• Hem
  • Test: Bästa Lätta Löparskor ([year])

Test: Bästa Lätta Löparskor ([year])

Skriven av Robert Klasson och Maria Gröhn │ Publicerad 09/08/2023

Välkommen till vår omfattande sammanställning av lätta löparskor. I den här artikeln kommer vi att granska och jämföra de bästa modellerna på marknaden för att hjälpa dig hitta den perfekta skon för dig.

Lätta löparskor kan vara en spelväxlare för många löpare. När man bär på onödig vikt kan löpning kännas betungande och energikrävande. Genom att minska vikten på dina fötter kan du förbättra din löpteknik, öka takten och minska risken för skador.

Men det är inte allt. Som någon som brinner för sport och hälsa, vet jag att det handlar om mer än bara vikt när man väljer rätt löparskor. Komfort, stöd och kvalitet spelar alla en avgörande roll. Jag har lagt många kilometer bakom mig i olika löparskor i min strävan att hitta de bästa modellerna. Så låt oss dyka rakt in och se vad vi har hittat!

Lätta Löparskor - Bästa Alternativen

1.

Asics EvoRide 3

Bäst i Test Lätta Löparskor

Asics EvoRide 3

Till Recension

2.

Saucony Kinvara 14

Näst Bäst i Test Lätta Löparskor

Saucony Kinvara 14

Till Recension

3.

Nike Vaporfly 3

Bästa Ultralätta Löparskor

Nike Vaporfly 3

Till Recension

4.

Asics Metaspeed Sky+

Bästa Lätta Löparskor Med Kolfiberplatta

Asics Metaspeed Sky+

Till Recension

5.

merrell trail glove

Bästa Lätta Terrängskor

Asics EvoRide 3

Till Recension

1. Asics EvoRide 3
Bäst i Test Lätta Löparskor

Asics EvoRide 3

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

210 g

Dropp:

5 mm

Fördelar

- Lättviktsmodell som inte tynger ner dig
- Mycekt bekväma med god ventilationsförmåga
- Mycket responsiv återkoppling
- Slitstark yttersula som håller länge

Nackdelar

- Tåboxen är något smal


När jag testade Asics EvoRide 3 upptäckte jag snabbt att dessa lätta löparskor är klart förfinade jämfört med tidigare modeller. Viktreduceringen är märkbar vilket passar löparen som söker snabbhet och smidighet. Skons komfort och design skiljer sig inte från tidigare modeller, istället riktar sig förfiningarna mot löparens totala upplevelse av snabbhet, lätthet och smidighet.

Överdelen av skon erbjuder en balans mellan den stabila passformen hos en träningsko och prestandan från de kvickare modellerna. Meshmaterialet är mjukt mot foten och ventilerar exemplariskt under löpning, även under längre sträckor. Tåboxen kan uppfattas som något trång, vilket potentiellt kan påverka löparskon komfortabelt vid längre sträckor.

Sulan i Asics EvoRide 3 har en rockerformad design och en mellansula tillverkad av FlyteFoam vilket resulterar i en fantastisk löpkänsla. Skon rullar naturligt framåt vilket driver löparen framåt och hjälper till vid högre löphastigheter. Även om skon är tillräckligt dämpad för att erbjuda komfort under längre lopp ligger huvudfokus på snabbhet, vilket gör Asics EvoRide 3 till ett ypperligt val för dig som vill ha lätta löparskor för tempoträning, halvmaraton- och maratonlopp.

Slutsatsvis är Asics EvoRide 3 en stark kandidat för dig som söker lätta löparskor med vänstervriden löpning i fokus. I och med dess perfekt avvägda balans mellan bekvämlighet och prestanda är skon ett utmärkt val för löpare som strävar efter både snabbhet och uthållighet på medeldistans- och tempolopp. Skon möter alla löpares krav och tar din löpning till nästa nivå.

