• Hem
  • Test: Bästa Löparskor För Överviktiga & Tunga Personer ([year])

Test: Bästa Löparskor För Överviktiga & Tunga Personer ([year])

Skriven av Robert Klasson och Maria Gröhn │ Publicerad 03/01/2024

I den här artikeln kommer vi att utforska de bästa löparskorna för överviktiga och tunga personer. Att ha rätt skor kan göra skillnad när det kommer till att NJUTA av din löprunda, särskilt om du bär på några extra kilon. Här finns skokomfort och support i fokus, eftersom dessa faktorer kan förhindra de vanliga problem som tunga löpare ofta stöter på, inklusive skador på knä och leder.

Från min personliga erfarenhet inom löpning och fitness, vet jag att rätt utrustning kan vara skillnaden mellan att ge upp och att framgångsrikt slutföra en löprunda. Därför är det mitt mål att hjälpa läsare som du att hitta de rätta produkterna för dina behov. Låt oss börja med att djupdyka i världen av löparskor för överviktiga och tunga individer, och hitta skorna som passar dig bäst! Du kommer att bli förvånad över hur rätt sko kan förändra din löpupplevelse!

Löparskor För Överviktiga & Tunga Personer - Bästa Alternativen

1.

Saucony Ride 16

Bäst i Test Löparskor För Överviktiga & Tunga Personer

Saucony Ride 16

Till Recension

2.

Brooks Glycerin 20

Näst Bäst i Test Löparskor För Överviktiga & Tunga Personer

Brooks Glycerin 20

Till Recension

3.

Saucony Triumph 20

Bästa Löparskor För Överviktigt På Lång Distans

Saucony Triumph 20

Till Recension

4.

Asics Gel Nimbus 25

Bästa Löparskor För Överviktiga Med Mjuk Dämpning

Asics Gel Nimbus 25

Till Recension

5.

Saucony Endorphin Pro 3

Bästa Tävlingsskor För Tunga Personer

Saucony Ride 16

Till Recension

1. Saucony Ride 16
Bäst i Test Löparskor För Överviktiga & Tunga Personer

Saucony Ride 16

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Hård/balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

248 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Mjuk och bekväm löparupplevelse
- Mångsidigt par
- Hög slitstyrka

Nackdelar

- Lite svåra att få på


När jag testade Saucony Ride 16, märkte jag att dessa löparskor är ett utmärkt val för överviktiga eller tunga personer både bland nybörjare och erfarna löpare. Skon presterade bra under all vardaglig träning, vilket är beundransvärt. Om du har smala fötter kan dessa skor dock kännas lite lös i framfoten, vilket kan utgöra en utmaning när du ska trä på dem. Det är uppenbart att Saucony med modellen Ride 16 har valt att ta mindre risker än med tidigare modeller, en strategi som betalat av sig väl.

En av dess stora styrkor är PWRRUN-mellansulan, som ger optimal dämpning. Dessutom bidrar den mjuka mesh-ovandelen till att skapa en perfekt balans mellan komfort och stöd. Trots att de kanske inte är de absolut mjukaste träningsskorna på marknaden, så fann jag att de lyckades hitta en bra kompromiss mellan mjuk dämpning och fast stöd.

Skons ovandel består av ett andningsbart nätmaterial som i mitt test kände sig bekvämt i både varmt och kallt väder. Ovandelen har dock en negativ aspekt - fotöppningen framstår som ganska smal, vilket kan vara en utmaning när man tar på skon. Denna brist kan dock balanseras ut för löpare med breda fötter eftersom framfoten är lite bred, något som kan innebära en fördel.

Slutsatsen blir att Saucony Ride 16 är en utmärkt daglig träningssko för överviktiga och tunga personer som kombinerar komfort och stabilitet. Pace-löpningar och långdistanslöpningar fullbordades utan att jag märkte skorna på fötterna – ett mycket gott betyg för en löparsko. Faktum är att trots vissa utmaningar, kommer den här skon att förbli en del av min rotationsplan för längre och lättare löprundor.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

10.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

10.0

Vårt Betyg:

9.4

2. Brooks Glycerin 20
Näst Bäst i Test Löparskor För Överviktiga & Tunga Personer

Brooks Glycerin 20

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

301 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Gott om dämpning för längre distanser
- Bekväm och mjuk känsla
- Stabil och slitsäker design
- Bra grepp på olika underlag

Nackdelar

- Tunga
- Utseendemässigt är de inte våra favo


Under mitt test av Brooks Glycerin 20, märkte jag snabbt att denna löparsko är avsedd för dig som söker komfort på långa rundor och i ett stadigt tempo. Serien Glycerin från Brooks har varit på marknaden i över 20 år och Brooks Glycerin 20 fortsätter att prestera som en pålitlig högdämpad träningssko där främsta fördelarna ligger i komfort och stabilitet.

