• Hem
  • Test: Bästa Marathon Skor ([year])

Test: Bästa Marathon Skor ([year])

Skriven av Robert Klasson och Maria Gröhn │ Publicerad 09/08/2023

Välkommen till vår omfattande genomgång av de bästa maraton skorna på marknaden. I denna artikel kommer vi att jämföra toppmodeller, granska deras för- och nackdelar, och hjälpa dig att bestämma vilket par som kan vara det perfekta valet för dig. Att springa ett maraton är en enorm prestation, men utan rätt skor kan det bli en obehaglig upplevelse. Smärta, blåsor och andra fotproblem kan alla bli resultatet av dåligt utvalda löparskor.

Att välja rätt maraton sko kan tyckas överväldigande med alla tillgängliga alternativ. Här har du vår kunniga vägledning och expertrecensioner för att underlätta uppgiften. Vi har tagit hänsyn till flera faktorer som komfort, hållbarhet, stötdämpning och pris för att ge dig en pålitlig uppfattning om varje modell. Oavsett om du är en erfaren maratonlöpare eller en nybörjare på vägen till ditt första lopp, vill vi hjälpa dig att hitta de skor som får dig att känna dig som en vinnare vid mållinjen.

Med år av erfarenheter från att testa och jämföra sportutrustning, inte minst löparskor, är vi övertygade att vi kan ge dig de bästa rekommendationerna. Så följ med oss och låt oss hitta den perfekta maraton skon för dig.

Marathon Skor - Bästa Alternativen

1.

Hoka Bondi 8

Bäst i Test Marathon Skor

Hoka Bondi 8

Till Recension

2.

Saucony Tempus

Näst Bäst i Test Marathon Skor

Saucony Tempus

Till Recension

3.

Asics Gel Kayano 29

Bästa Löparskor För Långdistans

Asics Gel Kayano 29

Till Recension

4.

Brooks Glycerin 20

Bästa Marathonskor För Nybörjare

Brooks Glycerin 20

Till Recension

5.

Nike Winflo 10

Bästa Prisvärda Marathonskor

Hoka Bondi 8

Till Recension

1. Hoka Bondi 8
Bäst i Test Marathon Skor

Hoka Bondi 8

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

306 g

Dropp:

4 mm

Fördelar

- Väldigt bekväma att springa i
- Bra naturlig stabilitet
- Mycket hållbara och slittåliga

Nackdelar

- Tyngre löparskor
- Har en relativt snäv passform


När jag först tog i Hoka One One Hoka Bondi 8, blev jag överraskad av dess lätthet. Trots dess till synes klumpiga utformning kändes skon oerhört lätt på mina fötter - något som mig förvånade. Under mitt löptest upplevde jag en bekväm, dämpad känsla, som gjorde skon enhällig vid frekventa rundor på löparbanan. Där någon kanske söker en löparsko avsedd för snabbare tempo, konkretiserade Bondi 8 sig snarare som marathon sko, vilket märktes genom dess lägre tempotakt.

Mellansulan på dessa marathon skor upplevde jag som mycket stabil. Trots skons tjocka dämpning och volym, var dess lyhördhet något som utmärkte sig. Jag konstaterade dock att detta i sin tur ledde till ett jämnare och något långsammare tempo - en detalj som kan vara till stor fördel för dig som planerar långa löprundor.

På designfronten har Hoka gjort vissa justeringar med Bondi 8. När jag testade skorna kände jag en aning trängsel till en början, förmodligen på grund av den minskade bredden och volymen av överdelen. Med tiden och användning, så formade de sig dock efter mina fötter och blev mer och mer bekväma. Hoka Bondi 8 besitter dessutom en halvärmad tunga, vilket eliminerar trycket helt och hållet vid knytningen av skorna.

Jag upptäckte att Hoka Bondi 8 använder samma kompressionsgjutna EVA i sulan som dess föregångare, Bondi 7. Även om dämpningen inte var lika mjuk som jag hade förväntat mig, så tillhandahöll den ändå tillräckligt med skydd. På gångtempo kändes dämpningen däremot betydligt mjukare, vilket gör den till en perfekt sko för längre marathon rundor.

