• Hem
  • Merrell Agility Peak 4: Test & Recension

Merrell Agility Peak 4: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Merrell Agility Peak 4:

Merrell Agility Peak 4 är en maximalistisk trailrunningsko som kombinerar komforten hos en roadrunningsko med funktionerna hos en trailsko. Med sin rikliga dämpning, Vibram-yttersula, och en vattentät GTX-version, erbjuder dessa skor en bekväm och skyddande löpning på en mängd olika terrängtyper. Även om de kan bli lite varma och sakna "trailkänsla" på tekniska ytor, är de ett bra val för löpare som prioriterar komfort under långa distanser och de som behöver en mångsidig sko för olika utomhusaktiviteter.

Fördelar

- Lätt och smidig design
- Bekväma att använda för längre distanser
- Återvunna och miljövänliga material

Nackdelar

- Tenderar att bli lite varma

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

9.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

9.0

Totalt

8.4

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Första intrycket

När man öppnar förpackningen till Merrell Agility Peak 4, är det första man ser ordet ”FLOAT” skrivet i stora bokstäver på innersulan. Detta sätter direkt tonen för vad man kan förvänta sig av dessa skor: maximal dämpning och komfort, som att springa på moln. Dessa trailrunningskor har en känsla som påminner mer om roadrunningskor än traditionella trailskor, vilket kan vara överraskande första gången du tar på dig dem.

Design och funktioner

Merrell Agility Peak 4 har genomgått en del förändringar jämfört med tidigare versioner. Den fjärde versionen har en tjockare mellansula tillverkad av ett lättare skum, och en ny Vibram-yttersula för bättre grepp på sten. Dessutom finns en GTX-version (Gore-Tex) som är helt vattentät och har ett andningsbart membran.

Skon har ett dropp på cirka 6 mm, vilket indikerar en maximalistisk design. Om du är ett fan av barfotalöpning, kanske Agility Peak 4s inte är skorna för dig. Men om du värderar komfort under långa distanser och inte är så noga med ”trailkänslan”, kan dessa skor vara ett bra val.

En unik egenskap hos dessa skor är användningen av Vibram Megagrip, som ofta används i vandringsskor och är utformat för att greppa en mängd olika stigytor, oavsett om de är blöta eller solstekta. Det är särskilt bra på sten, vilket gör Agility Peak 4s till ett bra alternativ för denna typ av terräng.

Skydd och hållbarhet

När det gäller skydd, har dessa skor en del smarta funktioner. Skons yttersula böjer sig uppåt för att bilda en skyddande tåhätta, och det finns förstärkning runt hälen och en stenplatta för att skydda mot spårskräp. Detta är relativt standard för en trailrunningsko av hög kvalitet.

En detalj som sticker ut är en tygögla på hälen, vilket gör det enkelt att ta på skon eller fästa den på en sele om den används som en approach-sko. Detta pekar på skons potential även för vinterbergsklättrare, tack vare dess vattentäthet, lätthet och komfort.

Prestanda

När det kommer till prestanda, erbjuder Merrell Agility Peak 4 en tight passform runt mellanfoten, medan hälen sitter säkert på plats och det finns lite utrymme i tåboxen för att röra tårna. Den rikliga dämpningen och den vadderade kragen gör detta till en mycket bekväm sko att ha på sig.

När man springer, är känslan studsande och framdrivande, perfekt för grusade gångstigar eller väl asfalterade stigar. På mer tekniska ytor, som rotfyllda skogsstigar eller ojämn bergsterräng, kan man önska mer ”trailkänsla”. Dessa skor kan även bli lite varma, även under vinterlöpningar, vilket kan vara bra om du brukar ha kalla fötter.

Slutsats

Är Merrell Agility Peak 4 skorna för dig? Det beror helt på din personliga löpstil och vilka äventyr du har i åtanke. Trots vissa brister, har de många bra egenskaper. Om du är en traillöpare som gillar något mer minimalt, kan du fortfarande uppskatta dessa som lätta och vattentäta promenadskor. Eller om du är en person som springer många mil vecka ut och vecka in på otekniska stigar, kan de vara perfekta.