• Hem
  • Nike Zoom Fly 5: Test & Recension

Nike Zoom Fly 5: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Nike Zoom Fly 5:

Nike Zoom Fly 5 är en väl-dämpad träningssko med kolfiberplatta, perfekt för långa och lugna löprundor. Den har utmärkt stabilitet och ger en dämpad känsla vid frånskjut. Version 5 har en mer traditionell och vadderad ovandel, en ZoomX-kärna som sträcker sig över hela skon för extra dämpning, samt en bredare mellansula för ökad stabilitet. Zoom Fly 5 är den långsammaste versionen av Zoom Fly hittills, men också den mest bekväma. Med Nike Zoom Fly 5 får du en pålitlig tränare som ger dig den komfort och stabilitet du behöver för att ta dig igenom långa, lugna löprundor med lätthet. Upplev kraften och komforten med Zoom Fly 5 på dina fötter!

Fördelar

- Effektiv kolfiberplatta för extra hjälp
- Relativt stabil trots att den är så mjuk och bekväm
- Hög grad av dämpning för längre distanser

Nackdelar

- Väger mer än tidigare versioner
- Tunga skor för tävlingssyfte

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

9.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

7.0

Totalt

8.0

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad/Mjuk

Dämpning - Nivå:

Hög

Nike verkar alltid ligga ett steg före, och i år släppte de Zoom Fly 5, en trevlig överraskning sett mot bakgrunden av många försenade lanseringar inom löparskorvärlden. Låt oss ta en titt på denna efterföljare till den populära Zoom Fly 4, som jag personligen har älskat och använt flitigt under de senaste 6 månaderna.

Design och utseende

Zoom Fly 5 skiljer sig avsevärt i design från Zoom Fly 4. Den tjocka mellansulan gör att skon ser ut som om den skulle vara mycket mer dämpad. Personligen blev jag lite upphetsad att den kanske skulle ha en liknande studs och energiåtergivning som Vaporfly Next% 2.

När jag äntligen fick skorna i mina händer, kände jag genast hur mjuk och squishy mellansulan var. Ovandelen kändes mer dämpad och bekväm än Zoom Fly 4, vilket var en överraskning eftersom jag redan tyckte att Zoom Fly 4 var extremt bekväm.

Första löpturerna

Jag provade Zoom Fly 5 på två initiala löpturer, en på 10 km och en annan på 8 km. Tyvärr blev jag ganska besviken under dessa första två rundor. Skon kändes helt annorlunda än Zoom Fly 4: den var trög och jag hade svårt att öka takten. Den kändes även fastare än jag förväntade mig; jag kunde inte känna någon av den studs som jag hoppades på från ZoomX-skummet.

Å andra sidan upplevde jag Zoom Fly 5 som mycket mer stabil än tidigare versioner, och komforten och passformen var utmärkt. Mellansulans dämpning kändes djup och substantiell, så jag antog att den skulle prestera bättre på längre distanser.

Mellansula och yttersula

Zoom Fly 5 har ett dubbeldensitetsskum i mellansulan, med ZoomX i kärnan och ett bärande SR02-skum runt det. Tyvärr är denna version av ZoomX skiljer sig från den vanliga: det är små bitar som har krossats och limmats ihop, vilket gör skummet fastare än normalt.

Om du förväntar dig Vaporfly- eller Invincible Run-nivåer av studs och energiåtergivning kommer du att bli besviken med Zoom Fly 5. Man kan knappt känna att den har ZoomX i mellansulan eftersom den känns så platt och oresponsiv.

Trots detta erkänner jag att Zoom Fly 5 känns mycket mer skyddande och dämpad, vilket gör långdistanslöpningar till en bris. På en 25 km lång helgkörning presterade den fantastiskt. Övergångarna var smidiga och den hade fortfarande den signatur Zoom Fly-känslan av att luta sig framåt. Denna känsla är dock något dämpad i Zoom Fly 5 på grund av den mjukare mellansulan, så geometrin känns inte lika aggressiv som Zoom Fly 4.

Kolfiberplatta

Nike beskriver nu plattan i Zoom Fly 5 som en ””full-längd artikulerad platta”” snarare än en kolfiberplatta som i tidigare versioner. Plattan känns liknande i styvhet som tidigare versioner: den är väldigt styv, men ger ändå den strukturella integriteten som behövs för att förbättra övergången och driva skon framåt. Den största skillnaden är att du inte får samma tydliga känsla av plattan på grund av det mjukare skummet i mellansulan.

Ovandel

Ovandelen på Zoom Fly 5 har också genomgått en total förändring. Den har nu en sandwich-mesh-ovandel som känns mycket mjukare och bekvämare än Flyknit eller Vaporweave. Det finns mycket mindre sömmar, vilket innebär färre hotspots och mer komfort under långdistanslöpningar.

Passformen på Zoom Fly 5 är utmärkt. Den är inte för smal eller för vid och passar bra i mitt vanliga storlek. Tån boxen är generös och jag upplevde ingen klämning eller obehag.

Slutsats

Efter att ha kört över 100 km i Nike Zoom Fly 5 kan jag säga att den är en robust och bekväm maratonsko som är utmärkt för långdistanslöpningar och återhämtningsturer. Den kanske inte har den signatur ZoomX-bouncyness som man kan förvänta sig, men den kompenserar med förbättrad stabilitet och komfort.

För de löpare som letar efter en sko för snabbare löpturer eller intervallpass skulle jag rekommendera att leta någon annanstans, kanske Nike’s Air Zoom Tempo Next% eller Adidas Adizero Adios Pro.

Överlag är Zoom Fly 5 en annan sko än Zoom Fly 4. Den är mer dämpad, stabil och bekväm, men den saknar den aggression och snabbhet som gjorde tidigare versioner så populära. Om du är ett fan av tidigare Zoom Fly-modeller och hoppas att Zoom Fly 5 ska vara en direkt uppgradering, så bör du först prova dem innan du köper.