• Hem
  • Icebug Arcus: Test & Recension

Icebug Arcus: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Icebug Arcus:

Icebug Arcus GTX är en utmärkt vintersko för löpare av alla nivåer. Den har en rundad tåbox och en rak stor-tå linje, vilket ger mer fotfunktion och förebygger fotproblem. Dessutom är skon både flexibel och dämpad, vilket erbjuder en behaglig och naturlig känsla. Med en yttersula av RB9X-gummi ger skon utmärkt grepp på våta ytor. Dessutom är ovandelen vattentät och tillverkad av 100% återvunnet material, vilket gör den till ett bra val för miljömedvetna löpare.

Fördelar

- Maximal dämpning och flexibilitet
- Bra greppförmåga
- Bekväm och rundad tåbox för ökad fotfunktion

Nackdelar

- Inte lika bra greppförmåga för vinter och lera

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

8.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

7.0

Stabilitet

8.0

Totalt

7.8

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Om du inte har upptäckt Icebugs löparskor ännu, då är den här recensionen av Icebug Arcus GTX en perfekt start för dig. Med vintern här och temperaturen sjunkande, behöver vi alla ett par skor som kan hålla oss varma och torra under våra löprundor, och Icebug Arcus GTX är exakt de skorna.

Design och Passform

För oss på Northern Runner är det viktigt med skor som har en rundad och naturligt formad tåbox som erbjuder en rak stor-tå linje. Denna design tillåter mer fotfunktion inuti, vilket inte bara gör dina fötter starkare ju mer du springer, utan också hjälper till att förebygga olika fotproblem som liktornar, Mortons neurom och plantar fasciit. Dessutom hjälper det dig att hålla en mer naturlig hållning när du springer, vilket minskar belastningen på knän och höfter. Icebugs löparskor, inklusive Arcus GTX, har alla en rak tålinje och en rundad tåbox. Arcus GTX har dessutom en bred passform, vilket är ett stort plus för dem med bredare fötter.

Komfort och Känsla

Arcus GTX är den mest dämpade i Icebugs sortiment av trailskor. Med ett drop på 6 mm sitter din fot inuti mellansulan, vilket ger en dämpad men ändå fast och ”mustig” känsla. Den rymliga tåboxen stimulerar dina fötter att fungera inuti skorna, vilket kan kännas konstigt om du inte är van vid det. Men efter en kort justeringsperiod kommer du att uppskatta den extra friheten för dina tår. Om du redan är van vid löparskor från Altra eller Topo kommer du att känna igen den toffelliknande känslan som dessa skor erbjuder.

Mellansulan är tillverkad av lätt EVA blandat med 20 % ”Bloom”, ett miljövänligt tillskott gjort av smarta alger. Detta gör Arcus GTX till en mer miljövänlig löparsko.

Flexibilitet och Stötdämpning

Arcus GTX är mer flexibel än den ser ut, vilket inte var en överraskning eftersom alla Icebug-skor jag har provat tidigare har varit mycket flexibla. Mellansulan har en liten kurva, vilket ger den en ”rocker”-känsla, lik den du finner i andra väldämpade löparskor. Denna rocker hjälper till att öka kadensen samtidigt som du håller en upprätt hållning, vilket gör att skon känns mjukare från häl till tå. Mellansulan är fastare under framfoten än under hälen, vilket ger en energisk känsla när du sätter av från tårna.

Grepp och Hållbarhet

Yttersulan är gjord av RB9X, ett mycket klibbigt gummi. Till skillnad från många andra klibbiga gummimaterial, verkar RB9X vara lika slitstarkt som de flesta yttersulor för vägskor. Greppet på våta ytor är exceptionellt, vilket gör Arcus GTX till en perfekt sko för vinterlöpning.

Dubbarna är cirka 4 mm långa, vilket gör dem mer lämpade för hårt packade stigar än djup lera. Trots detta är Arcus GTX en otroligt mångsidig sko som klarar av både vägar och stigar med svår terräng.

Vattentäthet och Andningsförmåga

Ovandelen är 100% återvunnen och skyddar dina fötter från dåligt väder tack vare ett vattentätt ”Gore-Tex Invisible Fit”-membran. Detta membran är integrerat i det övre tyget, vilket gör ovandelen lika flexibel och tunn som en sko med mesh-överdel. Skon andas inte tillräckligt bra för varmt sommarväder, men när temperaturen sjunker och regnet börjar, kommer de att hålla dina fötter torra och bekväma.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Icebug Arcus GTX en utmärkt sko för blandade löprundor på alla distanser. De är utformade för att ge dig komfort oavsett väder, och de har tjänat mig väl under regniga familjevandringar såväl som löprundor. Dessa skor är ett utmärkt val för vinterlöpning, och jag rekommenderar dem starkt för alla löpare, oavsett erfarenhetsnivå.