• Hem
  • Saucony Peregrine 12: Test & Recension

Saucony Peregrine 12: Test & Recension

Skriven av Robert Klasson │ Publicerad 09/08/2023

Sammanfattning Av Saucony Peregrine 12:

Saucony Peregrine 12 är en snabb terrängsko med bra grepp, skydd och dämpning som är mångsidig på olika terrängförhållanden. De är byggda för fart och erbjuder utmärkt skydd, men är inte optimala för längre sträckor. Med Saucony Peregrine 12 får du en pålitlig partner som tar dig igenom utmanande terräng med hastighet och stabilitet. Utforska naturen och känna friheten med dessa snabba och skyddande skor. Upplev äventyret med Peregrine 12 och ta dina löprundor till nya höjder!

Fördelar

- Lättviktsalternativ för terräng
- Bra greppförmåga
- Mångsidigt skydd

Nackdelar

- Smal tåbox
- Inte den bästa dämpningen för längre löpturer

Vårt Betyg

Värde

8.0

Bekvämlighet

7.0

Grepp

9.0

Slitstyrka

8.0

Stabilitet

9.0

Totalt

8.2

Dämpning & Flexibilitet

Flexibilitet:

Medel

Dämpning - Typ:

Responsiv

Dämpning - Nivå:

Lite

Saucony Peregrine 1, är en snabb och lätt trailrunner som erbjuder utmärkt skydd, grepp, hållbarhet och respons för korta till medellånga distanser. I jämförelse med andra snabba, minimalistiska terrängskor som Brooks Catamount och Hoka Zinals, står Peregrine 12 starkt på egna meriter.

Design och utseende

Peregrine 12 är en sko som imponerar redan vid första anblick. De finns i ljusa och vackra färgställningar – jag testade Cool Mint/Acid – samt Black/Charcoal. Designen ser strömlinjeformad, aerodynamisk och gjord för fart ut. Detta gör att skon ser lika bra ut som den presterar, en viktig faktor för många löpare.

Prestanda

Mina första löprundor i skorna var på snö och is, och Peregrine 12 kändes märkbart lätta, snabba och responsiva med tillräckligt grepp under foten. Oavsett terräng, från asfalt till gräs till rötter, lera, sten och mer teknisk terräng, höll skorna måttet med konsekvent prestanda.

Den enda situationen där greppet kunde ifrågasättas var på sten när yttersulan var våt efter att ha korsat en bäck. Trots detta, utmärkte sig skon genom sin mångsidighet när det gäller skydd. Den flexibla stenplattan och tåstötfångaren skyddade effektivt mot stenar, rötter och andra faror i spåret.

Komfort

Peregrine 12 är bekväm för smala eller normalbreda fötter, men kan bli trång för en bredare fot. Dessutom ger den smala tåboxen inte plats för betydande svullnad som ofta uppstår vid längre ansträngningar. För en sko av denna kaliber är komforten mycket bra, och skon sitter väl på foten.

Skydd

Peregrine 12 lyser verkligen när det gäller skydd. Jag testade dessa i allt från kalla vinterförhållanden till varmare, nästan djungelliknande terräng. Ovandelen tillhandahöll tillräckligt värme och skydd mot kallt väder, men också tillräcklig andning under varma och fuktiga förhållanden.

Tåboxen är skyddad av en hård stötfångare, vilket ger tillgivelse om tårna stöter mot stenar, rötter och andra hinder på spåret. Den flexibla stenplattan var ogenomtränglig men tillät ändå skon att dräneras och torka snabbt efter att ha korsat flera vattendrag. Peregrine 12 är också kompatibel med en damask, vilket jag använde till min fördel i vinterförhållanden med ett par Gore-Tex gaiters.

Grepp

Peregrine 12 erbjuder utmärkt grepp och stabilitet, vilket gör den perfekt för att navigera på en mängd olika terrängtyper. Från smuts, sand, lera och snö till mer tekniska spår, denna sko erbjuder ett imponerande grepp. Den enda situationen där greppet skulle kunna ifrågasättas var när skon var våt efter att ha korsat ett vattendrag och sedan måste springa över stenig terräng.

Vattenresistens

Peregrine 12 erbjuder utmärkt vattenresistens utan att äventyra andningsförmågan. Även efter att ha blivit helt nedsänkt i vatten, dränerade skorna snabbt och torkade tillräckligt snabbt för att förhindra obehag.

Hållbarhet

Efter över 100 kilometer löpning i dessa skor, är det vissa tecken på slitage och fläckar synliga på skons ovandel. Slitaget är särskilt tydligt nära min stortå, vilket är ett specifikt problem för mig. Men med tanke på de varierande spårförhållanden jag utsatte skorna för, inklusive lera och sand, har hållbarheten varit tillräcklig. Yttersulan visar inte mycket synligt slitage, trots att jag har kört både på asfalt och stenar förutom mjuka stigar.

Respons och hastighet

Eftersom Peregrine är en trailsko baserad på en populär vägsko, är dessa skor byggda för snabbhet. Med en droppe på bara 4 mm, uppmuntrar dessa skor till ett mittfotslandning. Kombinationen av den övergripande lättheten och den fjädrande energiåtergivningen från mellansulan gör att man kan uppnå maximala hastigheter. PWRTRAC-tekniken som används på yttersulan ger dig greppet som behövs för att ta av i alla typer av terräng, från smuts, sand, lera och snö till mer tekniska spår.

Sammanfattning

Saucony Peregrine 12 är en utmärkt sko för korta till medellånga distanser. Skorna imponerar med sin prestanda, komfort och hållbarhet. De erbjuder utmärkt skydd och grepp, vilket gör dem till ett bra val för all typ av terräng. Skons design och färgval gör också att de ser lika bra ut som de presterar, vilket är en bonus för dem som värderar stil på spåret. Med tanke på att de kostar relativt lite, ger Peregrine 12 mycket värde för pengarna.