• Hem
  • Test: Bästa Löparskor För Platta Fötter ([year])

Test: Bästa Löparskor För Platta Fötter ([year])

Skriven av Robert Klasson och Maria Gröhn │ Publicerad 09/08/2023

Välkommen till vår omfattande genomgång av de bästa löparskorna för platta fötter. I den här artikeln kommer vi att jämföra och granska toppvalen på marknaden, för att hjälpa dig hitta skorna som passar just dina behov.

Platta fötter kan skapa obehag och smärta vid löpning, en aktivitet som annars är känt för att ge stora hälsofördelar. Om du upplever svårigheter, kan det hjälpa med löparskor utformade särskilt för platta fötter. De erbjuder ökad bågstöd och stabilitet, vilket kan bidra till att skapa en mer balanserad och bekymmersfri löpupplevelse.

Inom vårt team har vi personer som själva har platta fötter och vet vilken skillnad rätt par skor kan göra. I våra analyser utgår vi alltid från verkliga erfarenheter kombinerade med vetenskapligt underbyggd information. Det är så vi kan ge dig de mest pålitliga och användbara råden för att välja rätt löparskor. Så tveka inte, dyk ner i vår genomgång av löparskor för platta fötter.

Löparskor För Platta Fötter - Bästa Alternativen

1.

Asics Gel Kayano 29

Bäst i Test Löparskor För Platta Fötter

Asics Gel Kayano 29

Till Recension

2.

New Balance Fresh Foam X 860V13

Näst Bäst i Test Löparskor För Platta Fötter

New Balance Fresh Foam X 860V13

Till Recension

3.

Nike Structure 24

Bästa Flexibla Löparskor För Platta Fötter

Nike Structure 24

Till Recension

4.

Saucony Guide 15

Bästa Mångsidiga Löparskor För Platta Fötter

Saucony Guide 15

Till Recension

5.

Asics GT 2000 10

Bästa Prisvärda Löparskor För Platta Fötter

Asics Gel Kayano 29

Till Recension

1. Asics Gel Kayano 29
Bäst i Test Löparskor För Platta Fötter

Asics Gel Kayano 29

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

298 g

Dropp:

12 mm

Fördelar

- Mycket prisvärda för dess funktionalitet och kvalitet
- Bekväma att springa längre sträckor i
- Bra slitstyrka och hållbarhet

Nackdelar

- Lite tyngre än andra konkurrerande modeller


Asics Gel Kayano 29, känd för sin kvalitet och stabilitet, är perfekt för löpare med platta fötter som söker en pålitlig träningskänga. Min första tanke när jag öppnade lådan var imponerad över dess djärva färgval. Vit/sammet tall gav en frisk kontrast mot mitt vanliga löparsko-sortiment. Att springa de första 10 kilometerna symboliserade direkt Kayano's bekanta känsla: responsiva och bekväma.

Överdelen av Kayano 29 är förbättrad via den konstruerade meshtekniken som ger mer andningsbarhet. Hälkopplingen säkerställer extra stabilitet genom att hålla foten stadigt på plats. Denna stabilitet är särskilt eskatiskt för platta fötter, där extra stöd gör en tydlig skillnad.

Sulan på Kayano 29 är min favoritdel: den innehåller en AHAR-yttersula, känd för sin långa hållbarhet, och mellansulan har förnyats med tillsatsen av Flytefoam Blast Plus. Ett lätt skum som ger fantastisk energiåtergivning när ditt fot lämnar marken. Dessutom ger ASICS Gel-dämpningar i hälen den omisskännliga Kayano-studsen.

Slutligen, efter att ha testat löparskorna, står det klart att Asics Gel Kayano 29 levererar utmärkt prestanda. Den erbjuder en hållbar och bekväm körupplevelse tack vare 3D-rymdkonstruktionen i mellansulan samtidigt som den levererar omätbar stabilitet för löpare med platta fötter. Jag upplevde att inbrottstiden var längre än genomsnittet, men efter att skorna hade format sig efter min fot, var varje löprunda en fröjd. I kombination, cementerar dessa element varningsskylten "Löparskor för platta fötter" som avsevärd och ovärderlig i din löparutrustning.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

9.0

2. New Balance Fresh Foam X 860V13
Näst Bäst i Test Löparskor För Platta Fötter

New Balance Fresh Foam X 860V13

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

298 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Grym allroundprestation
- Bekväm passform med extra stöd för pronation
- Slitstark yttersula
- Bra andningsförmåga

Nackdelar

- Tungan är lite för lång


När jag först tog på mig New Balance Fresh Foam X 860 v13 fann jag dem vara precis vad en löpare vill ha i en vardagssko. Skon erbjuder en kombination av smidighet och stabilitet som gör den lämplig för alla typer av löppass. Den befinner sig i en konkurrensutsatt liga med andra populära märken som Brooks Adrenaline och ASICS GT-2000, men den sticker ut på flera viktiga punkter.