Sammanfattningsvis, Hoka One One Hoka Bondi 8 framgår som ett utmärkt alternativ för de som söker efter en marathon sko som kombinerar bekvämlighet med optimal dämpning. Det kan krävas en anpassningsperiod, speciellt om du är van vid smalare skor, men jag kan verkligen rekommendera att ge dem en chans.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

10.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

10.0

Vårt Betyg:

9.2

2. Saucony Tempus
Näst Bäst i Test Marathon Skor

Saucony Tempus

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Hård/balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

258 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Mångsidig konstruktion med bra stabilitet
- Förser dig med bra stöd och återkoppling i löpningen
- Bekväm passform

Nackdelar

- Tar lite tid att springa in


När jag först introducerades för Saucony Tempus Marathon Skor, blev jag omedelbart imponerad av dess lätta konstruktion. Den blå färgsättning ger ett fräscht och sportigt intryck. Inledningsvis verkade de lite ovana på foten, men efter bara några få meters löpning anpassade sig de till min fot perfekt.

Överdelen erbjuder en klanderfri passform, med tillräckligt med utrymme i tåboxen och en bekväm lindning för foten. Det andningsbara nätets design följer fotens konturer och ger optimal komfort under löpsträckan. Trots att skosnörena på Saucony Tempus var något längre än förväntat, det störde inte och gav riktig anpassningskomfort.

I mitt test var resultatet enastående för sulan hos dessa Marathon Skor. Yttersulan erbjöd perfekt grepp med robusta slitbanor och visade minimalt slitage, vilket garanterar långvarig hållbarhet. Utöver det, även under regniga förhållanden, fick jag inte uppleva några bekymmer - skorna förblir säkra och pålitliga.

Det mest imponerande med dessa Marathon Skor är dess mellansula. Med Sauconys PWRRUN-skum och PWRRUN PB, ger det en balans mellan fast stöd vid fotisättning och hela löpsträckan. Dess 36,5 mm stackhöjd och 8 mm dropp sätter landningen i framfot, vilket främjar en lätt och effektiv löptakt.

Slutligen, Saucony Tempus kan ha en lite hög prislapp och en tidskrävande inkörningsperiod - men det kompenseras av dess högkvalitativa teknik och prestanda. Överlag, om du letar efter ett par Marathon Skor som erbjuder en perfekt balans mellan lättviktighet och stabilitet, Saucony Tempus är absolut värd att överväga.

Värde/Pris:

7.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

10.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

10.0

Vårt Betyg:

9.2

3. Asics Gel Kayano 29
Bästa Löparskor För Långdistans

Asics Gel Kayano 29

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

298 g

Dropp:

12 mm

Fördelar

- Mycket prisvärda för dess funktionalitet och kvalitet
- Bekväma att springa längre sträckor i
- Bra slitstyrka och hållbarhet

Nackdelar

- Lite tyngre än andra konkurrerande modeller


Första intrycket av Asics Gel Kayano 29 är verkligen imponerande med dess djärva färgväg, vit/sammet tall. Vid första bekantskapen kommer de att kännas bekanta, oerhört responsiva och bekväma. Löpningen på 10 kilometer bekräftar detta intryck - skorna levererar en balanserad och skön löprunda.

Överdelen av dessa Marathon skor har genomgått subtila men viktiga förändringar för att förbättra löparens erfarenhet. Mesh-tekniken har givits mer andningskapacitet vilket ger den rätta balansen mellan struktur och flexibilitet. Hälkopplingen fortsätter att ge utmärkt stabilitet genom att säkert hålla foten på plats.

Sulan hos Asics Gel Kayano 29 förtjänar verkligen sin beröm. AHAR (ASICS High Abrasion Rubber) yttersulan är känd för att vara otroligt slitstark. Mellansulan har uppgraderats från tidigare modeller till att inkludera Flytefoam Blast Plus, en lätt skum som erbjuder utmärkt energiåtergivning vid varje steg. De kända ASICS Gel-dämpningarna i hälen fortsätter att ge bekväm studsbekvämlighet med ASICS Dynamic DuoMax-stödsystem som tillhandahåller den nödvändiga stabiliteten.

