• Hem
  • Saucony Endorphin Speed 3: Test & Recension

Saucony Endorphin Speed 3: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Saucony Endorphin Speed 3:

Saucony Endorphin Speed 3 är en mångsidig tränare/tävlingssko som kan fylla många roller i din skosamling. Dess nylonplatta ger inte samma framdrivning som kolfiber-skor har, men den är fortfarande en mycket snabb sko. Version 3 har en mer stabil plattform med en mjukare och avslappnad löpkänsla. Den är nu mer av en daglig tränare än en sko för snabbare träningspass. Med Saucony Endorphin Speed 3 får du en pålitlig och snabb partner som tar dig igenom alla typer av löpningar. Oavsett om det är långsamma distanser eller intensiva intervaller, kommer du att känna dig bekväm och snabb med Speed 3 på fötterna. Ge dig själv den extra kicken och ta din löpning till nya höjder!

Fördelar

- Mjuk och bekväm dämpning
- Mångsidig design för olika distanser
- Förbättrad stabilitet och passform

Nackdelar

- Plösen tenderar att röra på sig under löpningen

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

9.0

Grepp

8.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

8.0

Totalt

8.2

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Saucony Endorphin Speed 3 är ett spännande tillskott till den växande kollektionen av löparskor. Dess balans mellan pris och prestanda gör den till en stark kandidat för löpare som vill ha en sko för både tävling och träning. Men, låt oss dyka djupare in i detaljerna.

Användning

Endorphin Speed 3 är skapad för löparen som söker en balanserad blandning av tävlingsdagsprestanda och träningssko-komfort. Med en hög dämpningsnivå och en förvånansvärt lätt konstruktion, kan denna sko hantera både långa träningspass och tävlingslopp. Det ska dock noteras att den kanske inte erbjuder den ””snärt”” som en kolfibersko kan, vilket kan göra den mindre attraktiv för seriösa tävlingslöpare.

Första intryck

Vid första anblicken är det tydligt att Saucony har gjort några väsentliga förändringar med Endorphin Speed 3. Skon har fått en helt ny sulkonstruktion och ett bredare mellansulegeometri vilket ökar stabiliteten och bidrar till en mjukare, mer dämpad känsla. Dessutom, trots den lätta vikten, verkar skon mycket tålig och slitstark, vilket lovar gott för dess livslängd.

Saucony Endorphin Speed 3 överdel

Det var en blandad känsla jag fick när jag först provade Endorphin Speed 3: på vissa områden har det skett förbättringar, men det finns också utmaningar. Jag är ingen större fan av överdelens förändringar. Den nya designen inkluderar en plattare och kortare tunga vilket, för mig, orsakade problem med tungglidning. Varje gång jag tog en paus under löpningen, var jag tvungen att justera tungan, vilket var irriterande.

Det nya snörsystemet har mjukare snören, vilka snabbt visade tecken på slitage. Ärligt talat föredrar jag de robusta snören i version 1 och 2. Men låt oss inte glömma att det fortfarande finns goda nyheter här. Skons ””lockdown””, det vill säga hur väl skon sitter fast på foten, är fortfarande utmärkt. Med både interna och externa hälkappor hålls hälen stabilt på plats. Dessutom bidrar den reflekterande yttre hälkoppen till ökad synlighet under mörka löpturer.

När det gäller storlek är Endorphin Speed 3 true to size, och för dem som har haft problem med smala modeller tidigare kommer det glädja att Saucony nu erbjuder breda versioner för både damer och herrar.

Saucony Endorphin Speed 3 Sula

Ett område där Saucony Endorphin Speed 3 verkligen utmärker sig är sulan. Jag har alltid sett PWRRUN PB-materialet som Adidas Boost 2.0, men Saucony har tagit det ett steg längre och injicerat luft i skummet. Resultatet är en lättare, mindre tät och mer livfull sko än med Boost. Dessutom har PWRRUN PB ett PEBA-baserat material jämfört med Boosts TPU, även om de två materialen ser väldigt lika ut.

Efter flera turer kan jag med säkerhet säga att Endorphin Speed 3 är en av de mest mångsidiga löparskor jag har testat. Dess nya design har gjort den stabil och tillräckligt dämpad för att hantera både lugna och snabba löprundor, långdistanslöpningar samt fartpass. Tack vare de extra 0,5 mm skum och den bredare nätbasen har skon fått mer komfort för långdistanslöpningar än tidigare versioner.

Även om jag personligen tyckte att framfoten kunde vara lite styvare för korta intervaller, och de som springer maraton under tre timmar kanske vill ha en kraftfullare sko, kommer de flesta löpare att tycka att Speed 3 känns tillräckligt snabb.

Saucony Endorphin Speed 3 Yttersula

Endorphin Speed 3 har mindre gummi på framfoten än tidigare versioner men mer på mellan- och bakfoten. Det som bekymrar mig är att gummit inte verkar vara särskilt slitstarkt. Jag ser redan tecken på slitage efter cirka 100 kilometers löpning, särskilt i hälområdet. För att vara rättvis, bör det noteras att jag tenderar att ha en hälstrike-löpstil, vilket kan bidra till den ökade slitagen.

Men även med dessa bekymmer, upplever jag inte några problem med greppet. Yttersulan hanterar både torra och våta väglag bra. På grus- och skogsvägar erbjuder skon fortfarande ett bra grepp, men den är uppenbarligen designad med asfalt i åtanke.

Sammanfattning

Saucony Endorphin Speed 3 är en stark uppföljare till sina tidigare modeller. Det är fortfarande en av de mest mångsidiga skorna på marknaden, lämplig för allt från lätt jogging till snabbare fartpass. De betydande förbättringarna i dämpning och bredd gör den också mer tillgänglig för löpare med olika behov och preferenser.

Jag är inte särskilt nöjd med överdelens designförändringar, speciellt den korta tungan och de mjukare snörena, men det är i huvudsak mindre detaljer som inte påverkar den totala löpupplevelsen alltför mycket. Det är dock viktigt att notera att gummit på yttersulan kanske inte är så slitstarkt som man kunde önska.

Trots dessa mindre brister, anser jag fortfarande att Saucony Endorphin Speed 3 är en fantastisk löparsko för de flesta löpare. Den har allt: det är en lätt sko med god dämpning och respons, och det är tillräckligt mångsidig för att hantera de flesta typer av träningspass och terräng. Med andra ord, en löparsko värd att överväga.