans. Vid 35 km kände jag skons skyddande karaktär, vilket understryker dess mångsidighet.

Sammanfattningsvis erbjuder New Balance FuelCell Propel v4 mycket för sitt pris på $110. Dess mångsidighet gör den till en konkurrent mot traditionella löparskor som Ghost, Pegasus och Clifton. Dessutom erbjuder Propel v4 extra stabilitet och smidigare övergångar jämfört med Endorphin Speed 3. Den nya TPU-plattan ger spänst, stabilitet och mångsidighet, vilket gör den till ett attraktivt val för både nybörjare och erfarna löpare. På det hela taget, Propel v4 lever upp till räkningen som en av marknadens bästa löparskor för asfalt.

Värde/Pris:

10.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

8.0

Vårt Betyg:

9.0

4. Brooks Glycerin 20
Bästa Bekväma Löparskor För Asfalt

Brooks Glycerin 20

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

301 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Prisvärt alternativ
- Bra mångsidighet med en stabil känsla
- Bekväm överdel

Nackdelar

- Tunga
- Utseendemässigt är de inte våra favo


När jag först testade Brooks Glycerin 20, noterade jag direkt att dessa löparskor för asfalt skiljde sig från mängden. De var inte visuellt imponerande, men när jag började springa insåg jag att deras prestanda var överlägsen. Under mellansulan fanns ett kväveinfuserat DNA-skum som gav mycket dämpning och studs, ett behagligt inslag under mitt test.

Brooks Glycerin 20s mjuka och samtidigt fasta känsla gjorde löpupplevelsen behaglig. Detta kom som en positiv överraskning, då dess utseende vid första anblick inte imponerade. Jag kan med säkerhet säga att denna löparsko för asfalt alltid kommer tjejer leenden på ansiktet på användaren.

Det är värt att påpeka att Brooks Glycerin 20 har en 3D-utskriven sadel som ger extra stöd för mellanfoten. Denna löparsko för asfalt sitter bekvämt på varje del av foten. Den exceptionella passformen och stödet den erbjuder lägger till ett extra lager av komfort under långa löprundor.

Slutligen är prislappen på 160 USD i linje med det som konkurrenter erbjuder för high-end regular trainers. Men för löpare på jakt efter den bästa komforten på asfalt, är Brooks Glycerin 20 mer än värt priset. Allt som allt erbjuder dessa löparskor för asfalt en körglädje som utgör skillnad i den långa distansen.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.8

5. Nike Winflo 10
Bästa Billiga Löparskor För Asfalt

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

281 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Prisvärt alternativ
- Bra mångsidighet med en stabil känsla
- Bekväm överdel

Nackdelar

- Tunga
- Utseendemässigt är de inte våra favo


Nike Winflo 10 löparskor överträffade förväntningarna under mitt test. De är bekväma, responsiva och eleganta - precis den typen av löparsko man letar efter vid kortare och medeldistanslöpningar på asfalt. Från första anblicken är det uppenbart att Nike tagit designen till nästa nivå med Winflo 10. Vit/Citron Pulse/Vivid Orange/Svart färgval erbjuder en uppseendeväckande och chic estetik som matchar upp till funktionaliteten i dessa löparskor.

Komfortnivån i Nike Winflo 10 är oerhört hög. Mellansulan erbjuder Nike Air-dämpning och Cushlon-skum, vilket bidrar till en mjuk och fjädrande känsla under löpningsturer. Det är en enorm fördel att dessa skor inte behöver någon inkörningsperiod. Detta skorna är klara att användas direkt. Den ovre delen, tillverkad av konstruerad mesh, tillåter din fot att andas samtidigt som den håller foten ordentligt på plats. Vaddering kring tåboxar, hälar och tungan ökar komforten och stödet, vilket är oerhört viktigt vid löpning på asfalt.

Men det är även viktigt att notera några av betänkligheterna jag hade under testet. Trots den fantastiska komforten och prestandan för kortare till medeldistanser, kanske de inte är bäst lämpade för de långa, hardcore löprundorna. Dämpningen har en tendens att minska något under längre rundor, vilket kanske de mer intensiva löparna vill tänka på.

En annan inspirerande aspekt av Nike Winflo 10 är deras engagemang för hållbarhet. Genom Move to Zero-initiativet har Nike försökt göra sina skor mer miljövänliga, vilket inkluderar att använda återvunna material. Denna inklusion är ett stort plus för miljömedvetna löpare.

