• Hem
  • Nike Alphafly 2: Test & Recension

Nike Alphafly 2: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Nike Alphafly 2:

Nike Alphafly Next% 2 är en supersko som är utformad för löpare med smala fötter och höga fotvalv, eftersom den har en mycket smal mellanfot. Den passar bäst för korta, snabbt tempo-övningar snarare än långa löprundor, på grund av sin fastare löpning och framträdande båge. Denna version har uppdaterats med en ny, tätare Atomknit 2-ovandel, en mer hållbar och plattare yttersula samt en bredare och mer stabil mellansula. Med Nike Alphafly Next% 2 får du en sko som ger dig den extra kanten i snabba pass och tävlingar. Ta steget och upplev kraften och stabiliteten med Alphafly Next% 2 på dina fötter!

Fördelar

- Specialanpassad passform för de med smalare fötter
- Hög nivå av stabilitet
- Väldigt tysta

Nackdelar

- Den smalare passformen är inte för alla
- Relativt dyra

Vårt Betyg

Värde

7.0

Bekvämlighet

7.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

9.0

Totalt

7.8

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Det är svårt att bortse från den hype som har omgärdat Nike’s Alphafly sedan Eliud Kipchoge satt världsrekordet i maraton med dessa skor på fötterna. Från sociala medier till elitlöparens fötter, Alphafly har förmodligen blivit en av de mest hypade löparskorna i modern historia. I denna recension ska vi ta en djupgående titt på den senaste versionen, Nike Air Zoom Alphafly Next% 2.

Första intryck

Den första prototypfärgen av Alphafly Next% 2 sålde slut inom några minuter, vilket inte är överraskande givet dess unika design och hype. Skon är designad för att efterlikna en förproduktionsversion, komplett med handskrivna siffror tryckta på mellansulan.

När jag först lade händerna på ett par kändes det som att jag hade fått tag i ett riktigt specialobjekt. Skorna var lättare än jag hade förväntat mig, men med en distinkt känsla av robusthet och kvalitet.

Mellansula och Sula

När det gäller prestanda är Nike Air Zoom Alphafly Next% 2 i en klass för sig. Den nya modellen har introducerat ett extra skumskikt under luftkapslarna, vilket ger en mjukare och mer responsiv åkning än tidigare versioner. Men det är inte utan sina brister.

Ett problem jag stötte på var mellanfotens utformning. Skons smala mellanfot stöter mot mitt fotvalv, vilket kan orsaka en viss obehag under långdistanslöpningar. Trots detta fann jag att skon fortfarande presterade utmärkt på korta, snabba löpningar, vilket gör den till ett utmärkt val för intervallträning och tempopass.

Stabiliteten har också förbättrats tack vare den fastare åkningen och en bredare häl, vilket gör att man kan ta skarpa svängar utan problem.

Ovandel

Nike har fortsatt använda sitt ””Atomknit””-material för ovandelen av Alphafly Next% 2. Detta material är extremt andningsbart och absorberar inte vätska, vilket gör det till ett utmärkt val för både varma och våta förhållanden. Dessutom har den en bootie-konstruktion, vilket innebär att ovandelen och tungan är av ett stycke, vilket ger en mer sömlös och bekväm passform.

Men, bootie-konstruktionen leder till en viss brist på låsning av foten. Under snabba sprinter märkte jag att hälen var lite lös, men inte tillräckligt för att det skulle vara ett problem.

Slutsats

Nike Air Zoom Alphafly Next% 2 är en sko som verkligen gör intryck. Med dess unika design och högkvalitativa konstruktion är det en högteknologisk modell som många gillar. Jag tyckte däremot att Alphafly Next% 2 var för hård för att vara en supersko och den var inte lika skön eller lika snabb som originalversionen.

Den har fortfarande problemet med den smala mellanfoten och jag fick en blåsa under min andra löptur. Det är en sko som jag skulle kunna använda för korta, snabba pass men inte för långdistanslöpning.

Förutom löpsko för korta, snabba pass, skulle jag också kunna tänka mig att använda den som en daglig tränare för lätta löprundor eftersom den inte är så mjuk och studsande som andra superskor. Det känns som en hybrid mellan en tävlingssko och en daglig tränare.

Om du älskade originalversionen av Alphafly kanske du blir besviken på Alphafly Next% 2. Om du däremot inte gillade originalversionen eftersom den var för mjuk och instabil, kanske du gillar Alphafly 2 bättre eftersom den är fastare och stabilare.

Fördelar

  • Mycket slitstark
  • Stabilt
  • Andningsbart övermaterial
  • Förbättrad grepp
  • Snabb känsla under hastighetspass

Nackdelar

  • Smal mellanfot kan orsaka obekvämhet
  • För hård för att vara en supersko
  • Hälglidning
  • Högt pris

Rekommendationer

Förbättringsområden för Alphafly Next% 3 skulle vara att öka bredden på mellanfoten, göra ovandelen mer flexibel och återinföra den mjuka, studsiga ZoomX-känslan.

I sin nuvarande form är Alphafly Next% 2 mest lämplig för löpare med smala fötter som föredrar en fastare, stabilare känsla över mjukhet och fjädring. Den är perfekt för korta, snabba löprundor men kanske inte den bästa valet för långdistanslöpningar eller maratonlopp, särskilt för dem med breda fötter.

Trots sina brister är Nike Air Zoom Alphafly Next% 2 fortfarande en solid löparsko. Med vissa justeringar och förbättringar skulle den dock kunna bli ännu bättre. Om du letar efter en supersko och kan stå ut med några mindre nackdelar, kan denna sko vara värd att överväga. Men om komfort och ett mjukt, fjädrande steg är av högsta prioritet för dig, kanske du vill överväga andra alternativ.