Värde/Pris:

10.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

10.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

10.0

Vårt Betyg:

9.6

2. Saucony Kinvara 14
Näst Bäst i Test Lätta Löparskor

Saucony Kinvara 14

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vikt:

198 g

Dropp:

4 mm

Fördelar

- Bra studs i löparsteget
- Lättare och bättre dämpning än tidigare generation
- Mycket bra andningsförmåga

Nackdelar

- Stor plös
- Sulan slitstyrka är inte den bästa


Saucony Kinvara 14 är den ultimata utmanaren när det gäller lätta löparskor. Lätt och snabb som blixten, passar den perfekt för löpare som inte vill känna tyngden av sina skor under sitt träningspass. Under mitt test fann jag att den vadderade, mjuka gången ger en skön komfort, vilket gör den idealisk för daglig träning. Dock är en liten varning på sin plats, yttersulan kanske inte är den mest hållbara, men detta kompenseras av komfort och hastighet.

Det första som slog mig när jag testade Kinvara 14 var dess överraskande komfort trots de tunna mellansulorna. Det kan vara lätt att föreställa sig att en sådan sko kan kännas obekväm, men min första 10 km löprunda gick som en dröm, utan något behov av inskolning. Skon gav en mjuk, naturlig och lätt upplevelse, vilket inte är något man ser varje dag när det gäller lätta löparskor.

Överdelen i Kinvara 14 är en annan stark punkt. Inspirerad av Endorphin Pro 3:s överdel, bjuder den på lättvikt, andningskapacitet och en perfekt passform för mina smala fötter. Men oroa dig inte om du har bredare fötter, Kinvara 14 finns också i en bred 2E-version. Denna sko passar med andra ord för olika fotstorlekar och innesluter foten perfekt.

Sulan i Kinvara 14 är en riktig höjdare. Dess milda mjukhet är tillräckligt för långsamma steg, samtidigt tillåter dess lätta konstruktion snabba tempobyten när så önskas. Jämfört med Ride 15, kände jag att Kinvara 14 fungerade bättre för snabbare, kortare löprundor. Anmärkningsvärd flexibilitet kombineras med tillfredsställande dämpning, vilket gör den till en utmärkt kompanjon för både intervallträningar och långdistanslöpningar.

För att sammanfatta, Saucony Kinvara 14 är en löparsko som klarar av balansen mellan många motstridiga aspekter, samtidigt som den behåller sin attraktion. Lätt men ändå stödjande, smal men bekväm och flexibel men ger ändå tillräcklig dämpning för att skydda mot skador. Den snygga och moderna estetiken är helt klart ett plus. Så, om du söker en lätt, snabb sko för din dagliga träning, kan Saucony Kinvara 14 mycket väl vara ditt nästa bästa val.

Värde/Pris:

9.0

Bekvämlighet:

10.0

Slitstyrka:

7.0

Stabilitet:

9.0

Grepp:

7.0

Vårt Betyg:

8.4

3. Nike Vaporfly 3
Bästa Ultralätta Löparskor

Nike Vaporfly 3

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

184 g

Dropp:

8 mm

Fördelar

- Bra stabilitet och dämpning för längre distanser
- Mycket bekväm passform
- Bra andningsförmåga
- Extremt lätta

Nackdelar

- Dålig slitstyrka


Under mitt test av Nike ZoomX Vaporfly 3, den senaste i en serie av högpresterande löparskor från Nike, var det första jag märkte hur lätta löparskor faktiskt kan vara. Tack vare metodisk detaljering och noggranna specifikationer för varje komponent, kände jag mig till synes fjäderlätt, både när jag stod still och i full språng.

När jag testade dem på 10 x 1 kilometer intervaller, överraskades jag av Vaporfly 3's förbättrade stabilitet, jämfört med tidigare modeller. Dessa lätta löparskor kändes exceptionellt stabila, med en mjukhet som minskade den framåttippande känslan jag tidigare har upplevt.

Vaporfly 3:s ovandel är mer anpassningsbar, vilket resulterade i en mer behaglig passform under mina tester. Flyknit-materialet med större ventilationshål, förbättrade min löpupplevelse genom att tillåta mer luftcirkulation under intensiva trapmål.

Dessutom, serverar Vaporfly 3 en superior långdistanslöpning upplevelse med sin uppdaterade sula. Den förbättrade dämpningen och större stabilitet, tillsammans med den minskade vikten, ger en "supersko"-upplevelse - och gör dem till några av de absolut bästa lätta löparskorna på marknaden. Även om detta kan påverka deras hållbarhet, kan jag personligen intyga att bredare bas och förbättrad långdistanskomfort gör Nike ZoomX Vaporfly 3 till ett självklart val för alla långdistanslöpare.

