• Hem
  • Hoka Mach 5: Test & Recension

Hoka Mach 5: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Hoka Mach 5:

Hoka Mach 5 är en lättviktig och smidig löparsko som kan fylla flera roller i din löparsamling. Den 5:e versionen har en mjukare och superkompakt mellansula, en förbättrad passform och lägre vikt, vilket gör den till en fantastisk uppgradering. Med Hoka Mach 5 får du en snabb och bekväm löpning som tar dig längre och snabbare än någonsin tidigare!

Fördelar

- Mycket lätta
- Fantastisk passform som sätter foten på plats
- Mångsidigt par

Nackdelar

- Något dyr i förhållande till dess hållbarhet

Vårt Betyg

Värde

6.0

Bekvämlighet

8.0

Grepp

6.0

Slitstyrka

6.0

Stabilitet

8.0

Totalt

6.8

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Att springa i ett par träningsskor utan traditionell yttersula kan verka främmande för de flesta av oss. Men när du väl har testat Hoka Mach 5 kommer du att uppskatta konceptet. Med sin unika design och utmärkta prestanda, representerar Mach 5 en större omvälvning inom löparskor. Låt oss dyka djupare in i dess funktioner, prestanda och värde för pengarna.

Design och Funktioner

Det som gör Mach 5 unikt är att den saknar den traditionella gummisulan som brukar vara fäst vid mellansulan. Istället är en fastare EVA-skum använd som yttersula, vilket ger en mycket vadderad, smidig och engagerande landning.

Mach 5 är en vidareutveckling av den populära Mach-serien. I jämförelse med Mach 4, som var känt för sin lätta, dämpade och bekväma design, har Mach 5 blivit ännu lättare och fört vidare dessa kvaliteter. Mitt par, som väger 218 g, vilket gör den lättare än både Supersonic och Mach 4.

Trots sin lättare vikt behåller Mach 5 samma häl- och framfotshöjd som sina föregångare med 29 mm häl och 24 mm framfot. Dessutom är ovandelen av Mach 5 gjord av ett tunnare och mer ventilerande material, vilket ger en ännu bättre komfort.

Prestanda och Komfort

När det kommer till prestanda och komfort, har Mach 5 levererat utmärkt. Under mitt första löppass på 20 km var skon mjuk, väl dämpad och hade en bra nivå av energiåtergivning. Trots detta, hade jag inte behövt justera snörningen en enda gång. Dessutom var skon mycket bekväm att bära, och mina ben kände sig fräscha även efter långvarig användning.

Mellansulan på Mach 5 är enkel men effektiv. Den består av ett mjukt, livligt ProFly+ skum som ger bra energiåtergivning, med ett vanligt, fastare gummerat EVA-skum som bottenskikt för stabilitet och hållbarhet. Denna kombination ger en dynamisk, modern löpkänsla som är mycket roligare än traditionella löparskor som Pegasus, Ghost och Wave Rider.

Hållbarhet och Värde

Trots dess utmärkta prestanda, är en av svagheterna med Mach 5 dess hållbarhet. Efter 80 km testning har jag märkt avsevärt slitage på de yttre hälområdena och även under framfoten. Även om du inte är hård mot dina skor, skulle du kanske bara få ut max 400 km av Mach 5.

Hoka Mach 5 Övre Enhet

Hoka Mach 5 kommer med en ny, mer sofistikerad ovandel i form av ett så kallat creel jacquard engineered mesh. Denna version av mesh är tunnare och erbjuder en betydligt bättre ventilation än tidigare versioner som använts på Mach-modellerna. Om du var en av dem som tyckte att Supersonic-modellens ovandel var för smal, så kommer du att uppskatta att Mach 5 har en bredare och rymligare passform.

När det gäller passformen är den trogen storleken, men har en något längre och smalare profil än vad som ses på genomsnittliga löparskor. Den erbjuder en normal bredd i mellanfoten, medan framfoten och tåboxen har en mer måttlig bredd.

Plösen på Mach 5 påminner mer om Mach 4:s design snarare än den tjockare versionen på Supersonic. Den är tunn och asymmetriskt formad, och har en integrerad kant för att förhindra att den glider under löpning.

Snörena är väldigt långa, så jag finner mig själv använda de sista öglorna för att säkra snörningen, trots att låsningen redan är utmärkt. Som en helhet är Mach 5:s ovandel komfortabel, välventilerad, erbjuder utmärkt fotlåsning, och den försvinner bokstavligen på fötterna när man springer.

Hoka Mach 5: Sammanfattning

Mach 5 ger mig intryck av en lyxig sportbil, den typ som du bara tar ut för en runda på helgerna eftersom du inte vill samla för mycket körsträcka på den. Jag kan inte helt enas med Hoka om att den är en vardaglig löparsko. Om man använde den varje dag skulle den knappast hålla mer än en månad under maratonträning, eftersom yttersulan slits ner så snabbt.

Hoka beskriver Mach 5 som kärleksbarnet mellan Mach 4 och Mach Supersonic, men jag håller inte riktigt med om denna beskrivning. För mig är Mach 5 mer en förfining av Mach 4, och har inte mycket gemensamt med Supersonic, som hade en fastare mellansula och en mer vadderad ovandel.

Mach 5 är definitivt en stor förbättring jämfört med Supersonic och en liten uppgradering jämfört med Mach 4. Den är mer energisk, bättre ventilerad och erbjuder bättre långdistanskomfort.