• Hem
  • Saucony Guide 15: Test & Recension

Saucony Guide 15: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Saucony Guide 15:

Saucony Guide 15 är en pålitlig löparsko för daglig användning. Dess stödprofil är en ny, men ändå klassisk strategi inom stabilitetsskon. Med Saucony Guide 15 får du en pålitlig och stabil löparsko som tar hand om dina fötter och ger dig den extra stabilitet du behöver för att ta dig igenom dina löprundor med förtroende och komfort. Ta kontroll över din träning och upplev den klassiska stabiliteten med Guide 15!

Fördelar

- Mycket bekväma och användbara springskor för daglig träning
- Hållbar konstruktion
- Prisvärda

Nackdelar

- Tyngre än vad de behöver vara
- Finns enbart i avtonade färger

Vårt Betyg

Värde

9.0

Bekvämlighet

9.0

Grepp

7.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

8.0

Totalt

8.2

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Balanserad

Dämpning - Nivå:

Hög

Saucony Guide har varit en trogen följeslagare längre än jag har varit en löpare. Nu har jag haft möjligheten att testa dess 15:e upplaga, som har genomgått ett antal uppdateringar, inklusive en förnyad ovandel och ett nytt stabilitetssystem. Allt detta samtidigt som skon lyckas vara ett gram lättare än föregångaren. I Sauconys utbud av löparskor faller Guide in under både Omni och Hurricane, och kan jämföras med konkurrerande modeller som Hoka Arahi, New Balance 860 och Asics GT-2000.

Första intrycket

För att vara ärlig var mitt första intryck inte imponerande. Designen känns ganska genomsnittlig, med dess grå profil och blå accenter som inte riktigt stack ut. Men det är värt att notera att äldre modeller av skon haft mer dynamiska färgsättningar, så jag hoppas att det kommer fler färgalternativ i framtiden.

Dock, så snart jag satte på mig skorna, blev jag glatt överraskad. Skon kändes bekväm redan från början, både när jag gick omkring och när jag började min första löprunda. Första löpningen var en aning stel, men det berodde mest på att jag återhämtade mig från en tuffare träningsdag tidigare.

Sula Enheten

Yttersulan på Saucony Guide 15 håller saker enkla. Den är inte komplicerad men ger bra grepp och kontroll. Dess slitstyrka är också imponerande, med minimala tecken på slitage efter omfattande användning.

Nytt i denna modell är stabilitetselementet, kallat ””HOLLOW-TECH””, som utgör en halvcirkelformad medial stolpe i stället för en stor, dominerande stolpe. Detta kan vara fördelaktigt för löpare som endast behöver lätt stabilitet, men kan vara otillräckligt för de som behöver mer stöd.

PWRRUN-mellansulan är relativt styv och har inte bästa energiåtergivning. Den ger däremot bra stötdämpning vid landning, men känns inte särskilt snabb vid frånskjut. Resultatet är en sko som känns tyngre än vad den faktiskt är.

Skons 8 mm drop och mellansulans geometri leder till en löpning där du landar och lyfter från mittfoten. Detta gör att stabilitetsaspekterna verkligen kommer till sin rätt och bidrar till en stadig takt. På långa löprundor presterar dessa skor särskilt bra.

Ovandelen

Den unika ””booty””-konstruktionen med en förbunden tunga eliminerar problem med snören som kan gnugga mot huden, och hälen är bra fixerad och glider inte. Snörningen är bekväm, men konstruktionen kan ibland vara lite knepig. På mellanfoten finns det bitar av material som lindas ner längs sidorna av fötterna vilket ökar komforten, men det gör att du behöver lägga extra tid på att knyta skorna.

Passformen är generellt sett sann mot storlek. Tåboxen är inte särskilt rymlig, men den känns inte heller för trång eller obekväm. För löpare med bredare fötter rekommenderar jag att välja den bredare storleken.

Slutsats

Sammanfattningsvis tror jag att Saucony Guide 15 är ett bra val för återhämtningsdagar och långa löpturer där fokus ligger på att hitta en behaglig takt och ””zon ut””. Stabilitetselementen är subtila och det är intressant att se hur olika märken utvecklar sina stabilitetsskor under åren.

Däremot är jag lite besviken på att löpkänslan inte riktigt matchar skons lätta vikt och profil. Detta märktes särskilt när jag försökte öka takten. Skon saknar lite ””pep”” för att verkligen få mig att vilja röra på fötterna snabbare.

Trots detta skulle jag fortfarande rekommendera skon för den som letar efter en vardagstränare med måttligt stöd. Den är hållbar och jag ser mig själv springa flera hundra kilometer i dessa skor. Men om du letar efter skor för tävlingsdagar skulle jag rekommendera att söka vidare.