• Hem
  • Altra Superior 4: Test & Recension

Altra Superior 4: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Altra Superior 4:

Altra Superior 4.0 levererar precis som utlovat: en lätt terrängsko som presterar utmärkt i olika terrängförhållanden. Med Altra Superior 4.0 får du en löpsko som tar dig genom alla typer av terräng med lätthet och prestanda. Oavsett om det är stigar, grusvägar eller teknisk terräng, kan du lita på att Superior 4.0 ger dig det grepp, stabilitet och skydd du behöver för att ta dig an utmaningarna på bästa sätt. Sätt på dig skorna och upplev kraften och friheten med Superior 4.0 på dina fötter!

Fördelar

- Lättviktsalternativ
- Mångsidig design
- Dränerar vatten bra

Nackdelar

- Tunnare sula
- Minimalt med skydd från omgivning

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

8.0

Grepp

9.0

Slitstyrka

7.0

Stabilitet

7.0

Totalt

7.8

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Lite

Altra Superior 4.0 representerar en värdig uppdatering av en av Altras mest populära trailskor. Altra Superior har alltid utmärkt sig genom sin lätta vikt och minimala dämpning, och den här nya versionen fortsätter på den stigen. Men hur presterar den under riktiga löpomständigheter? Låt oss dyka in i detaljerna.

Design och konstruktion

Vid en första anblick var jag imponerad av Altra Superior 4.0. Läggandet av en bergskedja längs ovandelen var en snygg touch och skorna kändes överraskande lätta, även om detta har sina för- och nackdelar i en trailsko. Passformen på Superior 4.0 är precis rätt, och jag var glad att se att Altra har helt omdesignat ovandelen för att ge mer säkerhet och stöd för foten.

Ovandelen är ett stickat tyg som är mycket lätt och andas väl. Hälen och sidopanelerna är något förstärkta för att ge lite struktur genom mellanfoten och i hälen, utan att begränsa rörligheten eller orsaka obehag under löpningen. Och tack vare den fotformade tåboxen kan tårna spreta med varje steg, vilket förbättrar din naturliga stabilitet.

Funktion och prestanda

När det kommer till funktionen och prestandan av Altra Superior 4.0, finns det mycket att prata om. För det första är andningsförmågan och tillägget av dräneringshål i tåhättan mycket hjälpsamt när du hanterar vattenövergångar, men om du springer genom daggigt gräs kommer dina fötter fortfarande att bli våta.

När det gäller yttersulan, är det här en faktor som kommer att delas av löpare. Yttersulan är tillverkad av Altras MaxTrac-gummi med multidirektionella dobb, vilket ger en solid flexibilitet och bra grepp, särskilt för oss som kämpar med att lyfta fötterna på stigar. Samtidigt erbjuder en tunn yttersula med bra markkänsla inte lika mycket skydd mot stenar, rötter och annat skräp som en sko med en tjockare och tyngre sula.

Mellansulan består av deras nya Quantic-skum, som är lättare men håller lika bra som Altras tidigare ego-skumblandning. Jag var imponerad av hur bekvämt ett tunt lager skum kan vara, även på asfalterade vägar/stigar.

Skydd och hållbarhet

I fråga om skydd är Altra Superior 4.0 en lättviktssko och erbjuder därför inte lika mycket skydd som vissa andra trailskor i Altras sortiment. Tåhättan är förstärkt med gummi, men förutom det och det avtagbara stenskyddet finns det inte mycket mer skydd som erbjuds.

När det gäller hållbarheten, kommer det verkligen att bero på vilka typer av stigar du springer på. På stigar med mycket stenar, rötter och annat skräp är jag osäker på hur länge dessa skor skulle hålla. Men på tydligare stigar, ser jag ingen anledning till att tvivla på skons hållbarhet.

Respons och hastighet

Altra Superior 4.0 är definitivt en sko för dig om hastighet och prestanda på tävlingsdagen är ditt mål. Skon är designad för att vara lätt och snabb, och den levererar definitivt på det området. Om du vill tävla snabbt är det här en trailsko som du definitivt bör överväga att lägga till i din rotation.

Komfort och passform

Komfort och passform är två områden där Altra Superior 4.0 verkligen skiner. Den är lätt, bekväm och passar perfekt i storleken. Den berömda fotformade tåboxen ger tårna utrymme att röra sig, vilket förbättrar den naturliga stabiliteten när du springer.

Slutsats

Altra Superior 4.0 är en solid trailsko som verkligen lyser på icke-tekniska stigar. Dess lätta vikt och imponerande flexibilitet gör den till en utmärkt sko för snabba löpningar på rena stigar. Dess skydd och hållbarhet kan vara begränsade på mer tekniska stigar, men om du vill springa snabbt och ha glada fötter när du är klar, är Altra Superior 4.0 skorna för dig.