Hur Du Undviker Blåsor Vid Nya Skor

SKRIVEN AV Robert Klasson  - juli 4, 2023

Undvik obehagliga blåsor när du tränar med nya skor genom att minska risken. Få tips och råd om hur du kan undvika friktion och hjälpa dina fötter att vänja sig vid skorna för att undvika smärtsamma blåsor.

Lär dig de bästa metoderna för att undvika blåsbildning när du tränar med nya skor genom att gradvis öka användningen och minska friktionen för att skydda dina fötter.

Varför blåsor uppstår vid användning av nya skor

Blåsor kan uppstå när man använder nya skor på grund av friktionen mellan foten och skon. Skorna är inte formade efter fotens kontur när man bär dem för första gången, vilket kan göra att skon gnider och skaver mot huden. Detta kan irritera huden och leda till att blåsor bildas som ett skydd, fyllda med vätska.

För att undvika blåsor är det viktigt att vara uppmärksam på hur skorna passar och välja rätt storlek. Man kan även använda tekniker som att gå in skorna och använda skyddande plåster.

Hur man väljer rätt skor

För att undvika obehag och blåsor när du tränar är det viktigt att välja rätt skor. Här är några tips för att hitta de perfekta skorna:

 • Var noggrann med att prova ut skor som passar din fotform och storlek.
 • Ta reda på vilken typ av träning du ska göra och välj skor som är speciellt designade för den aktiviteten.
 • Se till att skorna har tillräckligt med dämpning och stöd för att skydda dina fötter under träningen.
 • Kontrollera sulornas grepp för att undvika risken att halka på olika typer av terräng.
 • Köp inte skor enbart baserat på utseende eller pris, utan prioritera komfort och funktionalitet.

Förutom dessa tips är det också viktigt att tänka på att skornas kvalitet kan ha en stor inverkan på din träningsupplevelse och komfort. Gör därför noggrann forskning och läs recensioner om olika märken och modeller innan du gör ditt val.

Välj alltid skor som passar dig bäst, både i storlek och stil, för att uppnå bästa träningsresultat. Att investera i rätt par skor kan hjälpa dig att undvika blåsor, obehag och potentiella fotproblem.

Förberedelse för träning med nya skor

Här är en sexstegsguide för att förbereda dig inför träningen med dina nya skor:

 1. Mät dina fötter noggrant och prova flera olika skomodeller för att välja rätt skostorlek och passform.
 2. Börja med att bära skorna korta stunder och öka sedan användningstiden successivt för att vänja dina fötter vid dem.
 3. Innan du börjar med intensiv träning, se till att skorna är ordentligt inlöpta genom att använda dem under lättare aktiviteter i några dagar.
 4. För att minska friktionen och risken för blåsor, använd strumpor av hög kvalitet som passar bra med skorna.
 5. Applicera fotkräm eller vaselin på områden där blåsor oftast uppstår, som tårna eller hälarna.
 6. Vid de första träningspassen med dina nya skor, undvik överdrivna rörelser eller snabba ändringar i riktning.

Denna guide täcker de nödvändiga stegen för en framgångsrik övergång till träning med nya skor utan att riskera blåsor eller obehagliga fotproblem. Kom ihåg detta när du investerar i ditt nästa par sportskor.

Användning av strumpor

När man tränar med nya skor spelar strumpor en avgörande roll för att undvika blåsor. Genom att använda strumpor skapar man en skyddande barriär mellan foten och skon, vilket minskar friktionen och därmed risken för blåsor. Strumporna absorberar också fukt, vilket hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma under träningen.

Det är viktigt att välja strumpor som passar väl och varken är för tunna eller för tjocka, samt se till att de täcker hela foten ordentligt. På detta sätt kan man undvika obehagliga blåsor och istället fokusera på själva träningspasset.

Användning av skyddande förband eller plåster

För att undvika blåsor när man tränar med nya skor kan man använda skyddande förband eller plåster. Dessa lösningar hjälper till att minska friktionen mellan foten och skon, vilket minskar risken för blåsor. Förband eller plåster kan fungera som en barriär och ge extra skydd mot tryckpunkter eller skav genom att täcka upp utsatta områden på fötterna. Det är viktigt att välja rätt typ av skydd beroende på var blåsan kan uppstå och att kontrollera passformen noggrant för att undvika ytterligare skador.

Vid användning av skyddande förband eller plåster bör man tänka på följande:

 • Välj rätt storlek och form på plåstret eller förbandet så att det täcker ordentligt men inte är för stort.
 • Se till att plåstret eller förbandet sitter ordentligt fast och inte glider runt under träningen.
 • Kontrollera regelbundet under träningen om plåstret eller förbandet behöver justeras eller bytas ut.
 • Använd material som är hållbart nog att klara av fysisk aktivitet utan att lossna eller bli irriterande.
 • Ta också i beaktning andra lösningar som silikongelplattor, hydrokolloidplattor eller gelhälskydd beroende på behov och blåsans placering.
 • Lämna blåsan lite utrymme istället för att helt omsluta den med skyddande förband eller plåster för att lindra trycket och undvika ytterligare skav eller irritation.

