• Hem
  • Hoka Clifton 9: Test & Recension

Hoka Clifton 9: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Hoka Clifton 9:

Hoka Clifton 9 är en superskön löparsko för daglig användning, som passar bra för lugna och lätta löpturer. Den har en smal passform och en speciell mellansula med Meta-Rocker-teknik för att spara energi vid varje steg. Skon ger en väldigt skön dämpning som är lite på den mjukare sidan. Den 9:e versionen av Clifton har också fått 3 mm extra skum i mellansulan, vilket gör att den känns ännu mer stötdämpande. Dessutom har den fått en uppgraderad CMEVA-mellansula som ger en ännu mjukare löpning än tidigare versioner. Så med Hoka Clifton 9 får du både skön komfort och energisparande steg!

Fördelar

- Lätta och smidiga
- Bra dämpning
- Mjuk känsla
- Hållbar och slitstark yttersula

Nackdelar

- Smal passform
- Dämpningen känns för mjuk för vissa individer

Vårt Betyg

Värde

6.0

Bekvämlighet

7.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

8.0

Totalt

7.4

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Vem bör överväga Hoka One One Clifton 9?

För löpare som söker en väl dämpad daglig träningsko med en rockerad gång, kommer Clifton 9 att vara ett utmärkt val. Clifton 9 är särskilt bra för dem som vill ha stabilitet och effektivitet på långa distanser.

Vem bör inte överväga Hoka One One Clifton 9?

Clifton 9 kanske inte passar dem med riktigt breda fötter. Även den breda versionen av skon kan kännas snäv jämfört med andra träningskor. Om du föredrar en flexibel daglig sko med mycket markkänsla, kanske Clifton 9 inte heller är rätt val för dig, med tanke på dess höga stapelhöjd.

Introduktion

När Running Warehouse tillkännagav sina bästsäljande skor 2022, stod Clifton som den mest sålda löparskon i både herr- och damkategorin. Det är ett imponerande resultat, särskilt med tanke på att det bara har funnits 8 versioner av Clifton hittills och att den konkurrerar mot klassiker som Pegasus och Wave Rider, som har funnits i över 25 år.

Den huvudsakliga anledningen till Cliftons framgång är dess tjocka, robusta mellansula som erbjuder djup dämpning. Trots att det inte är de mjukaste skorna på marknaden, ger de ett starkt intryck av skydd och modernitet. Hokas har också fått publicitet genom att synas på kändisars fötter, som till exempel Reese Witherspoon och Britney Spears.

Första intryck

När jag först provade Clifton 9 i butiken provade jag både den breda och den vanliga versionen. Jag bestämde mig för att gå med den vanliga bredden, vilket verkade vara ett misstag under min första löprunda. Skorna kändes för tighta, särskilt i framfoten och tåboxen. Dock, efter att ha bytt till tunnare strumpor, förbättrades passformen avsevärt.

Den första löprundan i Clifton 9 gav mig intrycket av att dessa skor var betydligt fastare än de två senaste skorna jag testade, Invincible Run 3 och Nimbus 25. Emellertid, till skillnad från tidigare versioner av Clifton, var det inte den framträdande ””bucket seat””-känslan som sticker in i fotvalvet.

Hoka One One Clifton 9 – Överdel

När det kommer till skons överdel, vet jag inte varför, men Hoka verkar ha en fascination för extremt smala tåboxar. Även med en halv storlek större än min vanliga storlek, var Clifton 9 (i vanlig bredd) så smal att den gav mig en svart lilltånagel under min långa löprunda i dem.

För löpare med normalbreda fötter, skulle jag rekommendera att gå för den bredare versionen, eftersom den med normal bredd var till och med för smal för mina extremt smala fötter. Den passar trogen storlek i den breda versionen.

Plösen har ändrats från en halvt uppklippt plös, som var fäst på båda sidor, till en som bara är fäst på ena sidan. Jag upplevde ingen glidning med plösen så jag tycker att det är en bra förändring, eftersom det tillåter en mer avslappnad mellanfot.

Hälfästet i Clifton 9 är utmärkt, oavsett om du använder en löparknut eller inte. Ankelområdet och hälkappan är mycket väl vadderade, så komforten runt skons baksida är i toppklass. Det finns fortfarande en hälkappa som är mycket 2020.

Ovandelen är tillverkad av en konstruerad stickad mesh som inte alls känns som stickad – det finns ingen töjbarhet, så det är absolut viktigt att du beställer rätt storlek. Andningsförmågan är bättre än Clifton 8 på grund av att den stickade meshen är tunnare.

Hoka One One Clifton 9 – Sula

Det finns många löpare som vill att Hoka ska byta ut Cliftons mellansula från EVA till TPU, ett superkritiskt skum eller något annat som ger mer energiåtergivning. Men anledningen till att Hoka använder kompressionsgjuten EVA är att det är otroligt lätt, vilket gör att de kan klämma in mycket skum i Cliftons mellansula samtidigt som de håller det under 9 oz (255 g) för en standardstorlek för män.

Den nya formuleringen av CMEVA i Clifton 9s mellansula har förbättrats för att bli mjukare och lättare, men den har fortfarande inte mycket energiåtergivning. Mellansulan har 3 mm extra stapelhöjd men väger mindre än den föregående versionen.

Dämpningen i Clifton 9 ligger på den mjukare sidan. Du kan förvänta dig en mjukare och squishigare gång än andra dagliga tränare i mellanklassen som Ghost 15, Pegasus 39, Ride 15 och Novablast 3. Så om du föredrar en fast daglig tränare, är Clifton 9 inte skon för dig.

Jag gillar Clifton 9 för lätta pass som är långsammare än 5:30 per kilometer (min/km). För dessa pass ger Clifton 9 den dämpning och komfort jag behöver för att göra dem mer njutbara. Men för snabbare pass, speciellt de som går snabbare än 5:00 min/km, kände jag att jag sänkte in i mellansulan för mycket och det gjorde mig tröttare.

Hoka har lyckats förbättra greppet på Clifton 9 med hjälp av nya geometriska mönster på yttersulan. Gummit på yttersulan har också förbättrats för bättre grepp på våta ytor. Men den stora förbättringen är att Hoka har lagt till mer gummi i mellanfoten och hälområdet för att förbättra hållbarheten, vilket var ett problem i tidigare versioner.

När det gäller hållbarhet, tror jag att Clifton 9 kommer att hålla ungefär 500-600 kilometer, vilket är genomsnittligt för en löparsko.

Sammanfattning

Hoka One One Clifton 9 är en daglig tränare med mycket dämpning, perfekt för långa lopp, återhämtningslopp och lätta träningslopp. Dess mjuka och bekväma mellansula ger den en speciell känsla som skiljer den från de flesta andra löparskor på marknaden.

Det största problemet jag hade med Clifton 9 var den smala tåboxen, så om du har normala till breda fötter, skulle jag rekommendera att du tar den breda versionen. Även om Clifton 9 inte är den mest responsiva skon där ute, är den extremt lätt och har utmärkt dämpning, vilket gör den idealisk för de löpare som värdesätter komfort framför allt annat. Dessutom har Hoka gjort viktiga förbättringar i hållbarheten, vilket bör göra Clifton 9 till en populär sko för många löpare.

Som alltid rekommenderar jag att du provar skon innan du köper, eftersom alla fötter är olika och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Men om du letar efter en bekväm, lätt löparsko med mycket dämpning, kan Hoka One One Clifton 9 mycket väl vara skon för dig.