• Hem
  • Salomon Sense Ride 5: Test & Recension

Salomon Sense Ride 5: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Salomon Sense Ride 5:

Salomon Sense Ride 5 har en styvhet direkt ur lådan som verkar mer lämpad för vägar än för terräng. Trots att skon mjuknar upp så känner vi oss lite besvikna över hur den presterade på tekniska stigar. Detta är inte en stor överraskning då Salomon själva föreslår att Sense Ride är bäst lämpad för blandad terräng och stadsparker. Passformen, komforten och snörningssystemet är som vi förväntar oss från Salomon, men vi anser att det finns bättre alternativ där ute. Den här skon utmärker sig inte på något specifikt område och vi skulle ha svårt att rekommendera den framför konkurrensen. En liten undantag kan vara om du är van vid Salomons passform och letar efter en sko för grusvägar eller blandad terräng.

Fördelar

- Mycket slitstarka och stabila
- Mångsidig användning
- Bra prissatta

Nackdelar

- Ganska stela som tar tid att springa in

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

7.0

Grepp

7.0

Slitstyrka

9.0

Stabilitet

8.0

Totalt

7.8

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Låg

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

passform

Salomon Sense Ride 5 presenterar en relativt anatomisk passform. Hälen har normal till något smal bredd, medan mellanfoten är normalbred. Framfoten är något bred med en gradvis avsmalning in i tåboxen. Trots att skon är aningen lång i storleken, balanseras detta av en normal till något åtsittande volym.

SensiFit-snörningssystemet, byggt som en snabbsnörning med tråddesign, låser foten väl och glidning var aldrig ett problem under mina löpningar. Ovandelen kändes stabil och det konstruerade nätet erbjöd bra andningsförmåga, även på längre sträckor.

Hälkragen är rejält vadderad och det finns en grund hälräknare, vilket ger ett utmärkt grepp om hälen. Tåboxen är förlåtande, även om det fanns en aning gnidning på den laterala aspekten av framfoten. Jag skulle föreslå att de kunde göra avsmalningen lite mer gradvis här. I övrigt var jag mycket nöjd med hur ovandelen presterade och passade min fot.

prestation

Sense Ride 5 överraskade mig positivt. Inledningsvis var jag orolig att skon skulle kännas för fast under löpning, men den visade sig vara tillräcklig både på stigar och vägar. Det är definitivt en fast sko, men klackarna är aningen grunda vilket ger en viss mjukhet under foten.

Åkturen känns mycket naturlig med mjuka övergångar – något jag inte alltid upplever med trailskor. Droppen på 8 mm känns bekant, och dobbar tillför lite extra grepp. På många sätt påminner skon om klassiska löparskor som Nike Pegasus, Mizuno Wave Rider eller Asics Cumulus, men med en bättre trailklar ovandel.

Skon marknadsförs som en mångsidig trailrunner, och jag tycker den lever upp till det. Underfotskänslan är definitivt fast, men andra komponenter gör denna sko till en vinnare.

stabilitet

Sense Ride 5 är en neutral trailsko utan formella stabilitetsåtgärder. Men Contagrip-yttersulan ger ett utmärkt grepp på alla ytor jag testade. Ovandelen låser in foten bra och jag upplevde ingen obehaglig glidning. Skon har väl integrerade sidoväggar i hälen till den tidiga mellanfoten, vilket ger en vagga-liknande känsla.

slutsats

Salomon Sense Ride 5 lyser genom att göra små saker rätt. Den har inga ””roliga”” ingredienser som superskum, platta eller något annat unikt. I stället excellerar den genom sina traditionella delar: Sula flaring, sidoväggar, övergångar på hälens avfasning och framfotens rocker är alla noggrant utförda. Yttersulan är klibbig och greppande, men inte så tjock att den inte kan hantera lite vägkörning.

Skon kommer verkligen att passa en specifik grupp av ””responders””. För de som föredrar fastare löparskor och vill ha mer naturliga övergångar, utför denna sko exceptionellt bra. Den balanserar bra i mitten av nästan varje kategori du kan tänka på, med undantag för fast/mjuk. Skon känns väldigt stabil på grund av dessa väl genomförda små detaljer, trots att det är en neutral löparsko.

rekommendationer

Sense Ride 5 utför bra inom flera kategorier. Min enda rekommendation skulle vara att göra tåboxen något bredare och avsmalningen mer gradvis från framfoten. Denna lilla justering kan förhindra den lilla mängd gnidning jag upplevde på den laterala aspekten av mina tår. I övrigt var det här en sko som jag verkligen gillade.

Vem är denna sko för?

Salomon Sense Ride 5 är en trailrunningsko för dig som vill ha en mycket naturlig känsla under fötterna. Den känns som en traditionell löparsko med en mer trailförstärkt ovandel och en mycket gradvis rockerprofil. Den är mycket ””middle of the road”” när det gäller övergångar, dämpning, grepp etc. Skon är en ””jack of all trades””-typ löparsko och jag tyckte att den fungerade bäst för dagliga löpturer, med vetskap om att det finns mer aggressiva tävlingsalternativ där ute. Åkturen är definitivt åt det fastare hållet, men om du gillar en fastare mellansula i en tid där trenden går mot mjukare, är det definitivt värt att överväga Salomon Sense Ride 5.