Det är viktigt att komma ihåg att skyddande förband eller plåster bara är en temporär lösning och ersätter inte korrekt passform och kvalitetsskor. För att undvika blåsor på lång sikt är det viktigt att se till att skorna har rätt storlek, passar rätt form på foten och har tillräckligt med stöd och dämpning. Genom att ordentligt ta hand om fötterna kan man undvika smärtsamma blåsor under träningen.

Gradvis ökning av träningsintensitet

När du tränar med nya skor är det viktigt att gradvis öka träningsintensiteten. Genom att successivt öka belastningen på dina fötter kan du undvika blåsor och obehag. Det innebär att du bör börja med kortare och lättare träningspass för att låta dina fötter vänja sig vid de nya skorna.

På så sätt kan du undvika skador och smärtor när du anpassar dig till de nya skorna. Kom ihåg att lyssna på din kropp och ge den tid att anpassa sig innan du intensifierar din träning ytterligare. Ju mer du gradvis ökar belastningen, desto mer bekväm blir träningen med dina nya skor.

Användning av skovård och förebyggande produkter

För att skapa en optimal skovård med förebyggande produkter rekommenderas följande steg:

 • Välj rätt storlek och passform av skorna.
 • Använd strumpor av god kvalitet som minskar friktionen.
 • Applicera mjukgörande medel på potentiella friktionsområden på hälen och fotens kanter.
 • Använd inlägg eller sulor för extra komfort och stöd.

För att undvika blåsor när du tränar med nya skor är det viktigt att ge dina fötter rätt vård. Genom att använda rätt produkter för skovård och vidta förebyggande åtgärder kan du minska risken för obehagliga blåsor. Förebyggande åtgärder kan även innefatta användning av skyddsmaterial som plåster eller gelplattor.

Rengöring och vård av skorna

För att undvika blåsor när du tränar är det avgörande att ta hand om dina skor. Här är några viktiga sätt att rengöra och vårda dina skor:

 • Efter varje användning, torka av dina skor med en fuktig trasa för att hålla dem rena. Detta kommer att avlägsna smuts och svett som kan irritera din hud.
 • Reguljär rengöring av dina skor med en mild tvål och vattenlösning är viktigt. Se till att inte blötlägga skorna eftersom det kan påverka deras form och material.
 • Efter träning, se till att ordentligt lufta ut dina skor genom att ta ut innersulorna och låta dem naturligt torka. Detta hjälper till att eliminera dålig lukt och fukt.

Utöver dessa åtgärder är det också viktigt att regelbundet inspektera och byta ut slitna eller trasiga sulor, samt kontrollera skornas passform för att undvika friktion och blåsor. Genom att ge dina skor rätt vård kan du förebygga obehagliga blåsor när du tränar.

Omedelbar behandling av blåsor

För att snabbt lindra blåsor rekommenderas följande omedelbara behandlingar. Applicera ett skyddande plåster för att minska friktionen mellan huden och skon. Om blåsan har spruckit, rengör den försiktigt med mild tvål och vatten. Applicera sedan en steril kompress och en bakteriedödande salva för att främja läkning. Se till att undvika trånga skor under läkningsprocessen för att undvika ytterligare irritation.

Det är viktigt att vara uppmärksam på tidiga varningstecken på blåsor, som ömhet eller rodnad, för att kunna agera snabbt och behandla dem innan de blir allvarligare. Genom att använda ordentligt passande skor, strumpor av bra material och vårdprodukter kan man också minimera risken för att få blåsor.

Kom ihåg att om det finns tecken på infektion eller om blåsor inte förbättras inom några dagar bör man söka medicinsk rådgivning. Genom snabb respons och rätt behandling kan man effektivt hantera blåsor och fortsätta träningen utan avbrott.

När man bör söka medicinsk hjälp

Det är viktigt att veta när man ska söka medicinsk hjälp. Om du upplever betydande smärta, svullnad eller rodnad som inte förbättras med egenvård, kan det vara nödvändigt att kontakta en läkare för bedömning och behandling. Ytterligare komplikationer, som feber eller öppna sår, bör också tas på allvar och du bör söka medicinsk hjälp omedelbart.

Det är viktigt att ta symtom på allvar och att få professionell rådgivning för att undvika potentiella komplikationer eller långvariga problem efter behovet av medicinsk vård.

Slutsats och sammanfattning

För att undvika blåsor när du tränar med nya skor finns det några enkla steg du kan följa. För det första är det viktigt att säkerställa att skorna passar ordentligt genom att mäta din fotstorlek noggrant och prova ut olika storlekar. Det kan också hjälpa att använda strumpor av fuktavvisande material för att minska friktionen mellan huden och skorna.

En annan strategi är att gradvis bryta in skorna genom att använda dem under kortare perioder innan du börjar träna med dem under längre stunder. Genom att följa dessa tips kan du undvika obehagliga blåsor och fortsätta njuta av dina träningspass utan smärta eller irritation.

Robert Klasson

Fler Inlägg Som Du Kan Finna Intressanta: