• Hem
  • Hoka Mafate Speed 4: Test & Recension

Hoka Mafate Speed 4: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Hoka Mafate Speed 4:

Hoka One One Mafete 4 är en maximal terrängsko för löpare som behöver extra medialt stöd, något som många andra maximalt dämpade skor inte kan erbjuda.

Med en utmärkt passform som låser foten på plats och en bred tåbox ger Mafete 4 tillräckligt med dämpning och skydd för de mest krävande ultralånga terrängloppen.

Löpare som behöver extra medialt stöd kommer att uppskatta hur väl Mafete skyddar och stabiliserar foten. Med Mafete 4 kan du ge dig ut på dina tuffaste löpäventyr med förtroende och känna dig trygg genom varje steg på stigarna.

Fördelar

- Riktigt bra dämpning och skydd mot varierad terräng
- Slitstarkt par av hög kvalitet
- Bekväm passform med lite bredare fotbox

Nackdelar

- Väger mycket

Vårt Betyg

Värde

7.0

Bekvämlighet

8.0

Grepp

9.0

Slitstyrka

9.0

Stabilitet

7.0

Totalt

8.0

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Hoka har alltid varit känt för att skapa högpresterande trail löparskor och Mafate Speed 4 är inget undantag. Den här skon är designad för de mest krävande och tekniska terrängen, inspirerad av den utmanande terrängen på ön Reunion.

Grepp (Yttersula)

Mafate Speed 4 skiner verkligen när det gäller grepp, tack vare Vibram MegaGrip-yttersulan. Två stora förbättringar utmärker denna modell:

  1. Litebase-design: Skapar en tunnare och lättare sko utan att kompromissa med prestanda.
  2. Traction Lugs-konceptet: Med djupa dobbar på 5 mm och en ny design, ökar greppet betydligt.

Dessa förbättringar resulterar i en sula som är robust, slitstark och mycket greppande. Detta grepp ger en enorm förtroendeökning när du springer i lös eller teknisk terräng, även på blöta stenar. Så du kan verkligen ge dig ut på de stigar där du inte vill ””bita i dammet””, men snarare ””bita i marken””.

Dämpning (Mellansula)

Hoka har implementerat sin Profly-teknik i Mafate Speed 4. Tekniken innebär ett dubbelt lager av EVA-skum – ett mjukare lager på toppen för komfort, och ett hårdare lager på botten för effektiv responsivitet. Känslan beskrivs bäst som att få nya vingar på stigen, utan att belasta muskler och leder.

Stapelhöjden är betydande, men tillåter fortfarande en naturlig löpstil tack vare en drop på 4mm. Denna konstruktion ger ett högt skyddsnivå för foten, så att du kan springa säkert utan att behöva oroa dig för att skada dina fötter.

Låsning av Foten (Ovandel)

Ovandelen på Mafate Speed 4 har en helt ny design, som optimerar både komfort och prestanda. Meshmaterialet är tätt, men fortfarande väldigt välventilerat, och torkar snabbt efter att ha blivit våt.

Vikten på skon har minskats jämfört med tidigare modeller, vilket är ett stort plus på tävlingsdagen. Skon är också mycket bekväm runt hela foten, med en tåbox som är tillräckligt rymlig för att inte klämma, men inte för stor så att foten glider runt.

Åkning

När du springer med Mafate Speed 4 kommer du att märka att kombinationen av komfort och prestanda är utmärkt. Det dubbla lagret av EVA-skum ger dig den där smidiga dämpningen, samtidigt som det tillåter dig att känna marken under fötterna. Den ökade flexibiliteten förbättrar löpningen, men kan minska responsen något.

Det råder ingen tvekan om att Mafate Speed 4 excellerar när det kommer till grepp – det är simpelt sagt enastående. Oavsett om du planerar att springa långa distanser, dagliga löpturer i skogen eller berg, eller till och med ultramaraton, är Mafate Speed 4 ett utmärkt val. Dess balans mellan komfort och prestanda gör det till en mycket mångsidig löparsko.

Slutsats

Den fjärde iterationen av Mafate Speed visar att Hoka fortsätter att förbättra och finjustera sina skor för att erbjuda den bästa möjliga prestandan. De många förbättringarna på alla nivåer – optimalt grepp, mjuk och responsiv dämpning, skydd och fotlåsning – gör Mafate Speed 4 till en framstående trailrunningsko.

Dess universella egenskaper gör det till ett bra val för alla typer av löpare, från nybörjare till erfarna elitlöpare, som vill ge sig ut på långa distanser. Oavsett om du tar dig an dina första stigar eller redan är en erfaren traillöpare, kommer du att uppskatta vad Mafate Speed 4 har att erbjuda.