Vid första anblick kan man kanske associera dem med "pappaskor", men detta är något positivt i detta fall. Trikåöverdelen i kombination med en broderad logotyp och diskreta accenter ger den ett enkelt, men ändå raffinerat utseende. När jag testade 860v13 på en 10 kilometer lång runda, uppskattade jag särskilt dess säkra passform, och jag blev väldigt imponerad av hur stabil och bekväm skon kändes.

Överdelen av skon består av ett konstruerat nät som tillåter foten att andas utan att förlora värme under kalla löpningar, en egenskap som jag fann vara mycket värdefull. Dämpningssystemet, Fresh Foam X, erbjuder tillräckligt med studs och komfort för att göra långa löppass behagliga. Dessutom är skon tillverkad delvis av biobaserade material vilket hjälper till att minska koldioxidutsläppen.

Slutligen, stolpen med dubbel densitet i mellansulan ger ökad stabilitet och kontroll under löpningen. Om du är en löpare som behöver extra stöd, kommer detta att vara en spelväxlare. Detta, tillsammans med dess hållbarhet och bekväma överdel, gör den till en stark kandidat för bästa löparskor för platta fötter. Så, om du är ute efter pålitlighet och tröst över långa distanser, bör du definitivt överväga New Balance Fresh Foam X 860 v13.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.6

3. Nike Structure 24
Bästa Flexibla Löparskor För Platta Fötter

Nike Structure 24

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

312 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Slitstark och hållbar konstruktion
- Bekväm och mjuk insida
- Mycket bra värde för kostnaden
- Stabil passform

Nackdelar

- Relativt tunga
- Ingen stor uppgradering från Structure 23


Vid första anblicken, kan Nike Air Zoom Structure 24 verka miste om att skilja sig från dess föregångare, Structure 23. Likheterna, från design till passform, blir genast ljusa. Men medan jag testade dessa löparskor för platta fötter var det tydligt att likheterna endast är hud djupa.

Några anmärkningsvärda egenskaper kommer till liv under användning. Foten är bekvämt inbäddad i mellansulan av CMP 010 EVA-skum som erbjuder en mjuk och lyhörd upplevelse, liknande andra populära modeller som ASICS Cumulus och Hoka Clifton. Mellanfotens flexibilitet och den något tyngre överdelen gör också att man undviker snabbt tempo men på den positiva sidan, lämnar den plats för mångsidighet i dina löpprogram.

Strukturen 24:s yttersula visar också stor uthållighet, förblir intakt efter 80 kilometers löpning. De tre flexspåren på framfoten bidrar till en stor flexibilitet och samt sparar på vikten. Dessutom är greppet på olika ytor utmärkt, oavsett om det är vått eller torrt väder.

Överdelen, gjord av ett andas slags maska, är både lätt på foten och erbjuder strukturellt stöd som verkligen märktes under mitt test. Med Nikes beprövade Flywire-teknologi inbyggd, är passformen optimal och stabil, oavsett din löptur. Nike Air Zoom Structure 24 uppfyller verkligen förväntningarna som löparskor för platta fötter, med en skickligt balanserad kombination av komfort, stöd och hållbarhet. Om du letar efter ett par mångsidiga löparskor som kan möta alla dina löpförväntningar, är Structure 24 ett alternativ du borde överväga.

Värde/Pris:

10.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

7.0

Vårt Betyg:

8.4

4. Saucony Guide 15
Bästa Mångsidiga Löparskor För Platta Fötter

Saucony Guide 15

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

280 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Slitstark och hållbar konstruktion
- Bekväm och mjuk insida
- Mycket bra värde för kostnaden
- Stabil passform

Nackdelar

- Tyngre än vad de behöver vara
- Finns enbart i avtonade färger


När jag först fick syn på "Saucony Guide 15" var jag inte imponerad över yttre designen. Men när jag testade skorna upptäckte jag att utseendet var sekundärt. Överraskande bekväma, passade de utmärkt från första steget. Skorna var perfekta vid normal användning, men presterade lite stelt under första löprundan, vilket kan vara en negativ faktor för några.

Guide 15 kännetecknas av sin enkla yttersula, som erbjuder effektivt grepp och utmärkt kontroll. Den nya stabilitetstekniken, "HOLLOW-TECH", garanterar dock bara önskvärd stabilitet för löpare som kräver mild stöd, och visade sig ofta vara otillräcklig för dem som kräver mer omfattande stöd. Dessutom, trots dess lätta konstruktion, kändes skorna tyngre än de faktiskt var under användning - en effekt av mellansulans stivhet och brist på exceptionell energiåtergivning.

Saucony har konstruerat den här skon med en andningsbar, behaglig ovandel som anpassar sig väl till foten. Regniga dagar var inte längre ett problem eftersom det effektivt skyddade och torkade snabbt. Snörningen var bekväm men lite knepig att handskas med, på grund av konstruktionen. Trots att tåboxen inte var särskilt rymlig, var den inte för trång, vilket gjorde den bekväm för de flesta.