Värde/Pris:

7.0

Bekvämlighet:

9.0

Slitstyrka:

5.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

9.0

Vårt Betyg:

7.6

4. Asics Metaspeed Sky+
Bästa Lätta Löparskor Med Kolfiberplatta

Asics Metaspeed Sky+

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vikt:

204 g

Dropp:

5 mm

Fördelar

- Bra stabilitet och dämpning för längre distanser
- Mycket bekväm passform
- Bra andningsförmåga
- Extremt lätta

Nackdelar

- Lite dyrare alternativ
- Kolfiberplattan är inte särskilt aggressiv, bättre för långdistans än fart


Asics Metaspeed Sky+ sviker inte vid första anblicken. Dess avancerade design indikerar en premiumsko och den sticker ut med sin iögonfallande limegröna färg. Skon ger intryck av att vara framfotstung, något som gör den känsla något klumpigare, men det är något man anpassar sig snabbt till. När jag testade att gå runt i dem för första gången noterade jag att de kändes annorlunda jämfört med föregångaren, men otvivelaktigt bekvämare tack vare den mjukare ovandelen.

Under mitt löptest upplevde jag att Asics Metaspeed Sky+ inte har samma fjädrande känsla som tidigare versionen. Framfoten kändes mer dämpad, vilket påverkade prestandan något. Men en bredare mellansula kompenserade detta genom att ge bättre stabilitet. Visst, löpkänslan kändes inte riktigt lika snabb som originalets, men den högre komforten var en tydlig fördel.

Jag upplevde att grepp och slitstyrka hos Asics Metaspeed Sky+ var god, även under våta förhållanden. Yttersulan är mjuk, vilket greppar väl men kan leda till ökad slitage över tid, särskilt för löpare som landar mer på hälen. Även om det finns vissa förändringar jämfört med föregångaren, som större hål i framfotens gummibeklädnad, förblir yttersulan bekant, med samma tillförlitliga funktion.

Den stora förbättringen observerade jag i skons överdel. Asics har lyckats skapa en mer robust och slittålig sko, tack vare det förbättrade snörningssystemet och det fina mesh-materialet. Överdelens förmåga att andas har förbättrats, vilket gör löpningen mer behaglig. När det gäller passform, upplevde jag att Metaspeed Sky+ passade bättre än tidigare version, med en mer sofistikerad känsla och bättre passform, trots en något smalare bredd.

Asics Metaspeed Sky+ är beviset att för mycket förändring inte alltid är bra. Skon har förlorat lite av sin fjädrande och hastighetsdrivna känsla. Dock, med ökad dämpning och stabilitet, har den blivit mer anpassad för långdistanslöpning. Det är inte så att Metaspeed Sky+ är en sämre sko än sin föregångare, den är bara väldigt annorlunda. Ta detta i beaktande när du väljer dina nästa par av lätta löparskor.

Värde/Pris:

7.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

8.0

Vårt Betyg:

7.8

5. Merrell Trail Glove
Bästa Lätta Terrängskor

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Responsiv

Dämpning - Nivå:

Lite

Vikt:

205 g

Dropp:

0 mm

Fördelar

- Bra stabilitet och dämpning för längre distanser
- Mycket bekväm passform
- Bra andningsförmåga
- Extremt lätta

Nackdelar

- Lite dyrare alternativ
- Kolfiberplattan är inte särskilt aggressiv, bättre för långdistans än fart


Merrell Trail Glove är en innovativ löparsko som jag personligen fått chansen att testa. Dess slanka och minimalistiska design imponerar, samtidigt som funktionen i terräng verkligen lever upp till dess namn - en fullvärdig 'trail glove'. Det första som slår en när man träder in i dessa skor är den oväntade känslan av lätthet. Med en vikt på bara 230 gram, förtjänar de definitivt beteckningen "lätta löparskor".

Under mitt test upplevde jag även skons anpassningsbarhet i olika terränger. Det unika greppet gör att du kan springa tryggt både på leriga skogsstigar och hala klippor. Tractionprofilen är aggressiv nog att bita förtroendefullt på varierade ytor, men tillräckligt låg för att inte bli störande på hårda vägytor.

