• Hem
  • Nike Streakfly: Test & Recension

Nike Streakfly: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Nike Streakfly:

Nike ZoomX Streakfly är en otroligt mjuk och flexibel tävlingssko med en naturlig löpning. Den känns mer som en tränare än en tävlingssko på grund av sin avslappnade övergång. Denna nya version av Streakfly är en evolution av Zoom Streak-serien. Den har uppdaterats med en modern tävlingsovandel och en supermjuk mellansula som ger en mycket mjukare löpning. Med Nike ZoomX Streakfly får du en tävlingssko som kombinerar komfort och flexibilitet för att maximera din löpningsprestation. Ge dig själv fördelen av en sko som tar dig snabbt framåt med mjukhet och stil. Upplev kraften och smidigheten med Streakfly på dina fötter!

Fördelar

- Lätta att springa in
- Extremt lättviktiga
- Håller foten på plats

Nackdelar

- Inte lika snabba som skor med kolfiberplatta
- Ingen bra slitstyrka och hållbarhet

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

8.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

5.0

Stabilitet

8.0

Totalt

7.4

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Medel

Nike har en tendens att få folk att prata när de släpper en ny löparsko, och deras senaste racingmodell, ZoomX Streakfly, är inget undantag. Sedan rykten om den började cirkulera tidigt förra året har den snabbt blivit en eftertraktad sko. När den äntligen lanserades i februari 2022, tog det inte lång tid innan den sålde slut. Jag hade inte tur nog att få tag på ett par i första omgången, men jag lyckades få ett par när de blev mer allmänt tillgängliga i april.

Första intrycket

När jag först såg bilder på Streakfly, hoppades jag på att det skulle vara en sko med en fullängd, styv kolfiberplatta i mellansulan. Jag blev besviken när jag senare upptäckte att det bara är en Pebax-skena i mellansulan, liknande de plastskankar som finns i Zoom Streak-serien.

Mitt första löppass i Streakfly var en 10 km lång, jämnt tempolöpning. De adjektiv som mest stack ut under denna första löptur var ””mjuk””, ””minimalistisk”” och ””smidig””. Den kändes också väldigt flexibel och naturlig.

Mellansula och yttersula

Streakfly har en övergripande mjuk känsla vid löpning. Den supermjuka ZoomX-mellansulan i Streakfly har en väldigt hög kompressionstakt, så du får en hög nivå av markkänsla (till skillnad från i Vaporfly och Alphafly) eftersom det inte finns någon kolfiberplatta i dess mellansula. Trots att det är en 5K/10K sko, önskade jag mer stapelhöjd eftersom ZoomX-kompressionen är så stor när den belastas.

Streakfly har en styv Pebax-skena i mellanfoten som ger viss styvhet och stabilitet i mellanfoten. Skenan sträcker sig inte in i framfoten som Ultraboost 22’s LEP System eller Takumi Sen 8’s EnergyRods, så Streakfly förblir mycket flexibel i framfoten.

Ovandel

Streakflys ovandel känns väldigt rymlig och tillmötesgående för en tävlingssko, särskilt i mellanfoten och tåboxen, så jag tror att den passar för löpare med breda fötter. Jag var tvungen att bära mina tjockaste strumpor för att fylla utrymmet i skon och få en bra passform. Även med tjocka strumpor märkte jag mycket materialhopning på ovansidan av tåboxen, så det är inte din typiska, åtsittande tävlingspassform.

Slutsats

Streakfly är en väldigt rolig sko på grund av sin fjäderlätta vikt och dess supermjuka känsla. Dess nackdel är dock dess sköra konstruktion, vilket gör den olämplig för regelbunden träning.

Med sitt pris är den fortfarande relativt överkomlig. Pegasus Turbo 2 kostade $180 och dess mellansula var inte ens full av ZoomX som Streakflys. Däremot hade Pegasus Turbo 2’s yttersula en betydligt bättre hållbarhet och var en fantastisk träningssko.

ZoomX Streakfly är en drastiskt annorlunda sko jämfört med sin föregångare, Zoom Streak 7. Den är mycket mjukare, lättare och mer flexibel. Den är också mycket dyrare, men den har en modern och engagerande löpkänsla. Enligt min mening är det en uppgradering, men den lever inte upp till marknadsföringens hype.

Streakfly har ingen plats i min skorotation eftersom jag skulle välja en supersko över den för alla tävlingsdistanser. Streakfly erbjuder inte mycket stöd för hastighet, främst på grund av avsaknaden av en aggressiv kolfiberplatta.

Den är heller inte bra för träning på grund av dess bräckliga konstruktion – den är ännu mindre hållbar än Vaporfly/Alphafly och jag kommer att bli mycket överraskad om du kan få 400 km ut av den.

Jämfört med Takumi Sen 8 passar Streakfly bättre för min fotform; den gav mig inte blåsor som Takumi gjorde. Den är också mjukare och mer avslappnad än Takumi, så den känns inte lika snabb. Den är mindre hållbar, men kostar också mindre. Om jag var tvungen att välja en, skulle jag välja Streakfly.

Jag skulle rekommendera Streakfly till dig om du värderar en lätt konstruktion framför allt annat, eftersom Streakfly är en av de lättaste löparskorna på marknaden. Jag skulle också rekommendera den till dig om du älskade den supersofta känslan av Pegasus Turbo.