Sammanfattningsvis, Saucony Guide 15 kan vara idealiska Löparskor För Platta Fötter för långa löprundor och återhämtningsdagar. Fastän de saknar vissa önskade funktioner, som större stöd och snabbhet under acceleration, står de fortfarande ut som en solid, vardaglig tränare. Dess stabilitet och hållbarhet gör det till ett bra val för löpare som eftersträvar komfort och hållbarhet över fart. Om du emellertid letar efter tävlingsskor, kan det vara värt att överväga andra alternativ.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

7.0

Vårt Betyg:

8.2

5. Asics GT 2000 10
Bästa Prisvärda Löparskor För Platta Fötter

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

278 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Slitstark och hållbar konstruktion
- Bekväm och mjuk insida
- Mycket bra värde för kostnaden
- Stabil passform

Nackdelar

- Tyngre än vad de behöver vara
- Finns enbart i avtonade färger


Under mitt test av ASICS GT-2000 10 upplevde jag omedelbart en lätt känsla, trots sin mörka färg och traditionella logotyptryck. Efter flera löprundor gjorde den bekväma och livliga känslan intryck, men verklig förundran infann sig efter en lång löprunda på ett löpband. Jag var överraskad över det behagliga stödet från mellansulan, särskilt under långdistanslöpning, vilket resulterade i ovanligt liten smärta under befintlig löpning och postövningar.

När det gäller sula och grepp, introducerar GT-2000 10 intressanta förändringar. Skodroppet har minskats från 10 till 8 mm, vilket gör skon mer strömlinjeformad. Mellansulan har försetts med LITETRUSS™-teknologin, vilket erbjuder en semi-stiv känsla som försvarar mot medial kompression och bekämpar överdriven inåtrullning av foten. Intressant nog, trots dessa förändringar, bibehåller GT-2000 10 en liknande löparupplevelse till föregående modeller, med utmärkt hållbarhet och grepp.

GT-2000 10 introducerar också en ny ovandel. Den gamla meshen har ersatts med en ny stickad design. Färre lager gör den lättare, och ovandelen är mer personligt anpassad till löparens fot. Trots förändringen av material, kvarstår dock det tidigare greppet, förstärkt med en rejäl hälkappa.

Sammanfattningsvis, ASICS GT-2000 10 framstår som en imponerande löparsko för platta fötter, med en framgångsrik kombination av traditionella egenskaper och innovativa förändringar. Även om upplevelsen skiljer sig något från tidigare modeller, har den bibehållit en kvalitativ känsla och prestanda som löpare kan lita på.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

7.0

Vårt Betyg:

8.0

Hur Man Väljer Löparskor För Platta Fötter

Det kan vara en utmaning att hitta de bästa löparskorna, särskilt för löpare med plattfot. Det finns dock några huvudpunkter att tänka på för att försäkra dig om att du hittar den bästa möjliga skon för dina behov. Vi tar nu upp dessa punkter, inklusive nivå av stöd, skons passform och dämpning.

Nivå av stöd

För att välja de mest lämpliga löparskorna, bör du först förstå de tre huvudkategorierna av löparskor: neutrala skor, stabilitetsskor och motion control-skor.

  • Neutrala skor erbjuder ingen särskilt stöd längs skons mediala (inre) kant, vilket gör dem mer lämpliga för löpare med neutral eller underpronationsgång (där foten rullar utåt vid kontakt med marken).
  • Stabilitetsskor, å andra sidan, kombinerar stöd och dämpande mjukhet och passar de löpare som har en viss grad av överpronation (där foten rullar inåt vid kontakt med marken).
  • Slutligen är motion control-skor bäst för löpare med kraftig överpronation. De erbjuder det högsta stödet och strukturen för att hjälpa foten att hamna i en mer neutral position under löpningen, enligt Dr. Geller.

Skons passform

När det kommer till passform är det viktigt att förstå att plattfot ofta är synonymt med bredfot. Detta beror på att avsaknaden av ett fotvalv resulterar i att mer av foten är i kontakt med golvet, vilket leder till ett bredare fotavtryck. För många personer med plattfot kan breda skor eller skor med breda tåboxar vara fördelaktiga. Men fotens form – framfoten, mellanfoten och hälen – bör också beaktas innan du köper en sko.

Dämpning

Även om du har plattfot, betyder det inte att du behöver undvika skor med dämpning. I själva verket kanske du föredrar en sko med mer dämpning och stötdämpning, eftersom det kan kännas bekvämare. Du bör dock vara medveten om att en styvare sko ofta kan vara bättre för plattfotade personer. Som Dr. Geller förklarar, ”En plattfot är i princip en lös, sladdrig fot, så du bör ha en styv sko.”

Behöver plattfötter stöd för fotvalvet?

En allmän uppfattning kan vara att plattfötter behöver stöd för fotvalvet. Men det är viktigt att förstå att ett högt hålfotsinlägg kan vara skadligt för löpare med plattfot, eftersom det kan tvinga foten till en onaturlig position. Ditt behov av hålfotsinlägg beror faktiskt på varför du har plattfot. Vissa löpare har naturligt plattfot, medan andra har utvecklat plattfot på grund av nedsjunket fotvalv.

Slutligen, när du väljer en löparsko, oavsett om du är plattfotad eller inte, bör du komma ihåg att alla fötter är unika och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. En podiatrist kan erbjuda professionell rådgivning om dina specifika behov baserat på din fotanatomi och dina träningsmål.