• Hem
  • New Balance Fresh Foam X Vongo V5: Test & Recension

New Balance Fresh Foam X Vongo V5: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av New Balance Fresh Foam X Vongo V5:

New Balance Fresh Foam Vongo 5 är en toppklassig maxdämpad stabilitetssko som utmärker sig med sin unika design och innovativa teknik. Med den nya Fresh Foam X-tekniken, en stretchig men fast ovandel och rockergeometri, erbjuder skon en effektiv stötdämpning, en smidig övergång och en naturlig löpstil. Trots mindre nackdelar som bristande andningsförmåga i ovandelen och lätt slitage på yttersulan efter intensiv användning, står Vongo 5 ut som en av de bästa stabilitetsskorna på marknaden idag.

Fördelar

- Bekväm och maxad dämpning
- Extremt bra passform och komfort
- Mångsidigt alternativ

Nackdelar

- Inte särskilt bra andningsförmåga
- Yttersulan är inte den starkaste

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

9.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

9.0

Totalt

8.4

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Det har varit två år sedan New Balance släppte en ny version av sina löparskor, men väntan var värd det. Fresh Foam Vongo 5 är här, och den lever upp till förväntningarna. När Vongo först lanserades var det den första stabilitetsskon som innehöll Fresh Foam, en revolutionerande dämpningsteknik som har blivit en grundpelare i New Balance’s sortiment.

Vongo 5 är det maximalt dämpade toppnivåerbjudandet i New Balance’s stabilitetslinje, och den levererar på alla fronter. För en prisvärd summa på strax över 1000 kronor, får du en sko som konkurrerar med liknande modeller som Hoka Gaviotta, ASICS Kayano, Mizuno Wave Horizon, och Brooks Glycerin GTS.

Första intrycket

Färgen på skorna fångade omedelbart min uppmärksamhet när jag öppnade lådan. De är en djup, kunglig blå – en trevlig förändring från de mer vanliga marinblå löparskorna. Men om blå inte är din färg, erbjuder de även ett svart alternativ med små inslag av lila.

Skornas lutning och den distinkta vippan är två andra faktorer som omedelbart skiljer dem från andra maxdämpade stabilitetsskor. Skorna är stretchiga men passar som en handske, och är studsiga med en svag antydan till fasthet underifrån.

Sula

Vid en närmare titt på sulan hittar du en blåst gummiyttersula med flexspår i framfoten. De svarta områdena med blåst gummi är avsedda för områden med hög påverkan och slitage, medan de blå områdena tar hand om mindre slitage och påverkan. Efter att ha sprungit 100 kilometer i dessa, visade yttersulan endast lätt slitage.

Vongo 5 introducerar också Fresh Foam X, en lättare och effektivare version av Fresh Foam. Sulan är rundare i framfoten och fastare i hälen, vilket ger effektiv stötdämpning, en smidig övergång och en ”pop” vid tåavslutningen. Detta, tillsammans med rockergeometrin, bidrar till en naturlig löpstil och jag kände mig uppmuntrad att öka takten.

Stabilitet

När det gäller stabilitet, använder Fresh Foam Vongo 5 en gradient stabilitetsteknik. Skummet i mellansulan består av pellets som gradvis blir tätare på den mediala sidan av skon. Detta skapar en liknande stabilitet som i Kayano Lite-serien, men utan den skrymmande hårdvaran som vanligtvis följer med.

Ovandel

Ovandelen på Fresh Foam Vongo har rekonstruerats från grunden. Hypoknit, ett tätt men stretchigt material, ger skon en handske-liknande passform som formar sig efter dina fötter när du rör dig. Detta, tillsammans med skons övergripande skräddarsydda passform, ger en säker känsla.

Hälen på Vongo 5 skiljer sig från den på 1080v11. Istället för en Ultraheel, hittar du en enkel vadderad krage med liten flair ut, som kramar om hälen och låser den på plats, vilket ökar stödet i skon.

Slutsats

New Balance Fresh Foam Vongo 5 är en av de bästa maxdämpade stabilitetsskorna på marknaden idag. Den kombinerar en bekväm, stötdämpande körupplevelse med en säker och anpassningsbar passform. Trots vissa mindre nackdelar, som en brist på andningsförmåga i ovandelen och lätt slitage på yttersulan efter cirka 100 kilometer, är Vongo 5 en solid stabilitetssko och väl värd att överväga för dina nästa löparskor.


New Balance Fresh Foam X Vongo V5

Select Dynamic field