Efter att ha testat dessa Marathon skor är fottrycket entydigt, Asics gör ingen besviken. Tack vare 3D-rymdkonstruktionen i mellansulan och tillägget av Flytefoam Blast Plus, ger dessa långdistansskor en stabil, bekväm och hållbar löparupplevelse. Om det finns en nackdel skulle det vara en längre än genomsnittlig inkörningsperiod, men när den är över är dessa Marathon skor klara för alla löpturer du har framför dig.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

9.0

4. Brooks Glycerin 20
Bästa Marathonskor För Nybörjare

Brooks Glycerin 20

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

301 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Mycket prisvärda för dess funktionalitet och kvalitet
- Bekväma att springa längre sträckor i
- Bra slitstyrka och hållbarhet

Nackdelar

- Tunga
- Utseendemässigt är de inte våra favo


Under mitt test av Brooks Glycerin 20 upplevde jag en löparsko som verkligen presterar. Skon är särskilt anpassad för längre löprundor och passar neutrala löpare, men kan upplevas som tung om du har lätt kroppsbyggnad eller behöver mer stöd. Glycerin 20 är inte bara flexibel och komfortabel, men förmår även förse löparen med högdämpning under långa sträckor. Plus, prislappen på 160 USD gör den till en direkt konkurrent till de högkvalitativa löparskor från andra märken.

Vid första anblick kan man tycka att skon inte ser speciellt ut, men det var bara fram till det ögonblick då jag tog på mig skorna. Skons överdel, som består av ett konstruerat luftnät, ser till att den är andningsbar och erbjuder en bekväm, flexibel passform. För att ge extra stöd och stabilitet, har Brooks tillagt en 3D-utskriven sadel som låser in mellanfoten utan att skapa tryck. Denna bekvämlighet upprätthålls oavsett vilken typ av strumpor du väljer att använda, tack vare den inre OrthoLite-strumpfodret.

När det kommer till skons sula, står den verkligen ut. Med sin 38 mm hällhöjd och 10 mm tå-droppe, tillhandahåller den dämpning och komfort. Det kväveinfuserade DNA-skummet i mellansulan erbjuder inte bara stötdämpning, utan bidrar också till att du kan uppleva en energigivande tå-avstamp tack vare dess stuts. Flexspår under sulan hjälper till med böjlighet och övergång till tå-off, samtidigt som det blåsta gummiyttersulan ger dig grepp på nästan alla ytor.

Sammanfattningsvis är Brooks Glycerin 20 en löparsko som kanske inte vänder huvuden med sitt utseende, men kan säkerligen förtjäna uppskattning med sin prestanda. När jag jämförde skon mot andra i samma klass, som New Balance 1080 eller Saucony Triumph, fann jag Glycerin 20 mindre spännande i design. Men när det gäller löpcomfort och stöd under långdistanslöpning, är Glycerin 20 en klar favorit. Med sitt pris i paritet med konkurrenter, får du verkligen valuta för pengarna. För långa löpturer, rekommenderar jag starkt att överväga Brooks Glycerin 20.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.8

5. Nike Winflo 10
Bästa Prisvärda Marathonskor

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

281 g

Dropp:

10 mm

Fördelar

- Mycket prisvärda för dess funktionalitet och kvalitet
- Bekväma att springa längre sträckor i
- Bra slitstyrka och hållbarhet

Nackdelar

- Tunga
- Utseendemässigt är de inte våra favo


Nike Winflo 10 blev en omedelbar favorit under mitt test. Direkt när jag tog på mig skorna möttes jag av en mjuk mellansula och bekvämt ovandel, vilket bådar för slip-on komfort direkt från start. På min första 5 km löptur svarade skon bra, erbjudande solitt stöd utan att alstra problem. Dessa skor är något dämpade, vilket passade perfekt för mitt tempolöpningspass, men kanske inte för löpare som föredrar en lite fastare mellansula för snabba tåstavlöpnings.

Själva designen av Nike Winflo 10 är både elegant och modern, den vita, citrus pulse, levande oranga& svarta färgkombinationen såg fräsch och trendig ut och skulle även passa i mer casual miljöer än bara längst löpspåret. Den övre delen av skon, tillverkad av ett engineered mesh erbjuder en hälsosam mix av stöd och ventilation, vilket gör detta till ett bra allroundval för många olika former av löpning.

