• Hem
  • Asics Metaspeed Sky+: Test & Recension

Asics Metaspeed Sky+: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Asics Metaspeed Sky+:

ASICS Metaspeed Sky+ är fortfarande en av de bästa maratonlöparskorna i toppklass. Den har en fantastisk kombination av framdrivning, dämpning, effektivitet och stabilitet. Sky+ har mer mellansula i framfoten vilket ger ökad dämpning, men den har också en plattare profil på kolfiberplattan vilket gör att den kan upplevas som lite långsammare. Sky+ är perfekt för längre distanser och lugnare tempoförsök, jämfört med den ursprungliga Sky-modellen som gav mer framdrivning. Med ASICS Metaspeed Sky+ får du en kraftfull och pålitlig partner som tar dig igenom maratonloppet med komfort, stabilitet och effektivitet. Ta steget mot ditt bästa löpprestation och erövra distansen med Sky+!

Fördelar

- Mycket lätta marathonskor
- Platt kolfiberplatta som extra hjälp
- Mycket bra dämpning som fungerar bra på hårt underlag

Nackdelar

- Lite dyrare alternativ
- Kolfiberplattan är inte särskilt aggressiv, bättre för långdistans än fart

Vårt Betyg

Värde

7.0

Bekvämlighet

8.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

8.0

Totalt

7.8

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Det var inte alltför länge sedan ASICS bara klistrade en ny överdel på sulan till Nimbus 19 och kallade det Nimbus 20. Med lanseringen av Metaspeed Sky+ har saker och ting ändrats betydligt. Denna sko, en del av ASICS premium maratonlinje, har fått betydande uppdateringar på ovandel, mellansula och yttersula. Ändå tycks ASICS inte anse att förändringarna är tillräckligt stora för att motivera en hel siffra i produktlinjen, därav namnet Metaspeed Sky+.

Första intryck

Det första jag märkte med Metaspeed Sky+ var att den kändes mer framfotstung jämfört med den tidigare versionen. Den kändes även större och klumpigare, inte lika aerodynamisk som den tidigare modellen på grund av skummet i framfoten som buktade ut. Den limegröna färgsättningen var iögonfallande och modern, vilket gav den en snabb och spänstig känsla.

När jag gick runt i dem för första gången kändes de väldigt annorlunda jämfört med den tidigare versionen. Den nya, högre tåfjädringen gav mig en känsla av att ha älvskor på mig, med tårna pekande mot himlen, medan den mjukare ovandelen kändes betydligt bekvämare.

Prestanda under löpning

Under mitt första löppass – hastighetsträning med 500m repetitioner i varierande hastigheter – märkte jag att kolfiberplattan inte kändes lika fjädrande eller aggressiv som förra årets version. Framfoten kändes mycket mer dämpad, och det kändes som om kolfiberplattan var begravd under mer skum. Trots detta, kändes skon mer stabil tack vare den bredare mellansulan.

Trots att åkningen inte kändes lika snabb som originalversionen, kändes den mer dämpad och bekvämare. Mellansulan har inga utskärningar som på Adidas Pro 2, och yttersulan har full markkontakt, vilket gör övergångarna smidiga och stabiliteten relativt bra för en ””supersko””.

Sula och Grepp

Yttersulan på Metaspeed Sky+ är väldigt lik föregångaren. Men, det finns vissa skillnader, såsom större hål i framfotsgummit och mindre gummibeklädnad överlag. Dessutom finns det ett grunt spår under hälen som sträcker sig till mellanfoten, vilket förbättrar stabiliteten.

Greppet är lika bra som den första versionen, och yttersulan greppar bra på våta underlag tack vare sin mjukhet. Emellertid innebär det mjuka gummit att hållbarheten kan vara ett problem, särskilt för löpare som tenderar att slå ner på hälen.

ASICS Metaspeed Sky+ Överdel

Sky+ har en betydligt förbättrad överdel jämfört med sin föregångare. ASICS har verkligen lyssnat på kundfeedback och har adresserat tidigare problem. De nya skosnörena känns mycket mer robusta och slitstarka, utan att bli lurviga och slitna efter några löpturer. Det är en stor förbättring som ger en mer tillfredsställande, premium upplevelse som du förväntar dig av en sko i denna prisklass.

Överdelens mesh-material känns mjukare och smidigare, vilket gör det mer behagligt mot foten och strumporna, till skillnad från den tidigare versionen som tenderade att bita lite i strumporna. Dessutom har överdelens andningsförmåga förbättrats, vilket gör Sky+ svalare att springa i, vilket är en stor bonus på varma sommardagar eller under långa lopp.

Passform

Jag märkte en betydande skillnad i passform mellan Sky+ och dess föregångare. Medan jag var tvungen att gå ner en halv storlek i förra årets version, passar Sky+ mig perfekt i min normala storlek. Tåboxen är lite högre men bredden verkar smalare, vilket kan vara problematiskt för löpare med breda fötter.

Hälkappan och kragen har fått extra stoppning, vilket ger ett bra grepp runt hälen. Överlag har Sky+:s överdel blivit bättre än originalet, den känns mer sofistikerad och passformen har förbättrats.

ASICS Metaspeed Sky+ Slutsats

Även om det kan verka som en mindre uppdatering baserat på utseende och namn, presterar Metaspeed Sky+ annorlunda än Metaspeed Sky. Den nya placeringen av plattan inuti mellansulan ger den en mer dämpad, lågmäld körkänsla, så att den inte känns lika drivande eller snabb som originalversionen.

Metaspeed Sky+ är ett tydligt exempel på att för mycket förändring inte alltid är bra. Tyvärr var ASICS ingenjörer tvungna att börja designa Sky+ innan den första versionen ens hade lanserats, så de designade den utan konsumentfeedback. Jag skulle ha varit nöjd med en uppdaterad överdel och lite extra gummi i yttersulan, samtidigt som mellansulan behåller sin ursprungliga design.

Sky+ är inte nödvändigtvis en sämre sko än Sky, men den är väldigt annorlunda. Den erbjuder mer dämpning under framfoten, vilket gör den till en bättre långdistanssko för de som har ett långsammare löpsteg. Den bredare plattformen gör den också mer stabil, och den nya överdelen är en förbättring jämfört med version 1.