När jag testade Merrell Trail Glove, märkte jag direkt skillnaden i komfort jämfört med andra löparskor. Det ventilerade nätmaterialet och bekväma innersula gör att foten kan andas och hålla sig bekväm även under en längre löprunda. Dämpningen är tillräcklig utan att vara överdriven, så du får en naturlig löpkänsla.

Jämfört med andra lätta löparskor, står Merrell Trail Glove ut med sin överlägsna kombination av lätthet, komfort och anpassningsbarhet. Dessa skor är ett utmärkt val för den som vill känna marken under fötterna och flyta fram på stigarna. Så om du letar efter "lätta löparskor" som levererar på alla punkter, tillhör Merrell Trail Glove toppskiktet.

Värde/Pris:

7.0

Bekvämlighet:

8.0

Slitstyrka:

8.0

Stabilitet:

8.0

Grepp:

8.0

Vårt Betyg:

7.6

Den ultimata guiden till Att Välja lätta löparskor

Om du vill ta din löpning till nästa nivå, är valet av rätt löparskor ett måste. Lätta löparskor har blivit mycket populära tack vare deras kapacitet att både förbättra prestanda och minska trötthet. Men hur vet du vad du ska leta efter? Nedan har vi granskat allt du behöver tänka på när det gäller lätta löparskor.

Prissättning: Värde och kvalitet

Inom löparskoindustrin kan prislappen ofta vara en indikation på kvalitet och prestanda. Pålitliga märken erbjuder vanligtvis högkvalitativa lätta löparskor till ett premiumpris. Men var inte rädd, det finns fortfarande en chans att hitta några fynd där ute! Generellt sett, bör du räkna med att spendera någonstans mellan 1000 och 2000 kronor för ett par skor som är lättviktiga, hållbara och erbjuder bra stöd.

Vikt: En fråga om balans

Lätta löparskor kan variera i vikt från 6 till 9 gram, beroende på skostorlek. Skor i den övre delen av detta intervall kan ha mer stöd, extra dämpning eller en tjockare yttersula, som är lämplig för trailrunning.

Passform och komfort: En avgörande faktor

Vikt är viktig, men det är ingen användning med lätta skor om de inte sitter rätt. En bra löparsko ska fungera i harmoni med dina fötter, så det bör inte finnas något slippage eller friktion. Dr. Reid rekommenderar att du letar efter skor med en rymlig tåbox för att ge tårna frihet och tillräckligt med utrymme för att sprida ut sig.

För dem som behöver mer utrymme kan du titta på lätta skor med breda storlekar, som Brooks Launch 9 Running Shoe.

Terräng och träningsmål: Skräddarsy ditt val

Var du springer och dina träningsmål kan väsentligt påverka ditt val av löparskor. Springer du mestadels inomhus på löpband eller föredrar du att springa utomhus? Är du ute efter en snabb sko för tävling, eller är du mer inriktad på långdistanslöpning?

Lätta löparskor är idealiska för snabba träningspass och tävlingar. För löpning på grova vägar eller stigar, överväg en sko med robust konstruktion, som Sauconys Kinvara 14.

Dämpning och stöd: Personlig komfort möter prestanda

Lätta material som EVA-skum används ofta för att ge löparskor både komfort och stöd. Din individuella komfortnivå och behov kommer att bestämma hur mycket dämpning du vill ha i en sko.

Var särskilt medveten om dina behov om du är en tyngre löpare, eftersom mer dämpning kan vara nödvändig för att skydda mot stötar.

Hållbarhet: Livslängd för lätta löparskor

Ett vanligt kompromiss med lätta löparskor är deras hållbarhet. De är tillverkade av lättare och tunnare material, vilket kan påverka deras livslängd jämfört med tyngre modeller. De flesta högkvalitativa löparskor bör hålla i ungefär 50 till 80 mil, men lätta skor kan börja bli slitna i den nedre delen av detta intervall.

Om du ofta springer i terräng, kan trailrunningskor, även lätta sådana, vara ett bra alternativ tack vare deras tåligare och robustare sulor.