När jag jämförde med andra löparskor i samma prisklass, till exempel ASICS Nimbus 25 och New Balance 1080v12, så utmärkte sig Glycerin 20 i just komfort. Men den saknar i framtoning och stil. När jag först tog på mig Glycerin 20, var jag besviken över utseendet men varje steg jag tog i dessa skor bara bekräftade dess överlägsna komfort.

En annan viktig punkt jag märkte under mitt test, var överdelens konstruktion. Brooks har utrustat Glycerin 20 med ett konstruerat luftnät och en 3D-utskriven sadel. Resultatet? Andningsbarhet och anpassningsförmåga som håller foten bekväm, utan att skapa obehagligt tryck. Den välbalanserade passformen var imponerande där skon satt bra på alla delar av foten.

Jag vill sätta fokus på sulan, som är skons styrka. Mellansulan har ett kväveinfuserat DNA-skum som ger dämpning och ger dig en extra studs i steget. Denna konstruerade känsla av att "studsa tillbaka" mer märkbar i förhållande till avancerade träningsskor som Hoka One One Bondi 8 eller Saucony Triumph 20. Så, om du är överviktig eller en tyngre löpare, kommer du att uppskatta den extra dämpningen och supporten som Glycerin 20 erbjuder.

I avslutande ord, Brooks Glycerin 20 är en underskattad hjälte när det gäller löparskor för överviktiga och tunga löpare. De lämnar måhända mycket att önska när det gäller att göra ett visuellt intryck, men de håller leenden på ansiktena på oss löpare som prioriterar komfort över allt annat.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.8

3. Saucony Triumph 20
Bästa Löparskor För Överviktigt På Lång Distans

Saucony Triumph 20

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Responsiv

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

275 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Hög nivå av bekvämlig dämpning
- För löpare som är ute efter lite av allt
- Mycket bra greppstyrka

Nackdelar

- Skosnörena är inte särskilt bekväma mot foten


Saucony Triumph 20 är den ultimate löparskon för överviktiga och tunga personer som söker komfort och stöd under långdistanslöpning. Vid mitt första test av dessa skor upptäckte jag omedelbart deras fantastiska mycket dämpande egenskaper, tack vare det nya PWRRUN+ skumdämpningssystemet. De är exceptionsellt lätta, vilket maximerar deras bekvämlighet för både löpning och vardaglig gång. Dessutom bidrar den nya geometrin till en mer dämpad underfot och en lätt "rocker" känsla.

Under min undersökning la jag märke till vissa egenskaper som kanske inte är ideala för alla, speciellt löpare som inte är bekväma med skor med hög stapelhöjd. Trots att skon är väldigt stabil, kan den extra höjden potentiellt orsaka obehag. Dessutom är de inte de bästa skorna för tävling, men utmärker sig vid långdistanslöpning och under mer avslappnade dagar.

Det som verkligen präglat mig vid testet av Triumph 20 var dess otroliga byggkvalitet. Ovandelen är exceptionellt väl konstruerad, med en helt ny mesh-överdel sompassar foten som en handske. Dock ansåg jag att det fanns utrymme för förbättring vad gäller snörsystemet, specifikt de tjocka runda snörena som kan vara svåra att dubbelknyta.

Slutsatsvis, om du letar efter de bästa löparskorna för överviktiga och tunga personer, rekommenderar jag kraftfullt Saucony Triumph 20. De utmärker sig särskilt när det kommer till långdistanslöpning, med ovärderligt skumdämpningssystem, lätt design och bekväm passform. Min erfarenhet är att de absolut är värda deras kostnad på cirka $160, då de levererar inte bara kvalitet utan även komfort. Detta gör dem till det perfekta valet för dagliga joggingrundor eller långdistanslöpning för överviktiga och tunga individer.

Värde/Pris:

7.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.2

4. Asics Gel Nimbus 25
Bästa Löparskor För Överviktiga Med Mjuk Dämpning

Asics Gel Nimbus 25

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Hård/balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

289 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Hög nivå av bekvämlig dämpning
- För löpare som är ute efter lite av allt
- Mycket bra greppstyrka

Nackdelar

- Smalare tåbox
- Dämpningen känns begränsad när man springer


När jag testade de åtråvärda Asics Gel Nimbus 25, blev det snabbt uppenbart att dessa löparskor är speciellt framtagna för överviktiga och tunga personer. De är optimerade för stabilitet och mjuk dämpning, vilket är av högsta vikt för personer som har en ökad belastning på fötterna vid löpning.