Mellansulan utformad med Nike Air-dämpning och Cushlon-skum finns där för att erbjuda en mjuk landning, samtidigt minimerar den stötar och påverkan. Jag uppskattade verkligen den fjädrande och bekväma känslan under löprundorna, men jag upptäckte att dämpningen blev något mindre märkbar under längre löprundor.

Vad som sticker ut med Nike Winflo 10 är inte bara dess prestanda, men också hur produktionen ägt rum. Genom Nikes "Move to Zero" initiativ har dessa löparskor tillverkats på ett mer miljövänligt sätt, inklusive användandet av återvunnet material. Med allt detta i åtanke, kan jag varmt rekommendera Nike Winflo 10 för dig som söker en prisvärd, mångsidig sko som balanserar mellan komfort och prestanda - Nike Winflo 10 klarar detta med bravur!

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.8

6. Hoka Rocket X 2
Bästa Skor För Marathon Med Kolfiberplatta

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Responsiv

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

235 g

Dropp:

5 mm

Fördelar

- Aggressiv och välfungerande kolfiberplatta
- Bra och bekväm dämpning
- Stabil under springturen

Nackdelar

- Tyngre än tidigare modeller
- Dyrt alternativ


Låt mig ta dig tillbaka under mitt test av Hoka One One Rocket X 2, en sko som ger löpare ett mjukt underlag, är perfekt för långa distanser och har en framstående plats bland marathonskor. Om du letar efter ett drivande alternativ till Vaporfly 2 och Adios Pro 3 men kräver mer stabilitet, är Rocket X 2 en utmärkt kandidat.

Skojägare som föredrar lättviktiga racare kan dock finna att den inte passar deras gillning. Den är knappt en fjäderlätt supersko och prioriterar långdistanskomfort över kvickhet och lätthet. Men allting förändrades när jag första gången skred fram på en löpsträcka i ett par Rocket X 2. Deras mjuka studs och steglängden var revolutionerande jämfört med äldre modeller.

Rocket X 2 drar i trådarna för sin överdel tillverkad av plastmaterial, liknande VaporWeave på Vaporfly. Nästan som en andrabarriär runt foten, den är slät, sträcker sig inte och absorberar inte vätska. Tungan är tunn men kan ha en tendens att glida ner under löpningen. Hälen känns lös, men jag upplevde ingen hälglidning undermina tester, förutsatt att skon är tillräckligt tajt knuten.

Vid varje steg jag tog med dessa Marathon Skor blev det klart att Rocket X 2 konkurrerar med de allra snabbaste. Den nya designen av kolfiberplattan driver framåt kraftigt, vilket ger en känsla av en miniatyr språngbräda under dina fötter. De har auktoriteten att stå emot den mäktigaste konkurrens, exempelvis Vaporfly 2 eller Adios Pro 3. Skorna lät mej hålla fjädrande steg genom hela min 40 kilometer långa löprunda, och visade prov på enastående stabilitet.

Generellt sett är Hoka One One Rocket X 2 ett utmärkt val för de löpare som behöver ett par mjuka, drivande och hållbara marathonskor. Det är viktigt att notera att den något högre vikten och priset kan vara en faktor, men alla dessa aspekter tillsammans gör att Rocket X 2 ger en autentisk supersko-upplevelse.

Värde/Pris:

8.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

9.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

8.4

Hur Du Väljer Rätt Löparskor För Marathon Eller Halv-Marathon

Komfort

När du väljer löparskor för ett maraton är komfort en prioritet. Med tanke på den exceptionella sträckan på 26,2 miles (42,195 km) är det väsentligt att skorna inte orsakar någon form av obehag. En sko som känns obekväm från början är sannolikt olämplig för din specifika löpstil och kan orsaka problem under träning och tävling. Skorna bör följa fotens naturliga rörelse, stödja dina individuella stegmönster och komplettera din löpform. Din personliga komfort ska vara den vägledande faktorn här. Vissa löpare kan föredra en mer strukturerad sko medan andra kan föredra en sko med mer flexibilitet.

