• Hem
  • Nike Pegasus Turbo: Test & Recension

Nike Pegasus Turbo: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Nike Pegasus Turbo:

Nike ZoomX Pegasus Turbo Next Nature är en lätt, snabb löparsko med en fast men väl-dämpad löpning som passar för löpningar upp till en hel maraton. Denna version av Pegasus Turbo är fastare och har inte samma studs som Pegasus Turbo 1 och 2. Den har också en avslappnad, varmare livsstilsoverdel. Med Nike ZoomX Pegasus Turbo Next Nature får du en tränare som tar dig snabbt framåt med stabilitet och komfort. Oavsett om det är snabba tempopass eller längre lopp, kommer du att uppskatta den pålitliga och fasta löpningen som Pegasus Turbo Next Nature erbjuder. Ta steget och känn kraften med Pegasus Turbo Next Nature på dina fötter!

Fördelar

- Enkel att springa in
- Avskalad och stilsäker design
- Yttersulan har en hög grad av hållbarhet

Nackdelar

- Skosnören är alldeles för långa
- Känns relativt platta att springa i

Vårt Betyg

Värde

7.0

Bekvämlighet

7.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

7.0

Stabilitet

7.0

Totalt

7.2

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Hög

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Vem är skon för?

Nike Pegasus Turbo Next Nature är skapad för de löpare som söker en lättare, snabbare version av den tidigare modellen Pegasus 39. Med dess fasta tåavslutning erbjuder skon en effektivitet som framförallt är optimal för snabbare löprundor. För nybörjare, eller löpare som söker en mjuk, dämpad sko för sina långa rundor, kanske detta inte är den mest passande modellen.

Introduktion

Den första Pegasus Turbo introducerades 2018 och gjorde stor succé på marknaden, mycket tack vare att den erbjöd en snabbare, lättare version av deras bästsäljare Pegasus 35. Jag minns tydligt när jag första gången använde den första versionen. Dess ovandel hade en underlig design med ett lågt framfotstak som kändes obekvämt, och faktum är att jag skickade tillbaka den efter en enda användning.

Den uppdaterade versionen Pegasus Turbo 2 kom med en omdesignad ovandel och samma mellansula som version 1. Denna version blev snabbt en favorit för mig, med en behagligt mjuk, fjädrande löpkänsla som kändes både engagerande och rolig. Men dess sula visade sig ha problem med separering mellan ZoomX och React-skum, vilket påverkade dess hållbarhet negativt.

Den senaste modellen, Pegasus Turbo Next Nature, har nu tagit serien till nästa nivå. Med en konstruktion bestående av minst 50 procent återvunnet material, samt en helt ny ovandel, mellansula och yttersula, presenteras nu en sko designad för att hjälpa löpare öka tempot utan att offra komforten.

Första intryck

Vid första anblicken blev jag något besviken då jag förväntade mig en mjukare känsla än vad skon verkade kunna erbjuda. Skosnörena var dessutom för långa och fladdrade runt, vilket jag upptäckte under mina först intervaller.

Ovandelen, tillverkad av en tjock version av Flyknit, kändes varm och stel. När det gäller passformen visade det sig att fotlåsningen inte var optimal då skon saknade extra hål för en löparknut. Trots detta presterade skon bättre än förväntat på mina löpturer, särskilt tack vare den fasta tåavslutningen som underlättade snabba tempoväxlingar.

Ovandel

Ovandelens design påminner mer om en avslappnad sneaker än en löparsko. Den är tillverkad av Flyknit, men en tjockare och styvare version än vad vi är vana vid. Den andas inte särskilt bra och är därför bättre lämpad för vinterlöpning eller löpning i svalare klimat.

Mellansula

Nike har officiellt endast annonserat användningen av ZoomX i mellansulan på Pegasus Turbo Next Nature, men faktum är att det finns ett annat skum (SR-02) som omsluter ZoomX, vilket förhindrar direkt kontakt med marken. Detta är en förbättring gällande hållbarheten, eftersom ZoomX är ett ganska sprött skum.

Peg Turbo Next Nature erbjuder en fast löpupplevelse. Den är betydligt fastare än de tidigare modellerna i Pegasus Turbo-serien, och till och med fastare än Pegasus 39, som använder React-skum. Anledningen till detta är att återvunnen ZoomX inte komprimeras så mycket under belastning, vilket gör att löpupplevelsen känns lite platt och saknar energiåtergivning jämfört med de senaste skuminnovationerna.

Trots dess fasta natur är detta en löparsko som gör det lätt att öka tempot. Faktum är att Peg Turbo Next Nature känns snabbare än Pegasus 39. Jag skulle rekommendera den för tempolöpningar snarare än lugnare pass eftersom den saknar den mjuka komfort jag söker efter på en återhämtningsdag.

Yttersula

Min favoritaspekt av Peg Turbo Next Nature är dess yttersula. Både framfoten och hälen är skyddade av hårt gummi, medan mellanfoten inte har någon gummitäckning. Detta är dock inte ett problem eftersom SR-02-skummet har god nötningsbeständighet.

Efter att ha sprungit många kilometer i dessa skor, har jag endast märkt ett obetydligt slitage på de yttre hälområdena. Greppet är också utmärkt, jag har inte haft några problem oavsett underlag. Du borde kunna få ut minst 800 km från denna yttersula.

Slutsatser

Pegasus Turbo Next Nature känns inte som en naturlig följd av Pegasus Turbo-serien. Dess återvunna ZoomX-mellansula är varken mjuk eller studsande, och den tjocka överdelen passar bättre på en sneaker avsedd för vardagsbruk. Avsaknaden av extra öljetthål förhindrar dessutom en optimal fotlåsning.

Pegasus Turbo Next Nature erbjuder inte något särskilt eller unikt: det är en mycket genomsnittlig löparsko för tempolöpning. När det kommer till lätta träningsskor som kan öka takten, skulle jag föredra Mach 5 och Rebel v3 framför denna modell, eftersom de har mer livfulla mellansulor och betydligt bättre ovandelar. De är dessutom billigare.

Styrkorna hos Peg Turbo Next Nature ligger i dess hållbara yttersula och stabilitet. Jag skulle gärna se en ny version av Pegasus Turbo med en vanlig ZoomX-mellansula istället för den återvunna varianten.