Känslan i Gel Nimbus 25 är verkligen omfångsrik, när du lörtar dig i dem möts du av en plushig, stabil känsla. De räcker ifrån kortare till medellångt långsamma lopp, vilket gör dessa skor till det perfekta alternativet för de som kanske inte är vana vid längre sträckor. Det är dock viktigt att vara medveten om att Nimbus 25 kanske inte passar de med bredare fötter, då tåboxen kan upplevas som något trång.

Under mitt test av denna specifika löparsko, noterade jag att fasta men ändå dämpade känslan gav en smidig övergång vid löpning. Asics Gel Nimbus 25 tillhandahåller en perfekt balans mellan mjuk dämpning och stabil konstruktion. Nimbus 25 skiljer sig från tidigare generationer genom sin dolda gel-enhet i hälen och framförallt sitt fokus på andra funktionella egenskaper som verkligen höjer skon till en ny nivå.

Som löpare vet jag att detaljer spelar roll. Nimbus 25 har en helt ny ovandel konstruerad av stickad mesh, och medan designen i stort är väl genomtänkt, har tåboxen blivit för trång för en del användare. Dessutom är Nimbus 25 tyngre än flera konkurrenter på marknaden, men AHAR-gummi på yttersulan ger Utmärkt grepp och hållbarhet, vilket för många kan kompensera för något långsammare prestanda.

Asics Gel Nimbus 25 höjer standarden för löparskor för överviktiga och tunga personer, genom att balansera stöd, dämpning och stabilitet i en sådan perfekt harmoni. Trots några mindre problem med passformen och vikten, förblir detta ett starkt alternativ för både nybörjare och erfarna löpare.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

8.0

Vårt Betyg:

8.0

5. Saucony Endorphin Pro 3
Bästa Tävlingsskor För Tunga Personer

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

204 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Hög nivå av bekvämlig dämpning
- För löpare som är ute efter lite av allt
- Mycket bra greppstyrka

Nackdelar

- Smalare tåbox
- Dämpningen känns begränsad när man springer


Då jag testade Saucony Endorphin Pro 3, förvånades jag över skons framdrivning och snabba övergångar, vilka var tack vare dess S-formade kolfiberplatta och SpeedRoll-teknik. Dess slittåliga yttersulegummi och pärlformade PEBA-mellansula skapade en sko med överlägset hög kvalitet som klarade av alla mina tränings- och tempolopp. Däremot uppfann jag att denna löparsko inte kunde leva upp till de högsta nivåerna i racingskorkategorin för lämpligheten till långdistanslopp och jag skulle ha föredragit en mjukare, mer framdrivande racer för detta syfte.

Den initiala känslan vid första användning var förbluffande mjuk och jag kände omedelbart att skon var utmärkt dämpad för en hel maratons lopp. Dock, upptäckte jag en minimal men naggande detalj som jag inte kunde släppa - framfoten och tåboxen kändes extremt smala vilket förorsakade ett visst obehag. Om jag skulle köpa skon igen, skulle den vara i en halv storlek större.

Endorphin Pro 3 har en fantastisk andningsförmåga, en egenskap som vida överträffar konkurrensen. Men likt min tidigare erfarenhet, fann jag skon smal vid framfoten och tåboxen vilket kan vara dåligt nyheter för löpare med bredare fötter. Jag skulle råda de som funderar på att köpa skon att överväga en halv storlek större.

Som vårt fokus landar på löparskor för överviktiga och tunga personer, skapar Endorphin Pro 3's mellansulas utformning en imponerande prestanda. Det ökade dämpningen uppfyllde förväntningarna hos en långdistanssko för maratonlopp och den bredare mellansulan stabiliserade skon samt underlättade för snabba svängar. Slutsats är att Saucony Endorphin Pro 3 kan vara ett klokt val för dig om du söker en överkomligt prissatt, stabil och mycket dämpad långdistanssko. Men om du har breda fötter eller föredrar en minimal löpupplevelse, bör du kanske leta vidare.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

8.0

Vårt Betyg:

7.8

Vikt och löparskor: Komfort och Skaderisk

Är din vikt relaterad till risken för skador?

För en löpare med högre vikt som är på jakt efter den perfekta löparskon, tenderar två huvudaspekter att stå i centrum: komfort och risk för skador. Komforten hanteras relativt enkelt genom att studera skorecensioner, besöka din lokala löparbutik och testa olika modeller. Komfort är dessutom mycket individuellt och beror på hur skorna används – du hittar ditt perfekta par genom att prova dig fram.

Men vad gäller skaderisken? Löprelaterade skador är vanliga bland alla typer av nybörjare. Så när personer med högre vikt börjar springa och snabbt ökar sin träningsvolym, finns det en ökad risk för skador. Därför är det avgörande att poängtera att erfarenheten hos löparen är avgörande, oavsett vikt.