På det hela, erbjuder Nike Winflo 10 en imponerande blandning av elegans och hög prestanda. Medan de kanske inte är det bästa valet för de mest krävande maratonlöparna, blir de perfekta för de flesta löpare som älskar att känna en sval bris på asfaltvägen. Kom att tänka på det, kanske de inte bara är löparskor för asfalt - de utgör också ett elegant tillägg till din vardagsgarderob. Skulle jag sammanfattningsvis beskriva dessa skor med tre ord, skulle det vara: bekväma, mångsidiga och trendiga.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.8

6. Salomon Pulsar Trail
Bästa Skor För Terräng & Asfalt

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

280 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Extremt bekväma med som håller fötterna på plats
- Bra skydd både runt tåboxen och ovansida
- Slitstark konstruktion

Nackdelar

- Sämre grepp på våta underlag
- Lite sämre andningsförmåga än konkurrerande modeller


Under mitt test av Salomon Pulsar Trail märkte jag direkt att dess teknik och konstruktion höjde ribban. Energy Blade, ett inslag i mellansulan, erbjuder oöverträffad respons och energiåtergång. Kombinationen av detta med ett robust skum samt en Reverse Camber-konstruktion erbjuder en optimal blandning av komfort och stabilitet. Dessa element gör löparskorna till en värdefull investering, särskilt vid jämförelse med andra märken och modeller.

En annan viktig egenskap som jag observerade är skons grepp, baserat på Salomons Contagrip-teknologi. Men trots sin teknik och 3,5 mm dobbar, Pulsar Trail visade sig vara lite halkig på hala stenar. Men för asfaltslöpning kompenserade skorna med en smidig gång, vilket gör dem till ett rimligt alternativ om du saknar Salomons mer asfaltsspecialiserade skor, Sense Ride.

När det gäller dämpning ligger skon mellan Salomon Ultra Glide, som ger maximal dämpning, och den lättare Salomon S/Lab Ultra 3. Med ett Energy Surge-skum är skorna lätta och erbjuder samtidigt utmärkt energiåtergivning. Skorna skyddar från blandad terräng utan att kompromissa med markkänslan.

Slutligen var fotlåsningen förbluffande tack vare skons EndoFit-hylsa. Ovandelen är slitstark och nära sammanvävd, vilket skapar en långvarig sko. Dess saftiga tåboxskydd hjälper till att skydda fötter från skador på tekniska stenpassager.

Att springa med Salomon Pulsar Trail ger en känsla av kraft och smidighet. Den har den bästa kombinationen av komfort, snabb respons och fotlåsning som jag har stött på. Ta mig på mitt ord, om du vill ha löparskor som gör ditt springande på både terräng och asfalt till en fantastisk upplevelse, då är Salomon Pulsar Trail det självklara valet.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

8.0

Vårt Betyg:

9.0

Hur Du Väljer Rätt Löparskor För Vägunderlag

Din Löparprofil

När du börjar löpa, finns det en naturlig tendens att landa på hälarna och sedan rulla foten framåt till bollarna av dina fötter. Detta är känt som hälisättning. Men om du inte är säker på vilken del av foten som träffar marken först under din löpning, skulle en bra idé vara att få någon att filma ditt löpsteg.

Löparskor utformas med olika profiler för att passa olika typer av löpstilar. En löparsko med en traditionell profil, som har en högre häl och en framfot närmare marken, passar bäst för dig om du landar på hälarna. ”Drop” är den term som används för att beskriva skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten. För hälisättare rekommenderas det att leta efter skor med ett drop på mellan 10 mm och 12 mm, som Brooks Adrenaline GTS 22 eller adidas Ultraboost 22. Tack vare dess unika poddesign är On Cloudflyer också ett bra val för hälisättare.

Om du istället är en någon som springer på mitten av din fot, bör du söka efter en sko med en mer minimalistisk profil. Detta indikeras av ett häl-drop på mellan 4 mm och 8 mm, som Saucony Endorphin Speed 3, HOKA Mach 5, Brooks Hyperion Tempo eller HOKA Clifton 8.

Dämpning

En viktig komponent i alla löparskor är dämpningen. Dämpningen är den del av skon som absorberar stötar när foten landar på marken. Alla skor i denna översikt har en viss form av dämpning, vilket innebär att det inte finns några skor i barfotastil. De har alla mellansulor eller lager av skummaterial mellan innersulan och yttersulan. Vissa skor, som adidas Ultraboost 22, anses vara ”maximalistiska” eftersom de ger maximal dämpning och skydd, dock ofta på bekostnad av vikt och smidighet.

Stöd och Fotens Rörelsemönster

Löpare kan delas in i tre kategorier baserat på deras fotens rullningsmönster – supinatörer (fötterna rullar utåt), överpronatörer (fötterna rullar inåt), eller neutrallöpare (fötterna rullar ungefär i mitten).

För att bestämma vilken kategori du tillhör, kan du titta på slitageytorna på dina löparskor. Mest slitage på insidan av skon (medialt) indikerar överpronation, slitage i mitten betyder att du troligen är en neutral löpare, och om det mest slitna området finns på utsidan (lateralt), kan du vara en supinatör.

För supinatörer rekommenderas neutrala löparskor, som On Cloudflyer, eller mer dämpade skor som HOKA Clifton 8, som hjälper dig att förhindra obehag från vägen. Överpronatörer bör leta efter skor med extra struktur för att hindra foten från att rulla för långt inåt, vilket kan skapa stress på fotleden eller knäleden, som Brooks Adrenaline GTS 22. Neutrallöpare kan tycka att de är mest bekväma i neutrala skor som Brooks Hyperion Tempo, Saucony Endorphin Speed 3, HOKA Mach 5 eller adidas Ultraboost 22.