• Hem
  • Hoka Speedgoat 5: Test & Recension

Hoka Speedgoat 5: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Hoka Speedgoat 5:

Hoka Speedgoat 5 är en förbättring av det som redan var en av de bästa och mest populära terränglöparskorna. Hoka behöll allt som fungerade tidigare och gjorde tillägg som en rymligare ovandel, lättare mellansula och bättre greppande mönster. Det bästa blev ännu bättre. Med Hoka Speedgoat 5 får du en oslagbar terrängkompis som tar ditt löpande till nya höjder. Oavsett om det är berg, lera eller stenar, kommer du att känna dig trygg och snabb med Speedgoat 5 på fötterna.

Fördelar

- Lättare och tydligt bättre än tidigare generationer
- Mycket bra grepp i varierad terräng
- Klarar vatten väldigt bra
- Vegansk tillverkning

Nackdelar

- Tunt och svagt tyg på ovansidan

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

9.0

Grepp

9.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

7.0

Totalt

8.2

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Hoka Speedgoats har länge varit en föredragen sko bland trail- och ultralöpare, och den senaste versionen – Speedgoat 5 – höjer ribban ännu högre. Bland de mest framträdande förändringarna noterar vi den lättare mellansulan, ett ökat grepp tack vare den nya Vibram Megagrip-yttersulan och en lägre totalvikt.

Prestanda och design

Förbättringar från den redan utmärkta Speedgoat 4 är betydande. Speedgoat 5 har en lättare mellansula som liknar den i EVO Speedgoat, vilket resulterar i en total viktreduktion på nästan 10%. Den nya versionen är snabbare, mer responsiv och betydligt lättare. Detta är märkbart i herrmodellen storlek 10, som minskade från 11,25 gram till 10,25 gram. En liknande viktminskning kan observeras i dammodellerna.

När det gäller greppet har Hoka introducerat en ny Vibram Megagrip-yttersula och helt omdesignade dobbar som ger ännu bättre grepp än föregångaren.

Skydd och komfort

Skyddsfaktorn är betydande med Speedgoat 5. Dess skyddande tåkant är flexibel men täcker ändå skons framsida effektivt. Även efter långa löpningar, där trötthet kan leda till mindre precision, har Speedgoats skydd mot stenar och rötter visat sig vara utmärkt.

Dessutom är plösen mycket tunn och vadderad, vilket skyddar foten från snörningen. Ändringar jämfört med Speedgoat 4 inkluderar en omarbetad design, där 5s tungan har ett vinklat eller gafflat utseende. Detta hindrar inte dess funktion utan bidrar snarare till den allmänna komforten.

Hållbarhet och respons

Speedgoat 5 har uppvisat utmärkt hållbarhet, vilket bemöter de hållbarhetsproblem som vissa användare påpekat med tidigare versioner. Efter 50-plus miles på dessa skor verkar de ha slitits bra och det är rimligt att förvänta sig att få minst 600-800 kilometer ur dessa skor, beroende på terrängen.

Responsen har också förbättrats tack vare den nya CMEVA-mellansulan, vilket är ett lättare, mer responsivt material än de tidigare Speedgoats. Detta förbättrar inte bara Speedgoat 5:s responsivitet utan bidrar också till en stor del av skons viktförlust.

Passform och komfort

Speedgoat 5 har bibehållit den komfort och passform som Hoka är kända för. Även rakt ur lådan känns skorna bekväma. För löpare som inte är vana vid Hokas höga stapelhöjd och dämpning kan det vara en god idé att prova en annan modell innan de tar steget till Speedgoats. En landsvägssko eller en trailsko designad för mildare terräng kan vara en bra början för att avgöra om skon passar din naturliga löpstil och gång.

Slutsats

Jag älskade mina Speedgoat 4s, så när jag öppnade kartongen för Speedgoat 5s var jag både spänd och orolig. Skulle Hoka lyckas med sina avsedda förbättringar utan att offra den kvalitet som jag hade upplevt i tidigare versioner? Svaret visade sig vara ett entusiastiskt ja.

Hoka Speedgoat 5 är en av de bästa löparskor jag någonsin har haft. Den har förbättrat grepp, minskad vikt, ökad komfort och en mer responsiv mellansula. Även om den kanske inte är det snabbaste valet för kortare, flacka traillopp, är den oslagbar för längre eller mer tekniskt utmanande terräng.

Jag skulle inte tveka att rekommendera dessa skor till alla löpare som vill ta sin trail- eller ultralöpning till nästa nivå. Speedgoat 5 levererar på alla fronter och ger dig det självförtroende du behöver för att ta dig an även de tuffaste spåren med tillförsikt.