Val av löparskor

Det finns dock en koppling mellan skaderisk och skoval för löpare med högre vikt. Lätta skor som saknar tillräckligt stöd kan leda till skador hos tyngre löpare på grund av otillräcklig stötdämpning.

Här står du inför ett intressant val: ska du välja en lättare sko för ökad snabbhet och smidighet, eller säkerställa tillräckligt skydd mot de krafter som genereras när foten slår i marken? Idealiskt sett bör du hitta en balans. I vår lista ovan har vi lyft fram skor med mindre dämpning som passar för snabbare löpning, men också påpekat att dessa kanske passar bäst för mer erfarna löpare.

Hur kan löparskor hjälpa tyngre löpare?

I slutändan finns det ingen magisk lösning för att garantera att du undviker skador. Om du väljer skor med maximal dämpning för att skydda dina leder, kan du bli klumpig i ojämn terräng. Tungare skor kan också göra dig mer trött under längre löprundor, vilket kan leda till minskad uppmärksamhet och ökad skaderisk.

Generellt sett minskar bra dämpning påverkan av din vikt när du landar under löpning. Så skor med mer dämpning hjälper naturligtvis tyngre löpare att känna sig bekvämare och minska tyngdkraftens påverkan på lederna. De bör också vara bättre för löpning på vägar eller hårda stigar.

Löparskor med stabilitetsfunktioner, som en fast mellansula eller stöd mot över- eller underpronation, kan också vara till hjälp för tyngre löpare. Med den extra vikten kan du ha en sämre löpteknik om du är mindre vältränad, vilket kan leda till att du springer ojämnt och skapar rörelsemönster som kan orsaka överbelastningsskador och obehag. För att undvika detta är skor som ger bättre stöd ett bra val.

Att välja rätt löparskor: En detaljerad guide

Första intrycket är viktigt

Det finns en allmän regel bland löpare att de skor som känns bekväma direkt när du provar dem kan vara ”de rätta”. Det här stämmer inte alltid, då vissa skor kan behöva en inspringsperiod, men ofta kan detta första intryck vara en bra indikation. Om skorna känns obekväma i butiken, är chansen stor att de inte blir mycket bättre efter långvarig användning. Så förlita dig inte enbart på skorecensioner eller vad försäljaren rekommenderar – lyssna på dina egna fötter.

Börja med medium dämpning och arbeta dig sedan uppåt och nedåt

När du väljer dina första löparskor är det smart att börja med en modell med medium dämpning. Dessa skor ger en balans mellan komfort och stabilitet och är oftast ett säkert kort för nya löpare. När du har vant dig vid att springa och börjar förstå dina personliga behov och preferenser kan du sedan experimentera med mer eller mindre dämpning.

Mjukare är inte alltid bättre

Trots att ultramjuk dämpning kan vara lockande, och det kan kännas fantastiskt bekvämt när du går, är det inte alltid bäst för löpning. När du springer är kraften du utsätter skon för betydligt större än när du går. För mjuka, mousseartade mellansulor ger dig kanske inte det stöd och den energiåtergivning du behöver under löpningen. Tänk på att hitta en balans mellan fasthet och dämpning – fast dämpning som fungerar för dig är vad du bör sikta på.

Överväg mer än ett par

Varje löparsko är designad med en specifik typ av löpning i åtanke, och det finns inget universalt par skor som är bäst för alla typer av löpning. När du har sprungit ett tag kommer du snabbt att märka att vissa skor fungerar bättre för snabba, intensiva pass, medan andra är mer bekväma för långa distanser. Att ha ett par lättare skor för snabba intervallpass och ett par mer stötdämpande skor för långdistanspass kan vara en bra strategi.

Ta storlek och passform i beaktande

Löparskor ska inte vara för små, men inte heller för stora. Din fot kommer att svälla lite under löpning, så det är viktigt att det finns tillräckligt med utrymme för att röra på tårna. Men för mycket utrymme kan orsaka att foten glider inuti skon, vilket kan leda till blåsor och instabilitet.

Tänk på underlaget

Är du en gatulöpare, stiglöpare eller kanske du springer mest på löpband? Varje underlag kräver olika egenskaper från dina löparskor. Asfaltslöpning kräver bra dämpning för att minska påverkan, medan stiglöpning kräver bra grepp och stabilitet.

Löpstil och pronation

Din löpstil och hur mycket du pronerar (vinkeln på hur foten rullar inåt när den landar) kommer också att påverka vilka skor som passar bäst. Skor med stöd kan vara till stor hjälp för löpare med överpronation, medan neutrala löpare kanske vill ha mer flexibilitet.