• Hem
  • Hoka Carbon X 3: Test & Recension

Hoka Carbon X 3: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Hoka Carbon X 3:

Hoka Carbon X 3 är en plånboksvänlig, stabil och smidig supertoffla för löpning. Den har en helkroppskolfiberplatta, men den har inte den explosiva framdriften som vissa andra supertofflor har. I den tredje versionen har den fått en ny ProFly X mellansula som är något mjukare och mer stötdämpande än version 2. Den har också fått ett nytt stickat ovandel som ger en mer avslappnad passform och en betydligt lägre grad av fotlåsning. Med Hoka Carbon X 3 får du en pålitlig löparpartner som ger dig stabilitet, smidighet och en skön känsla på varje steg.

Fördelar

- Bra pris för kvalité
- Hög grad av stabilitet
- Bra ergonomisk passform

Nackdelar

- Överdelen sitter inte särskilt tajt
- Tyngre än föregående Carbon X 2 modellen

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

7.0

Grepp

7.0

Slitstyrka

6.0

Stabilitet

9.0

Totalt

7.4

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Förra årets Carbon X 2 var en respektabel tävlingssko, men den hade sina brister. Många löpare ansåg att den var för smal och inte tillräckligt energireturnerande för att verkligen skina i tävlingssituationer. Nu har Hoka introducerat Carbon X 3, en uppdaterad modell med flera förändringar som syftar till att förbättra den tidigare versionens svagheter.

Uppdateringar

En stor uppdatering är ovandelens design. Tidigare var den tillverkad av traditionellt mesh-material, men nu har den ersatts med en stickad ovandel, liknande den du ser på livsstilsträningsskor som Ultraboost 22.

En annan betydande förändring är att mellansulan på Carbon X 3 nu är tillverkad av ProFly X, ett superkritiskt skum. Detta är första gången vi ser detta material från Hoka, men det används redan av andra märken som Skechers, Brooks och New Balance i deras tränare/racers.

Första Intryck

Vid första anblicken var jag upphetsad över att Hoka äntligen har omfamnat användningen av superkritiskt skum i sin mellansula. Dock blev jag förvånad över att se den stickade ovandelen, eftersom detta material oftast inte används i prestanda-löpskor. Anledningen? Stickningen har tendens att sträcka sig och förlora formen, vilket minskar fotens säkra låsning vid höga hastigheter.

Prestanda på Vägen

Under mitt första löppass på 10 km var mina inledande tankar att mina fötter verkade glida ur skorna, på grund av ovandelen som inte gav en tillräckligt säker låsning. Åkturen kändes dock mycket lik den tidigare versionen, men kanske något mjukare och mer dämpad.

Sula och Grepp på Carbon X 3

Den superkritiska skummet, ProFly X, i mellansulan hos Carbon X 3 erbjuder inte en markant skillnad i prestanda. I jämförelse med New Balance’s FuelCell eller Skechers HyperBurst, känns ProFly X inte lika energisk. Med en tätare struktur som liknar vanligt EVA-skum, saknar ProFly X de små bubblorna som ger andra märkens skum en lättare, luftigare känsla.

Sammantaget skulle jag inte beskriva Carbon X 3 som en mjuk sko. Snarare är den dämpad och robust, och den passar bäst för långdistanslöpningar som maraton eller ultramaraton. Jag upplevde inte att denna sko uppmanar till snabb löpning, vilket gör att jag föredrar den för stabila löpturer på cirka 5 minuter per kilometer, snarare än för hastighetsträning eller tävling.

Carbon X 3:s kolfiberplatta är identisk med föregångarens. Det bidrar till skons stabilitet och främjar energisparande rockerövergångar genom att hålla framfoten styv. Det bör dock noteras att den platta designen inte erbjuder den mekaniska hjälp för snabbare löpning som man kan se i till exempel Vaporflys platta.

Carbon X 3 skiljer sig ut positivt genom att vara märkbart stabilare än andra ””superskor””. Detta tack vare en bred framfot, mellanfot och bakfot, vilket gör den lätt att manövrera, även i kurvor. Yttersulan har inget hårt, blåst gummi, utan ett lager av mjuk, gummerad EVA, vilket ger skon mer markkänsla. Greppet i Carbon X 3 har jag inte heller haft några problem med. Dock är det viktigt att notera att den gummerade EVA-slitsen slits ner snabbare än traditionella yttersulor.

Ovandel på Carbon X 3

Ändringen till en stickad ovandel hos Carbon X 3 resulterade inte i en lättare eller svalare sko, vilket är förvånande. Värst av allt är att den resulterade i en lös passform, vilket definitivt inte är idealiskt för en tävlingssko. Stickade ovandelar har en tendens att sträcka ut sig vilket leder till mycket fotrörelser då foten inte hålls säkert på plats. Detta är definitivt fallet med Carbon X 3.

För att få bättre hälspärr har jag utvecklat ett trick där jag använder dragöglan i slutet av plösen som en extra rad med öljetter och trär skosnörena genom dragöglan och knyter sedan. Men även med denna metod upplevde jag fortfarande att hälen lyfte.

Med en rymlig passform, rekommenderar jag löpare med smala fötter att gå ner en halv storlek för att få en mer anpassad passform. Om du har en bredare fot, kommer du förmodligen att uppskatta den rymliga passformen och kanske tycka att skon passar rätt i storlek. Men det kan vara värt att prova på ett par för att försäkra sig om att du får rätt passform.

Carbon X 3 har också gjort vissa förändringar i dess utseende, bort från den mer traditionella löparskon och mer mot en urban, modeinriktad estetik. Det kan vara något att överväga om du tänker använda skorna för annat än bara löpning.

Sammanfattning

Carbon X 3 är en robust, dämpad sko som lämpar sig bäst för långdistanslöpning som maraton och ultramaraton. Dess stabilitet är imponerande, vilket gör den till ett bra val för löpare som prioriterar stabilitet över fart.

Dock, till skillnad från sina föregångare, har denna modell ett par utmaningar, särskilt när det kommer till ovandelen. Den stickade ovandelen ger en lös passform och inte den stödjande, säkra passformen som man skulle förvänta sig av en tävlingssko. Det kan vara något att tänka på om du letar efter en sko för tävlingsdagar.

Greppet och hållbarheten är pålitliga, men det bör noteras att den gummerade EVA-slitsen tenderar att slitas ner snabbare än traditionella yttersulor. Priset är också något högre jämfört med andra konkurrerande märken, vilket kan vara en avvägning för vissa konsumenter.

Ändå, om du är en löpare som söker en stabil, dämpad sko för dina långdistanspass, kan Carbon X 3 vara värd att överväga. Det kommer ner till att hitta rätt balans mellan passform, komfort, prestanda och pris som passar dina individuella behov.