• Hem
  • Brooks Ghost 15: Test & Recension

Brooks Ghost 15: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Brooks Ghost 15:

Ghost 15 är en oerhört bekväm daglig tränare med en hög drop som gör den mest lämplig för löpare som landar på hälen. Det är ett mycket säkert val när det gäller träningspass med medelfokus, tack vare dess lyxiga ovandel och dess konsekventa passform och löpkänsla från version till version. Den 15:e versionen av Ghost har en ny DNA Loft v2 mellansula som gör skon lite tyngre och ger den en fastare löpkänsla. Som ett resultat känns Ghost 15 bättre under snabbare tempopass men inte lika bekväm under lugnare löprundor. Med Ghost 15 får du en pålitlig och komfortabel träningskamrat som tar dig genom alla dina löppass, oavsett tempo eller distans!

Fördelar

- Bekväm och följsam överdel
- Hanterar snabbare hastigheter mycket väl
- Naturlig passform med bra stöd

Nackdelar

- Tyngre och hårdare än Ghost 14

Vårt Betyg

Värde

6.0

Bekvämlighet

10.0

Grepp

6.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

9.0

Totalt

7.8

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Brooks Ghost 15 är en dämpad, neutral träningssko som lockar med sin enkelhet och solida kvalitet. Om du söker efter en sko utan överraskningar och med hög kvalitet, är det här ett riktigt bra alternativ. Men, letar du efter en studsig och modern åkning, är Ghost 15 inte rätt sko för dig. Den sticker ut i sin traditionella design och passar både nybörjare och erfarna maratonlöpare.

Vad gör Ghost 15 unik?

Ghost 15 har två viktiga egenskaper som gör den unik: dess lyxigt bekväma ovandel och höga häl-till-tå-förskjutning. Den mjuka ovandelen gör att skon känns generös och värdefull, och den höga häl-till-tå-förskjutningen på 12 mm gör skon lättillgänglig för nybörjare, utan att stressa akilleshälen.

Vad får du när du köper Ghost 15?

Ghost 15 är en förutsägbar sko. Variationerna mellan olika versioner är minimala, så du vet precis vad du kommer att få när du köper en Ghost. Ghost 15 erbjuder en stabil och tillförlitlig upplevelse, och har mognat till att bli en av de mest populära löparskorna i världen.

Kritik mot tidigare versioner

Ghost 14 fick viss kritik för knäsmärta, blåsor och problem med hållbarhet. Ghost 15 har dock förbättrat många av dessa aspekter, och erbjuder nu en förbättrad löpupplevelse.

Så kändes det att springa i Ghost 15

Första löpturen i Ghost 15 var en lätt 22 km lång löprunda. Skon kändes väldämpad, smidig och naturlig. Även om häl-till-tå-förskjutningen på 12 mm var märkbar i början, vande jag mig snabbt vid den. Skons mjuka ovandel omfamnade mina fötter med en kuddliknande mjukhet under hela löprundan.

Ghost 15: Ovandel

Ghost 15:s ovandel är verkligen skons starka sida. Den har den kvalitetsnivå som du normalt får från en mycket dyrare sko, och det är en av huvudanledningarna till att Ghost är så populär. Den bekväma hälkappan, kragen och plösen bidrar alla till en förstklassig komfort. Dessutom ger skons inre hälkappa och nya mjuka, tunna yttre hälkappa en utmärkt fotankring.

Ghost 15: Sula

Ghost 15 har ett nytt DNA Loft v2 mellansuleskum som känns väldigt likt tidigare versioner av skum. Trots att det ger en mycket dämpad, medelmjuk åkning, saknar det studsen. Skummet är lite fastare än i tidigare versioner, vilket kan kännas i längre sträckor.

Yttersulan är gjord av gummi med hög nötningstålighet och ger ett bra grepp på både torra och våta vägar. Mönstret på yttersulan är utformat för att maximera kontaktområdet med underlaget, vilket bidrar till ett stabilt grepp oavsett underlag. Dämpningen är bra, men inte exceptionell, och ger en tillräckligt bekväm känsla även på längre löpturer.

Mellansulan har bra flexibilitet vilket tillåter en naturlig fotrörelse vid varje steg. Men förvänta dig inte samma typ av respons som du skulle få från ett mer elastiskt skum.

Stabilitet

Ghost 15 är en neutral löparsko och inte speciellt designad för att ge extra stabilitet. Men det breda fotavtrycket och den höga häl-till-tå-förskjutningen gör att skon känns stadig på foten. För löpare med neutrala eller underpronation (där foten rullar utåt) fotmönster, kommer Ghost 15 att fungera bra.

Slitstyrka

Ghost 15:s hållbarhet är mycket bra. Ovandelen ser ut att hålla länge utan att tappa sin form eller komfort, och yttersulan är tillräckligt tålig för att klara av många mil på vägen. Enligt min uppskattning bör Ghost 15 klara av minst 500-800 km beroende på löpstil och underlag.

Sammanfattning

Brooks Ghost 15 är en solid och tillförlitlig löparsko som lämpar sig för all slags träning, från korta intervallpass till långa distanspass. Dess starka punkter är dess bekväma ovandel och dess generösa häl-till-tå-förskjutning, vilket gör det till ett bra val för både nybörjare och erfarna löpare. Även om det saknar den spänst och det energiåtergivande skum som finns i vissa andra löparskor, är Ghost 15 ändå ett utmärkt val för den som söker en enkel, bekväm och hållbar löparsko.