Dämpning

Ett annat viktigt område att överväga är skons dämpning. Dämpningen i en löparsko absorberar stöten vid varje steg, vilket minskar belastningen på foten och leder. Men, det är viktigt att notera att mer dämpning inte alltid är bättre. För mycket dämpning kan skapa en för mjuk yta som får löparen att ”sjunka in” vid varje steg. Detta kan i sin tur leda till en ineffektiv löpform och potentiellt till smärta i nedre delen av ryggen.

Å andra sidan, för lite dämpning kan också vara problematisk, eftersom det kan öka belastningen på fötter och leder under långa löpningar. Måttlig dämpning är ofta ett bra val för de flesta löpare. De med en större kroppsram eller tyngre löpare kan dock dra nytta av extra dämpning.

Det är även viktigt att ha olika skor i din rotation för olika träningspass. Vissa skor kan vara mer lämpliga för hastighetsträning, medan andra kan vara bäst för återhämtningsdagar eller långdistanslöpningar.

Flexibilitet

Flexibilitet är en nyckelkomponent att undersöka vid val av maratonlöparskor. Under långdistanslöpningar är det oundvikligt att musklerna blir trötta, vilket kan leda till att löpformen försämras. I det här sammanhanget kan skor med rätt nivå av stöd och flexibilitet hjälpa till att bevara formen och minska risken för skador. Men det är viktigt att betona att stödet inte bör påtvingas genom skon, utan istället borde det främja en naturlig löpform. Skor med en något bredare bas kan erbjuda en naturlig stabiliserande effekt utan att begränsa fotens naturliga rörelse.

Hållbarhet och Yttersula

En hållbar yttersula är en annan viktig aspekt att överväga vid val av löparskor för maraton. Skor med yttersulor av massivt gummi tenderar att vara mer hållbara än de som är tillverkade av blåst gummi. Dessa sulor har förmågan att motstå de rigorösa kraven från långdistanslöpning och varierade underlag. Även om en tjockare yttersula kan lägga till lite extra vikt på skon, är hållbarheten ofta värt det, särskilt om du kommer att springa på varma ytor som asfalt eller betong.

Andningsförmåga

Andningsförmågan är ännu en vital faktor att ta hänsyn till när du väljer dina maratonskor. Med tanke på att kroppstemperaturen stiger och svetten ökar under en löprunda är det viktigt att välja skor som kan ventilera effektivt. Detta hjälper till att avleda värme och fukt från foten, vilket minimerar risken för blåsor och andra obehagliga tillstånd. Modeller med ovandel i mesh tenderar att erbjuda överlägsen andningsförmåga. Dessutom kan den minskade friktionen som erbjuds av meshmaterial bidra till att förebygga blåsbildning.

Fotform och fotvalv

Din fotform och speciellt höjden på ditt fotvalv spelar en avgörande roll när det gäller att välja de bästa löparskorna för dig. Ditt fotvalv påverkar din gång, det vill säga hur din fot landar och rör sig när du springer. Detta bestämmer i sin tur vilka delar av foten som behöver mest stöd.

Om du har platta fötter eller ett lågt fotvalv kan du märka att dina fötter rullar inåt när du springer, ett fenomen som kallas överpronation. I det här fallet kan du överväga att välja stabilitetsskor, som erbjuder extra stöd i mellansulan och hälpartiet för att hjälpa till att balansera foten och minimera risken för skador.

Om du däremot har ett högt fotvalv, kan du ha behov av mycket dämpning, särskilt i mellanfoten. Därför kan neutrala skor vara bäst eftersom de vanligtvis erbjuder balanserad dämpning över hela sulan.

Utrymme i tåboxen

Slutligen bör du leta efter löparskor som erbjuder tillräckligt med utrymme i tåboxen. Din längsta tå bör ha omkring en tummes avstånd till tåboxens framkant för att förhindra att tån stöter emot under löpningen, vilket kan orsaka skador som ”löpartå”. Dessutom bör det finnas tillräckligt med utrymme för att tillåta foten att svälla under långdistanslöpning, vilket är normalt under ansträngning.

Om skorna är för trånga kan det leda till domningar i fötterna. Å andra sidan kan en för bred sko göra att foten rör sig inuti skon och kan leda till att tårna gnids mot tåboxen, vilket kan leda till blåsor eller andra problem.